• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #recept

Carbonara s plodovima mora za kojom će jedni poludjeti, a drugi je neće ni pogledati

Ako ste spremni na napuštanje tradicije i isprobavanje novih stvari preporučujemo da krenete od recepta chefa Piera di Turija, koji u Almi educira brojne generacije budućih vrhunskih kuhara...

Srđan Brajković 20.08.2019 11:23 komentari
viber Created with Sketch.
Carbonara od hobotnice - 4
Carbonara od hobotnice - 4 (Foto:Marija Štefek Rukavina)

Galerija Carbonara od hobotnice - 3 1 Piero Di Turi u akciji 1 Piero Di Turi 1 Piero Di Turi 1

U trendu Kviz općeg znanja - 13 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače Focaccia s ružmarinom i češnjakom Savršenstvo bez mane Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu

Za one tradicionaliste koji neće ni pomisliti napraviti carbonaru od hobotnice možda će dobro doći rečenica vrhunskog talijanskog chefa Piera Di Turija kojeg smo upoznali na njegovom radnom mjestu u kulinarskoj školi Alma, jednoj od tri najbolje u svijetu, koji je kazao kako čovjeka ne možeš maknuti iz recepta. Pa čak i iz recepta za tradicionalnu carbonaru, jer chef Di Turi je čovjek s mora (iz talijanske regije Apulije) pa iako zna sve o klasičnoj carbonari odlučio je maknuti osnovni sastojak i zamijeniti ga s hobotnicom. 

Na našem drugom susretu u Kulinarskom institutu Kul In iz Siska, isprobali smo Di Turijevu carbonaru za koju možemo kazati kako je pun pogodak. Tom prilikom malo nam je opširnije objasnio svoju filozofiju:

"Hrana je kultura i za mene puno više od samog jela. Ja kuham ljudima i zato je važno zapamtiti da je prvi sastojak u svakom receptu čovjek. Treba znati sve tehnike, tradicionalne načine i kada sve to savladaš onda moraš dati dio sebe u kuhanje, inače nećeš dobiti nikakvu emociju. U slučaju ove carbonare upravo sam to napravio. Poštujući tradiciju i koristeći svoje znanje, uključio sam u recept ono što sam ja - dijete s mora koje je gotovo svaki dan u djetinjstvu jelo ribu." - kazao nam je tada chef Di Turi koji kuhanje prvenstveno voli zbog toga što ima moć u rukama za kreiranje malih umjetničkih djela, kojima kao i svaki umjetnik želi dati dio sebe, dio identiteta. 

Među 3 najbolje na svijetu: Dan u kulinarskoj školi u kojoj se stvaraju i budući vrhunski hrvatski chefovi Alma - 13 Alma - 11 Alma - 9 +10 Alma - 8

Ako ste spremni na napuštanje tradicije i isprobavanje novih stvari preporučujemo da krenete od recepta chefa Piera Di Turija, koji u Almi educira brojne generacije budućih vrhunskih kuhara, koji bi kao i di Turi, mogli prodrmati tradicionalno i svakim jelom izmamiti brojne emocije, kao i vi kod prijatelja s ovom ili vašom verzijom carbonare.

Sastojci:

160 g pasteriziranog žumanjka
80 g naribanog sira pecorina
30 g naribanog parmezana
320 g sušene tjestenine
500 g hobotnice
50 ml ribljeg temeljca
Malo mesa ježinca
Papar
Sol

Priprema:

1. Prepržite hobotnicu na maslinovom ulju.
2. Tjesteninu skuhajte. Kada je gotova ocijedite i dodajte u posudu u kojoj pržite hobotnicu te miješajte.
3. Dodajte žumanjak te vodu od kuhanja tjestenine te promiješajte.
4. Dodajte pecorino te na kraju kada je jelo gotovo i parmezan i promiješajte.

Posluživanje:

1. Na tjesteninu stavite komadiće prepržene hobotnice te komadiće sušene hobotnice (koju ste prethodno osušili u pećnici na pročišćenom maslacu).
2. Dodajte svježe mljevenog papra i na vrh stavite meso od ježinca.
 

  • #recept
  • #carbonara
  • #hobotnica<
  • #kul in
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Ig Nobel 2025.
Krava sa zebrastim uzorkom i teflon za gubitak kilograma: Proglašeni dobitnici neozbiljnog "Nobela"
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Nestvarni prizor
Vozila izgledaju novo, ali ih nitko ne želi: Groblje električnih automobila o kojem se priča
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Pokrovitelj Brodsko-posavska županija
Gdje voziti, jesti i uživati: Otkrivamo kako provesti savršen vikend na dva kotača u Brodsko–posavskoj županiji
Azijski okusi u Zagrebu: moderni i „stari“ okusi
Fini okusi Istoka
Gdje pojesti dobru azijsku hranu u Zagrebu? Mjesta koja će oduševiti i najzahtjevnije gurmane
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Očistimo Hrvatsku
Kistom protiv zločina nad prirodom: Pogledajte neobično remek-djelo koje potpisuje Zoran Homen
Spartan World Championship - svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Velika reklama za Hrvatsku
Spartan World Championship : Svjetski spektakl utrka s preprekama vraća se na Hvar
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto pa razbio stolicu
"Ovo nije smiješno"
Nova blamaža Vučića: Banuo u dvoranu, nije imao mjesto, pa razbio stolicu
Visoki kazneni sud smanjio kaznu Filipu Zavadlavu
EVO KOLIKO IZNOSI
Filipu Zavadlavu Visoki kazneni sud smanjio kaznu!
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Stravična nesreća: U Zagrebu rentali auto, kod Senja sletjeli u more, poginule dvije žene i dva muškarca
show
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Franka Batelić podijelila je fotografiju kćerkice Grete
njezina ljubimica
Koliko je narasla! Franka Batelić objavila preslatku fotku kćerkice: ''Visoka moja cura''
Romina Knežić čestitala 25. rođendan Novoj TV
neviđeni glamur
Poput holivudske dive! Romina Knežić u ovom izdanju dostojna je svjetskih crvenih tepiha
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Piše nutricionistica
Kada piti magnezij – ujutro ili navečer? Evo odgovora
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
zabava
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
LOL
"Tipična braća": Mačke postale hit, jednim potezom nasmijale milijune
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
Bolje ne!
Pogledajte što radi ovaj dostavljač na semaforu! Ovo je nevjerojatno
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
CEO sve objasnio
Kinezi otkrili kako su napravili svog konkurenta Tesli: Bila su im dovoljna tek tri automobila
sport
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
kaos na kraju
VIDEO Sramota što je Arnautović napravio Prpiću, ali bivši hajdukovac nije ostao dužan
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
tv
MasterChef: Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!"
OTKRIJTE VIŠE!
Bojana iskreno poručila: "Mislim da je za njegovo zdravlje bolje da ode kući!" O kome se radi?
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nije joj jasno kako je brzo zaboravio na sve
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
putovanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Po čemu su kruške bolje od jabuka
KRALJICE JESENI
Znate li po čemu su kruške zdravije voće i od jabuka?
Ulična moda Zagreb u kožnatoj minici i čizmama s potpeticom
ZA PETICU!
Mrak minica sa zagrebačke špice kojoj su običan pulover i šik čizme idealan par
sve
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Nepozvani gosti
Iz zidova im dopirala buka, imali su što vidjeti kad su profesionalci otvorili zid
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harryja Kanea!
Gillian Anderson zasjala na premijeri filma
za nju je vrijeme stalo
Sjećate se agentice Scully? Danas izgleda moćnije nego ikad!
Pita od pistacija
Ma, savršenstvo!

Ovako to rade Talijani: Recept za prefinu mrvičastu pitu punjenu kremom od pistacija

Zahvaljujući velikoj popularnosti Dubai čokolade zaslađenu kremu ili namaz od pistacija moguće je kupiti već gotove u hrvatskim trgovinama. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Maslac od jabuka Hrana i piće
    Jednostavan recept

    Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke

  • Focaccia s ružmarinom i češnjakom Hrana i piće
    Savršenstvo bez mane

    Nije brzo, ni jednostavno, ali… Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka

  • Pita od pistacija Hrana i piće
    Ma, savršenstvo!

    Ovako to rade Talijani: Recept za prefinu mrvičastu pitu punjenu kremom od pistacija

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close