• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #alma

Među 3 najbolje na svijetu: Dan u kulinarskoj školi u kojoj se stvaraju i budući vrhunski hrvatski chefovi

Kada dođete u simpatični Colorno, gradić od svega nekoliko kafića i restorana, s jednim ili dva veća supermarketa, gotovo jedini ljudi koje ćete vidjeti bit će obučeni u kuhinjska odijela, a približavajući se centru, osjetit ćete miris čokolade...

Srđan Brajković 14.06.2019 10:54 komentari
viber Created with Sketch.
Alma - 14
Alma - 14 (Foto:Alma)

Galerija Alma - 13 10 Alma - 11 10 Alma - 9 10 Jedna od dvorana 10

U trendu Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Sanski Most Impresivna okolica Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca

Na samo šest sati vožnje od Zagreba u mirnom gradiću Colornu, koji se smjestio blizu Parme, nalazi se jedinstvena kulinarska škola na svijetu. Međunarodna škola talijanske kuhinje – Alma, koja se uz Culinary Institute of America (CIA) i Le Cordon Bleu smatra najboljom školom na svijetu za obuku budućih chefova.

Kolegica Ivana Fried, koja vodi Kulinarski institut Kul In iz Siska, predložila mi je da s direktorom edukacije Zdravkom Perićem, koji je sudjelovao u završnim ispitima polaznika, posjetim Almu pa sam rado krenuo na put kako bih iz prve ruke vidio kako izgleda institucija koja, između ostalih, školuje i buduće hrvatske vrhunske chefove.

Vožnja kroz Sloveniju i Italiju sa Zdravkom zbog njegovih priča sa svih krajeva svijeta prošla je brzinski, a zanimljivosti iz njegova bogatog iskustva kuhanja i vođenja kuhinja u Njemačkoj, Americi, Hrvatskoj i Crnoj Gori te diploma gore spomenutog Le Cordon Bleua dale su mi odličan pogled u svijet kulinarstva i priliku da iz drukčije perspektive doživim Almu.

Polznici ispred škole Polznici ispred škole (Foto: Alma)

Kada dođete u simpatični Colorno, gradić od svega nekoliko kafića i restorana, s jednim ili dva veća supermarketa, gotovo jedini ljudi koje ćete vidjeti bit će obučeni u kuhinjska odijela, a približavajući se centru, osjetit ćete slatki miris čokolade i razne hrane. Naime, u samom centru Colorna, u velikoj palači, smjestila se Alma. Kako mi je jedna od mojih domaćica Veronica Filippi objasnila, iako se na prvu čini da je izbor ovog grada zbog njegove veličine za ovakvu školu neobičan, Colorno je upravo idealan jer se nalazi u okruženju nekih od najvećih proizvođača hrane u Italiji, a samim time i u svijetu.

Učenje o kulinarstvu u Dolini hrane

Najviše zvone imena Barille i rajčica Mutti, ali uz velike igrače tu je i mnogo manjih tvrtki i pojedinaca koji se bave onim najboljim od regije Emilie Romagne, u kojoj se Colorno nalazi, čuvenim parmezanom i fantastičnim pršutom. Inače taj dio Italije zovu Dolinom hran,e pa su tom logikom začetnici ideje i osnivači Alme odabrali upravo ovaj gradić i impozantnu građevinu za svoje sjedište. Tim potezom Colorno je živnuo, a napuštena palača dobila je mnogo ljepšu i korisniju namjenu od toga da samo podsjeća na to kako su velike razlike u društvu, nažalost, oduvijek prisutne i na to kako je netko imao jako puno novca.

Cilj je Alme kroz edukaciju novih generacija osigurati da izvorna talijanska gastronomija živi i dalje, da mladi nauče osnove talijanske kuhinje i sa svojim je interpretacijama uspješno predstavljaju u svijetu. Talijani su ponosni na mnogo stvari, a gastronomija je jedna od njih, pa ih užasno diraju „talijanski“ restorani diljem svijeta koji nemaju veze s njihovom gastronomijom ili npr. svi oni koji služe špagete bolognese, jer je sušena tjestenina tipična za jug Italije, a ni špageti ne pašu tom genijalnom umaku. Ragu bolognese, koji je potekao iz ove regije (točnije Bologne), umak je od mesa koji se služi uz široke rezance, odnosno tagliatelle. A Alma je veliki korak naprijed da se sve te stvari „isprave“ i da cijeli svijet zapravo dozna što je to, kako izgleda i miriše genijalna talijanska kuhinja. Jer, kako mi je rekao vrhunski chef i jedan od edukatora u Almi Piero Di Turi, talijanska je gastronomija toliko bogata da ako uzmete kartu Italije i na svakom milimetru iscrtate vodoravnu liniju, svaka ta linija predstavlja kulinarski svijet za sebe. Zato je, kaže, važno da nauče sve osnove, tradiciju, tehnike i saznaju kako u kojem dijelu zemlje hrana miriše i koji okus ima kako bi kasnije kada počnu raditi u restoranu na Čizmi ili u svijetu mogli realno predstavljati Italiju.

Jedna od dvorana Jedna od dvorana (Foto: Alma)

To je bila i misija velikana talijanske gastronomije, kojeg smatraju ocem moderne talijanske kuhinje, Gualtiera Marchesija, koji je od 2002. godine bio prvi čovjek Alme i čija je vizija u kratkom roku ovu školu podigla u sam svjetski vrh. Marchesi je preminuo krajem 2017. godine, ali njegova vizija i njegov duh i dalje žive u Almi, a gotovo nijedan razgovor o školi ne može proći bez njegova imena.

Sve je u Almi posloženo do detalja i napravljeno kako bi njihovi polaznici kada s diplomom izađu kroz vrata bili konkurentni na oštrom restoranskom tržištu. Zato se npr. unutar zidova škole nalazi interna mreže (nešto kao LinkedIn) na kojoj svakodnevno dolaze informacije o slobodnim radnim mjestima u restoranima. Oglasa je mnogo, polaznici su na cijeni jer u Italiji, a i šire chefovi znaju što dobiju kada im u kuhinju dođe netko s tom diplomom.

Pripreme za život nakon Alme

Uči se i menadžment, kuha se za zaposlenike i druge polaznike, sudjeluje u caterinzima… radi se sve ono što će polazniku biti korisno kako bi što lakše i što prije pronašao posao te što uspješnije gradio svoju viziju Italije i svoju karijeru. Ništa se u Almi ne prepušta slučaju, pa sam tako vidio, dok sam kroz učionice šetao s Andreom Vignalijem, koji je zadužen za medije, kako jedna grupa koja se školuje za konobare cijeli kolegij samo vježba kako zaželjeti dobar dan gostu. Predavanje im drži karizmatični lokalni glumac, koji mi je kasnije u kantini objasnio kako je njihov cilj gostima pružiti sveobuhvatno restoransko iskustvo jer je izvrsna hrana samo dio toga.

Ulaganje u karijeru Ulaganje u karijeru (Foto: Alma)

Kad smo već kod kantine, tamo zaposlenici i polaznici imaju besplatan ručak svaki dan. A za mog posjeta na švedskom stolu našlo se svega, od T-bone steakea preko tjestenina, pečenih artičoka, najfinijih plodova mora do raznih kolača i sladoleda koji studenti pripremaju na satovima kulinarstva. Četrdesetak prefinih jela s raznih kolegija koje su taj dan slušali u Almi našlo se u kantini, pa nije ni čudno da novi zaposlenici prosječno u prvih godinu dana mjesečno dobiju dodatni kilogram. Veronica mi je objasnila kako nakon godine dana i tih 12 natučenih kila manje-više svi stanu, ali da u pravilu nema povratka na staru kilažu, međutim nitko ne žali za vitkom linijom pored takvih delicija.

Školovanje u Almi plaća se od nekoliko tisuća pa sve do 15 i 20 tisuća eura za programe koji traju 9 mjeseci. Za to vrijeme osim besplatnog obroka u školi osigurane su vam i druge pogodnosti, od kojih je najveća besplatan smještaj u jednom od stanova koji su smješteni u zgradama blizu škole. Neki polaznici preferiraju smještaj u Parmi, vjerojatno zbog uzbudljivijeg noćnog života, ali i Colorno živne nekoliko puta tjedno kada se Almini studenti, kojih ima iz cijelog svijeta, okupe u nekom od lokalnih barova.

Colorno je u posljednje vrijeme u svakoj Alminoj generaciji dom i Hrvatima. Ja sam naletio na Zadranina Krešimira Oblaka, koji je taman polagao završni ispit. Taj vikend doputovao je iz Firence, gdje je odradio stažiranje u fine dinning restoranu La Bottega Dell Boun Caffe i dobio posao, kod istog vlasnika, u resortu smještenom 90 kilometara od Firence. Resort Borgo Santo Pietro proglašen je prošle godine prvim resortom Europe, što dovoljno govori o Krešimirovoj kvaliteti i znanju koje je stekao u Almi.

Za uspješno završen ispit zaslužna je i edukacija u Kulinarskom institutu Kul In, inače partnerskoj školi, u kojoj možete završiti prvi dio potrebnog programa pa s tim znanjem nastaviti na nekom od studija Alme. Filozofija u Kul Inu ne odskače od one talijanske, a uz mentorstvo Zdravka Perića i ostalih profesionalaca te gostovanje chefova s Alme sigurno ćete dobiti velike šanse da spremni i sigurni u sebe uđete u svijet velikih igrača i vrhunske gastronomije.

Od plantaže do šalice: Čarobni put najpopularnijeg voća na svijetu Barcaffè - 1 Barcaffè - 2 Barcaffè - 3 +19 Barcaffè - 5

  • #alma
  • #Italija
  • #kulinarska škola
  • #kul in
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
Varivo ili umak
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Može i s dječjim kolicima
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Oglas
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Keksi za doručak recept
Samo 4 sastojka
Želite jesti kekse za doručak? Ovo je idealni recept, a ponijeti se mogu i na posao

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Prosječna zagrebačka plaća 1623 eura
Objavljeni podaci
Ovo je prosječna zagrebačka plaća: Imate li i vi toliko?
USKOK optužio 85 ljudi zbog nezakonitosti prilikom izdavanja uvjerenja za lovca
ZA 100 EURA
USKOK podigao optužnicu protiv 85 ljudi: Otkriveno kako su prodavali uvjerenja
Nakon 15 godina Španjolac pronađen mumificiran u svome stanu
JEZIVO OTKRIĆE
Antonio je umro prije 15 godina, a njegovo tijelo je cijelo vrijeme bilo u stanu: Evo kako je pronađen
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Enis Bešlagić održao govor na komemoraciji za Halida Bešlića
''Svi su se hvalili, ali...''
Enis Bešlagić oštro o okupljanjima za Halida: ''Koliko vam je trebalo da shvatite da je otišao?''
Unuci Halida Bešlića izašli na pozornicu s gradonačelnikom Sarajeva na komemoraciji
''Puno ljudi te voli...''
Unuka Halida Bešlića rasplakala sve govorom: ''Mama nam nije rekla da si nas napustio, ali znali smo''
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Živa istina
Obiteljski izlazak nasmijao cijelu regiju: "Tko nema takvo iskustvo, nije se rodio na Balkanu"
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
Pokažite što znate!
Ovaj kviz prepoznat će pravog intelektualca u moru neznalica! Provjerite svoje znanje
tech
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Zanimljivo istraživanje
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
sport
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Zelenortski otoci se plasirali na Svjetsko nogometno prvenstvo 2026.!
Čudo, svaka čast!
Senzacionalna mala država izborila nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026.!
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi se praktički oprostili od šansi
neočekivano
Veliki kiks Francuza u borbi za Svjetsko prvenstvo: Hrvatski susjedi se praktički oprostili od šansi
tv
Skrivena sudbina: Svi su dokazi protiv nje - zar je ona stvarno krivac?
SKRIVENA SUDBINA
Svi su dokazi protiv nje - zar je ona stvarno krivac?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Mario Sušinjak
POMEO POZORNICU!
Prvi nastup u životu i odmah je krenuo jako! Žiri dugo vremena nije bio ovako demantiran!
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
SKRIVENA SUUDBINA
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
putovanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
novac
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
Savjet modne urednice Annette Weber kako izgledati kao bogatašica
TRIKOVI MODNE UREDNICE
Kako s malo novca izgledati kao da imate neograničen budžet? Evo pet zlatnih savjeta
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Enis Bešlagić održao govor na komemoraciji za Halida Bešlića
''Svi su se hvalili, ali...''
Enis Bešlagić oštro o okupljanjima za Halida: ''Koliko vam je trebalo da shvatite da je otišao?''
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Corvaro, Južni Tirol, Italija - 3
I ljeti i zimi

Idila na sjeveru Italije: Biser Dolomita koji morate vidjeti barem jednom u životu

Danas mnogi posjećuju Corvaru u hladnijem dijelu godine kako bi uživali u skijanju. U toplijem dijelu godine, pak, ono se pretvara u sjajno mjesto za planinarenje i brdski biciklizam. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Corvaro, Južni Tirol, Italija - 3 Putovanja
    I ljeti i zimi

    Idila na sjeveru Italije: Biser Dolomita koji morate vidjeti barem jednom u životu

  • Genova - 14 Putovanja
    Genova u sjeni drugih

    Pesto, uspinjače i nezaboravne panorame: Najpodcjenjeniji talijanski grad koji nas je osvojio na prvu

  • Cantucci i vin santo - 4 Hrana i piće
    Vin santo

    Znak prijateljstva i dobrodošlice: Tvrdi keksi i sveto vino koji se "ne smiju" odbiti u Italiji

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close