Pasterizacija je postupak termičkog izlaganja tekućih namirnica temperaturi od 55 do 70 stupnjeva Celzija zbog produženja roka trajanja te namirnice. Prilikom pasterizacije uklanjaju se mikroorganizmi koji mogu našteti zdravlju pojedinca.

Neki proizvođači prodaju industrijski pasterizirana jaja, no većina konzumnih jaja nisu podvrgnuta tom procesu. Ako u pripremi jela koristite sirova jaja – primjerice za izradu majoneza ili slastičarskih krema, a niste sigurni jesu li jaja svježa, najbolje je ista pasterizirati.

Postupak pasterizacija jaja kod kuće:

1. Razbijte jedno po jedno jaje. Provjerite je li svježe (normalne boje i mirisa) pa sva jaja koja trebate iskoristiti za pojedini recept stavite u istu zdjelu.

2. Pomiješajte jaja s tekućinom koja je navedena u receptu.

3. Nježno zagrijte smjesu dok ne dostigne 62 stupnja Celzija. Temperaturu obavezno provjerite i održavajte uz pomoć termometra za hranu.

4. Lagano miješajte smjesu na ovoj temperaturi tri minute, maknite s vatre i nastavite koristiti kako je navedeno u željenom receptu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju