Bulgogi je popularno korejsko jelo – trakice mariniranog mesa tradicionalno se peku na roštilju, no termički ga možete obraditi i na tavi. Štoviše, ako se poslužite upravo ovom tehnikom bulgogi će biti ispečen za manje od 10 minuta.
U buglogiju se najčešće koristi junetina, te se stavlja u marinadu kako bi meso upilo slasne začine i postalo još finije. Ne preskačite ovaj korak! Najbolje bi bilo meso staviti u marinadu na barem dva sata, a može i preko noći.
Zvijezda marinade je korejski proizvod gochujang – fermentirana crvena čili pasta sa slanim, slatkim i ljutkastim notama, a koja će transformirati okus mesa. Kupiti se može u specijaliziranim azijskim shopovima i u Hrvatskoj.
Ispečenu junetinu najbolje je poslužiti s kuhanom rižom i salatom po želji. Uz malo prethodnog planiranja bulgogi može biti sjajan ručak ili večera za usred radnog tjedna.
Bulgogi junetina - sastojci:
- 800 g junetine – najbolje ramseteka, sirloina ili ribeyea
- 125 ml umaka od soje
- 90 g smeđeg šećera
- 65 ml rižinog octa
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 žlice gochujanga
- 1 komadić đumbira veličine oko 2 cm
- 1 čajna žličica tostiranog sezamovog ulja
- biljno ulje za pečenje
- mladi luk za posluživanje
Bulgogi junetina - priprema:
- Narežite junetinu na trakice debljine oko jednog centimetra.
- U zdjeli pomiješajte umak od soje, gochujang, smeđi šećer, nasjeckani češnjak, naribani đumbir i tostirano sezamovo ulje. Uronite meso u dobivenu marinadu, zdjelu prekrijte plastičnom folijom i stavite sve zajedno u hladnjak na barem dva sata.
- Kad ste spremni za pečenje, u tavi zagrijte malo biljnog ulja pa na njemu prepecite ocijeđene trakice mariniranog mesa. Pecite ih oko tri do pet minuta s obje strane i poslužite s rižom te nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!
Junetina na način pizzaiola: Dokaz da možete skuhati fini ručak od povoljnijih komada mesa