• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Njuroški doručak u centru Zagreba: Jesu li popularni sendviči u Vlaškoj vrijedni "hypea"?

Nakon Splita i Zadra, u Zagreb je stigao kultni njujorški sendvič s rupom koji se puni kremastim sirom, lososom, prženom slaninom, jajima...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 22.11.2024 15:12 komentari
viber Created with Sketch.
Brooklyn Bagel Co. - 3
Brooklyn Bagel Co. - 3 (Foto:Punkufer)

Galerija Brooklyn Bagel Co. - 5 3 Brooklyn Bagel Co. - 6 3 Brooklyn Bagel Co. - 7 3 Brooklyn Bagel Co. - 4 3

U trendu Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život? Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

"New York, New York", pjevušili smo hodajući prema Europskom trgu i Vlaškoj, gdje se nedavno otvorio hram njujorškom street foodu – bagelu. Okej, ne radi se o hramu, nego kiosku brze hrane s nekoliko stolova gdje možete probati slavne okrugle sendviče s rupom koji se pune klasičnim kombinacijama, ali i najrazličitijim slatkim i slanim divotama.

Brooklyn Bagel Co., prvo mjesto koje ima prave njujorške bagele u Hrvatskoj najprije se pojavilo u Splitu i Zadru, a nakon Zagreba i Šibenčani će moći zagristi u komadić New Yorka. Kiosk u Vlaškoj otvorio je Njujorčanin, John Kent Pepper, a kao neke od tajni slasti navodi se to što su ručno rađeni, bez aditiva, konzervansa i umjetnih dodataka. I dok u Poljskoj, kao i na ulicama New Yorka na spomen bagela šmekeri naglo ogladne prizivajući u misli hrskavu koricu i čvrstu unutrašnjost slavnog peciva, u Lijepoj Našoj im se većinom još uvijek persira. 

Povijest bagela 

Od skromnih poljskih stolova u 17. stoljeću do zamrzivača suvremenih američkih domova, bageli su morali proći sve i svašta. A danas simboliziraju američki doručak – i puno više od toga. U svojim počecima bilo je to obično, tvrdo, okruglo pecivo na kojem se treniralo čeljust. Katkad se poklanjalo za sreću i obilje (zbog kružnog oblika koji to i simbolizira), ali većinom se peklo kako bi se prehranili putnici jer je moglo dugo stajati da se ne pokvari. Baš kao i danas, tijesto se najprije oblikuje u prepoznatljivi oblik, potom se kratko kuha u vodi, zatim odmara u hladnjaku preko noći ili stoji neko vrijeme na sobnoj temperaturi i zatim peče sve dok ne dobije hrskavu, sjajnu koricu. 

U prošlosti je za bagel trebalo imati snažne zube, a nakon što bi odstajao vjerojatno je mogao poslužiti i za samoobranu. Smekšao se tek u sedamdesetim godinama, kako bi postao nježniji prema obožavateljima. Rupa u sredini nije samo za ukras – em što je služila za nizanje na užad ili šipke i štapove, na kojima su se prodavali ili držali, em što je skratila vrijeme pečenja i omogućila hrskaviju koricu.

Je li ovo najbolja pizza u Rijeci? Picajol koji radi čudo od brašna i vode Pizza mortadella u pivnici Cont u Rijeci Nova ponuda pizza u pivnici Cont u Rijeci - 11 Nova ponuda pizza u pivnici Cont u Rijeci - 10 +9 Nova ponuda pizza u pivnici Cont u Rijeci - 9

Migracijama Židova iz Europe u 19. i 20. stoljeću bagel je stigao u New York i postao simbol židovske kulture i identiteta. Pekarnice u Brooklynu postale su poznate po slasnim bagelima, a uskoro je popularno pecivo osvojilo i širu američku publiku. Upravo su izumi, poput industrijskih strojeva za izradu bagela i masovne distribucije, pomogli da postane svjetski poznat. S vremenom je pecivo s rupom postalo više od hrane i počelo predstavljati pripadnosti, buditi nostalgiju, a neki će reći da se veže i uz borbu za preživljavanje i održavanje identiteta migranata. Također, njegovo mjesto u američkoj kulturi odražava širu priču o integraciji različitih tradicija.

Osim u SAD-u, megapopularan je i u Kanadi; New York i Montreal veliki su rivali kad je riječ o tome čiji bagel je bolji. Pacifisti bi se složili da je nemoguće odgovoriti na to pitanje. Njujorški su veći i deblji, a Kanađani imaju nešto slađe bagele zbog meda koji se dodaje u vodu tijekom kuhanje, a osim toga oblikuju se tako da im je rupa nešto šira. No kanadski bagel se može pohvaliti da je bio u svemiru - astronaut Gregory Chamitoff ponio je nekoliko komada iz Montreala na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Brooklyn Bagel Co. - 7 Brooklyn Bagel Co. - 7 (Foto: Punkufer)

Brooklyn Bagel Co.

Danas svatko ima svoju definiciju savršenog bagela, no većina se slaže da korica mora biti sjajna i hrskava, a unutrašnjost čvrsta. Pitali smo se hoće li takvi biti i bageli koje ćemo probati u Brooklyn Bagel Co., gdje ih možete naručiti za van ili ih pojesti za jednim od stolova na minijaturnoj terasi. Birati možete između klasičnog peciva, peciva sa sjemenkama sezama, maka, češnjakom, lukom ili pak mješavinom svega navedenog. Uobičajen dodatak je kremasti sirni namaz – šmir, koji dolazi bez dodataka, ili pak u veggie varijanti, zatim sa smokvama i medom ili lososom. Bagel sa šmirom košta 3,50 eura, odnosno euro više odlučite li se za onaj s lososom. Na jelovniku je i bagel s maslacem (3 eura), slatka kombinacija čokolade i banane (3,99 eura), kao i Snickers sa čokoladnim namazom, kikirikijem i karamelom (3,99 eura).

U ponudi su bagel sendviči: klasik sa slaninom, jajima i sirom (5,99 eura), također popularni losos sa kremastim sirom, lukom i kaparama (7,50 eura), talijanski bagel sa salamom, mortadellom, mozzarellom, tapenadom od maslina, rajčicom, i zelenom salatom (5,25 eura), šunka-sir s cheddarom, kiselim krastavcima, senfom i lukom (4,75 eura), puretina sa gaudom, pečenom crvenom paprikom, majonezom, zelenom salatom, lukom, rajčicom (5,25 eura), mortadela sa sirom, aiolijem od bosiljka, lukom, rajčicom i zelenom salatom (4,75 eura), gljive s ukiseljenom mrkvom i pikantnom majonezom, rajčicom i zelenom salatom (4,99 eura) te veganski s humusom od cikle, namazom od rajčice i bosiljka, ribanom mrkvom, krastavcima i zelenom salatom (4,99 eura).

Odlučili smo se za američki klasik - tipični doručak sa slaninom i jajima, zatim talijanski i veganski bagel, a za kraj smo ostavili mjesta i za slatki Snickers. Iako je osim nas u redu bilo još nekoliko ljudi, bagele nismo dugo čekali. Nestrpljivo smo zagrizli u pecivo koje je čvrsto, ali ne previše tvrdo, a iako sjajna, korica nije bila pretjerano hrskava.

"Ne idu mi skupa rajčica i humus od cikle. Više bi mi pasalo da je ili jedno ili drugo u sendviču, uz kakav (veganski) kremasti sir, ili neki drugi dodatak koji bi dao više sočnosti. Ovako je bagel dosta travnat, a nešto nedostaje. Možda bi i tofu dobro došao. Ne pomaže niti to što je sendvič hladan, a danas je zbilja hladno vani“, komentiralo se između zalogaja.

"Puno sam čitala o bagelima i možda je problem u tome što sam dosta očekivala od tog sendviča. Kombinacija slanine i jaja je fina, ali vjerojatno nisam trebala tražiti šmir koji je prekrio sve okuse i zasjenio umami mesa. Okej je, sasvim korektan, ali najiskrenije ne razumijem otkud toliki hype. Što to drugi osjete, a ja ne?“, dodao je drugi član našeg malog žirija.

Talijanski bagel sa salamom, mortadellom, mozzarellom, tapenadom od maslina, rajčicom, i zelenom salatom bio je najbogatiji i najviše nam se svidio, a Snickers s čokoladnim namazom, kikirikijem i karamelom u pecivu s makom jednoglasno smo proglasili previše slatkim zbog preljeva.

Jednom dijelu društva se svidjelo to što je kikiriki u komadu, drugima bi pak bilo ukusnije da je usitnjen. Mak se pak nije istaknuo jer nije uspio doći do izražaja pa ga nismo trebali odabrati. Složili smo se da sastojci djeluju kvalitetno i svježe, ali ako se baš želite dobro najesti nije dovoljan jedan sendvič, a ne pomaže niti to da bageli nisu baš jeftini…

Bistro Superslav: Najljepša posveta slavonskoj kuhinji zbog koje vrijedi provesti dan u Kutjevu Sontacchi, Kutjevo - 26 Sontacchi, Kutjevo - 62 Sontacchi, Kutjevo - 64 +48 Sontacchi, Kutjevo - 31

  • #gdje sjesti
  • #recenzija
  • #Brooklyn Bagel Co.
  • #bagel
  • #New York
  • #sad
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Poznati chef savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Škola kuhanja
Mario Mihelj savjetuje: Najjednostavniji način za trančiranje cijelog pileta
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: "Loše vrijeme" dio je čarolije
Maltempo
Tamo gdje je Krk najbliži kopnu: Svjetionik na kojem je "loše vrijeme" dio čarolije, a u kojem možete prespavati
Focaccia od kiselog tijesta recept
Savršenstvo bez mane
Nije brzo, ni jednostavno, ali…Recept za talijansku pogaču koja je toliko fina da se jede bez ikakvih dodataka
Maslac od jabuka recept
Jednostavan recept
Ovaj "maslac" od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Ideja za vikend
Srednjovjekovni spektakl na Medvedgradu: Viteški turniri, borbe s bakljama i suđenja coprnicama
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala.
Pogledajte fotografije
Vela i Mala Sestrica: Otočići bez stanovnika s pričom koja svijetli dalje od njihovih obala
Pun iznenađenja: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom
Pun iznenađenja
Lijepa Idrija usred još ljepše prirode: Grad pod kojim teče tekuće srebro, a kolači se poslužuju - s čipkom

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
MORH: Redovite dnevne i noćne letačke aktivnosti borbenih aviona Rafalea
Svakodnevno
MORH uputio upozorenje: "Očekujte to danju i noću u cijeloj Hrvatskoj"
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
Sumanuti čin
Masakr u susjedstvu: Otac kamenom zatukao i ubio ženu i sina, kćeri se bore za život
show
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
Kate Middleton na sitotisku
ide joj od ruke!
Njezin zadatak je iznenadio sve - Kate Middleton dokazala da i ovo zna!
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
Wow!
Medvjedi su sve lukaviji, ne bi znali što se dogodilo da ga kamera nije uhvatila na djelu
tech
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
"Temelji su postavljeni"
Razvijeno najmoćnije kvantno računalo dosad, ima rekordan broj kubita i nema mane prethodnih sustava
sport
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
europski ispit
Nogometaši Dinama ipak moraju u Beograd: Čeferinovo pravilo napravilo rusvaj u zadnji čas
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
užas!
Strava pred europsku utakmicu: Huliganski sukob u centru grada, zloglasni huligani poraženi na domaćem terenu
Mario Kovačević najavio Maccabi Tel-Aviv pa potvrdio ozljedu Sergija Domingueza
Najava Maccabija
Kovačević potvrdio veliki udarac uoči gostovanja u Srbiji: Otpao važan prvotimac
tv
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Puno je prošlo od kada su se zadnji put vidjeli
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Nije ih imao hrabrosti pogledati u oči nakon svega
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
putovanja
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
Zabija izvan terena
Sve što dotakne pretvara u zlato: Bivši engleski nogometaš gradi carstvo i u zdravstvu
lifestyle
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Stan u Čitluku koji očarava detaljima i minimalizmom
inspiracija iz čitluka
Pogledajte Vanjin stan koji je toliko topao i ugodan. Ni ova ga hladna boja u tome nije spriječila
sve
Izabel Kovačić zatvara svoju trgovinu u Zagrebu
''vaša podrška...''
Kovačićeva Izabel iznenadila objavom neočekivane odluke: ''Zatvaramo jedno poglavlje...''
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Turska pjevačica Güllü tragično je preminula u 52. godini
"Svi znamo da je..."
Preminula poznata pjevačica nakon pada s balkona, tužnu vijest je objavila njezina kćer
Tom's Restaurant u New Yorku - 1
"Morali smo ovdje doći jesti"

Je li vam poznata? "Obična" zalogajnica koja je postala veliki turistički hit

Mišljenja o ponudi, cijenama i usluzi su podijeljena. Čitate li recenzije o restoranu na Tripadvisoru vidjet ćete kako jedni tvrde da hrana super, a drugi da je samo ok. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close