• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Vinska ambasada Crnog otoka: Put preko vode koji otkriva čari pošipa i malih mjesta u kojima se živi kao nekoć

Iako već godinama okuplja pasionirane ljubitelje vina i one koji to tek postaju, Black Island Winery ne miruje - radi kao svojevrsna vinska ambasada autohtonih sorti i organizira ture na kojima posjetitelji susreću esenciju Crnog otoka.
Nika Borovac 1.08.2024 09:17 komentari
viber Created with Sketch.
Black Island Winery Korčula - 35
Black Island Winery Korčula - 35 (Foto:Saša Prižmić)

Galerija Black Island Winery Korčula - 38 34 Black Island Winery Korčula - 36 34 Black Island Winery Korčula - 35 34 Black Island Winery Korčula - 34 34

U trendu Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Bardonecchia, Italija - 3 Povoljnije od Bugarske 685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu

Znatiželjno razgledavajući police u kušaonici Black Island Winery na Korčuli teško je zamisliti da je taj privlačan prostor koji izaziva pozornost industrijsko umjetničkim šarmom naslijedio zapuštenu poljoprivrednu zadrugu u stečaju. U Smokvici, gdje se nekoć ukorijenilo Jedinstvo, prije nego što ga je sažvakao zub vremena, danas živi Black Island Winery. Novi život vinariji udahnuo je direktor i enolog Igor Radovanović, zajedno s Nikolom Miroševićem uz pomoć švedskih investitora.

U zlatno doba osamdesetih Jedinstvo je proizvodilo gotovo četiri milijuna boca, ali zadesila ga je dobro poznata sudbina koja je presudila brojnim hrvatskim zadrugama – niti dobar proizvod, a niti dobar brend nisu joj pomogli da se izvuče i premosti zamke utrke za novcem i nesuglasice pri vrhu.

Nakon studija agronomije Igor Radovanović iz Smokvice zaposlio se u vinariji PZ Jedinstva kao enolog, ali zaposlenici su se morali razići već nakon nekoliko mjeseci kada se zadruga prisilno razjedinila. Igor je brže, bolje pokrenuo vlastiti biznis za consulting i vinarski laboratorij za pomoć zadrugarima koji su otvorili vlastite male obiteljske vinarije.

Nižući uspjehe na konzultantskom planu Radovanović je stekao niz zadovoljnih klijenata, a ubrzo mu je stigao i poziv švedske tvrtke Zhoda Investments za procjenu mladog vinograda smještenog na bivšem vojnom poligonu u šibenskom zaleđu Jadrtovca. Nakon što je ustvrdio da se radi o izvrsnoj kvaliteti, enolog je dao zeleno svjetlo za investiciju i uz to Šveđanima predložio i lokaciju nekadašnjeg Jedinstva u Smokvici, na što su objeručke pristali.

Black Island Winery Korčula - 26 Black Island Winery Korčula - 26 (Foto: Saša Prižmić)

Vinska ambasada Crnog otoka 

Igor je postao direktor Black Island Wineryja, gdje znatiželjnici neumorno otkrivaju Merga Victa etikete, baš kao i one šibenskog Testamenta – oboje ovjenčane zlatnim, srebrnim i brončanim Decanterima. Također, ondje se mogu kupiti boce koje Igor puni u vlastitoj maloj vinariji pod brendom Radovanović. Tajna uspjeha tih vina je u trisu sjajnih položaja, autohtonih sorti i modernog pristupa koji diktira kvalitete žedno svjetsko tržište.

Iako već godinama okuplja pasionirane ljubitelje vina i one koji to tek postaju, Black Island Winery ne miruje - radi kao svojevrsna vinska ambasada autohtonih sorti i organizira ture na kojima posjetitelji susreću esenciju Crnog otoka.

Otok s tako bogatom vinskom tradicijom kao što je Korčula nemoguće je doživjeti bez upoznavanja s njegovim terroirom, a imajući to na umu Black Island Winery posjetitelje vodi malim mjestima u kojima se još uvijek živi kao nekoć, baš kao i rodnim vinogradima na kojima se sunce i vjetar sastaju s plodnim tlom. Vinske ture završavaju u prostorijama vinarije gdje se s autohtonim sortama upoznaje čašama, uz lokalne delicije, ali i crticama iz povijesti vinogradarstva otoka te procesima proizvodnje za one koji žele znati više.

Black Island Winery Korčula - 10 Black Island Winery Korčula - 10 (Foto: Saša Prižmić)

"Gusto raspoređeni vinogradi zasađeni su na brdovitom terenu i terasastim poljima zbog čega ih lokalni vinari i danas obrađuju ručno, baš kao što su to nekad radili njihovi preci. Darežljiva smeđe-crvena zemlja Smokvice, zajedno sa svježom vodom iz lokvi te visokom insolacijom s više od 2880 sunčanih sati godišnje, čine ovo mjesto savršenim za uzgoj vinove loze“, objašnjavaju u vinariji, dodajući kako se lokalitet sa svježom vodom prozvalo Merga Victa, što znači put preko vode. Taj dar prirode, čuvena slatka voda u središtu otoka kojom se napajaju vinogradi u blizini Smokvice privukao je stanovnike još u antičko doba.

Black Island Winery Korčula - 18 Black Island Winery Korčula - 18 (Foto: Saša Prižmić)

U čast pošipa 

Osim stvaranja moderne kušaonice i vinske destinacije jedna od misija Black Island Winery bila je pružiti pošipu zasluženu slavu.
”Pošip je svjetski raritet za kojeg točno znamo gdje i kada je pronađen. Težak Marin Tomašić zvani Caparin pronašao je prvu samoniklu lozu pošipa u predjelu Sutvare kada je sjekao šumu pokraj svog vinograda, nedaleko od naše vinarije, prije otprilike 140 godina. Za to vrijeme pošip je od samonikle loze došao do toga da je u smokvičkim vinogradima zastupljen sa čak 90 posto“, kaže Igor Radovanović, dodajući kako u vinariji nastaju dva brenda pošipa: Merga Victa i The Dalmatian Dog, oba nastala kao spoj tradicije i suvremenih tehnologija i znanja, oba svježa i aromatična.

"U našim vinima Merga Victa i The Dalmatian Dog prepoznaje se i ljubav koju su svojim vinogradima nesebično davale generacije mještana Korčule. I zato kada kažete Korčula, mnogi prvo pomisle upravo na pošip“, kažu u Black Island Winery o sorti vrijednoj kušanja, promišljanja i pamćenja.

Nema politike u njegovoj butigi, samo ljubav: Brijačnica koju ne može nadmašiti niti jedan muzej Olivera Dragojevića Kod Brice - 16 Kod Brice - 14 Kod Brice - 13 +25 Kod Brice - 12

  • #gdje sjesti
  • #piće
  • #merga victa
  • #igor radovanović
  • #pošip
  • #Korčula
  • #smovica
  • #Black Island Winery
  • #punkufer preporuka
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Oglas
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Što je božićni punč?
Imamo recept!
Dobar božićni punč ne može se napraviti bez ovih 5 sastojaka
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Za male kufere
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Hot Frog
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Napad u školi u Rusiji: Jednog dječaka ubio, drugog držao kao taoca, snimao krvavi pir
Panika u Rusiji
VIDEO Tinejdžer krenuo u krvavi pohod po školi: Ubio dijete, drugo uzeo za taoca, a sve je snimao
Akcija Uskoka: Uhićenja zbog krađe automobila
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE
Nova akcija USKOK-a! U tijeku uhićenja, poznato i zbog čega
VIDEO Dramatične snimke: Vjetar srušio kip visok 35 metara
olujno nevrijeme
VIDEO Dramatične scene: Vjetar srušio kip visok 35 metara
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
Preminuo Martin Grelis
tužna vijest
Svijet glume zavijen u crno: Preminuo glumac iz nezaboravne scene u kultnom filmu
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
zabava
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Zanimljivo
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
Jeste li znali?
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
tech
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Srušene pretpostavke?
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Vrlo uzbudljivo otkriće
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Bilo bi lijepo
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
U sastavu su imale deset Hrvatica, a na Svjetskom prvenstvu su se plasirale devet pozicija bolje od naših cura
PRAVA HR KOLONIJA
U sastavu su imale deset Hrvatica, a na Svjetskom prvenstvu su se plasirale devet pozicija bolje od naših cura
tv
MasterChef: Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
PLATINASTA KARTICA
Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
MasterChef: Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
NEUGODNO
Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
putovanja
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
novac
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
sve
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Vinarija Jovanov - 8
Čisti zen

Od Blata do zvijezda: Vinski bar usred vinograda zbog kojeg ćete se poželjeti vratiti na Korčulu

Nakon što vas divlji put od glavne ceste odvede u pitomu oazu wine bara i kušaonice satkanih od kamena, zelenila i drveta lako je ondje ostati. I to dugo. U polaganom ritmu kušati. Istraživati cetinku, rukatac, pošip, plavac mali i syrah... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close