Znatiželjno razgledavajući police u kušaonici Black Island Winery na Korčuli teško je zamisliti da je taj privlačan prostor koji izaziva pozornost industrijsko umjetničkim šarmom naslijedio zapuštenu poljoprivrednu zadrugu u stečaju. U Smokvici, gdje se nekoć ukorijenilo Jedinstvo, prije nego što ga je sažvakao zub vremena, danas živi Black Island Winery. Novi život vinariji udahnuo je direktor i enolog Igor Radovanović, zajedno s Nikolom Miroševićem uz pomoć švedskih investitora.

U zlatno doba osamdesetih Jedinstvo je proizvodilo gotovo četiri milijuna boca, ali zadesila ga je dobro poznata sudbina koja je presudila brojnim hrvatskim zadrugama – niti dobar proizvod, a niti dobar brend nisu joj pomogli da se izvuče i premosti zamke utrke za novcem i nesuglasice pri vrhu.

Nakon studija agronomije Igor Radovanović iz Smokvice zaposlio se u vinariji PZ Jedinstva kao enolog, ali zaposlenici su se morali razići već nakon nekoliko mjeseci kada se zadruga prisilno razjedinila. Igor je brže, bolje pokrenuo vlastiti biznis za consulting i vinarski laboratorij za pomoć zadrugarima koji su otvorili vlastite male obiteljske vinarije.

Nižući uspjehe na konzultantskom planu Radovanović je stekao niz zadovoljnih klijenata, a ubrzo mu je stigao i poziv švedske tvrtke Zhoda Investments za procjenu mladog vinograda smještenog na bivšem vojnom poligonu u šibenskom zaleđu Jadrtovca. Nakon što je ustvrdio da se radi o izvrsnoj kvaliteti, enolog je dao zeleno svjetlo za investiciju i uz to Šveđanima predložio i lokaciju nekadašnjeg Jedinstva u Smokvici, na što su objeručke pristali.

Black Island Winery Korčula - 26 Black Island Winery Korčula - 26 (Foto: Saša Prižmić)

Vinska ambasada Crnog otoka 

Igor je postao direktor Black Island Wineryja, gdje znatiželjnici neumorno otkrivaju Merga Victa etikete, baš kao i one šibenskog Testamenta – oboje ovjenčane zlatnim, srebrnim i brončanim Decanterima. Također, ondje se mogu kupiti boce koje Igor puni u vlastitoj maloj vinariji pod brendom Radovanović. Tajna uspjeha tih vina je u trisu sjajnih položaja, autohtonih sorti i modernog pristupa koji diktira kvalitete žedno svjetsko tržište.

Iako već godinama okuplja pasionirane ljubitelje vina i one koji to tek postaju, Black Island Winery ne miruje - radi kao svojevrsna vinska ambasada autohtonih sorti i organizira ture na kojima posjetitelji susreću esenciju Crnog otoka.

Otok s tako bogatom vinskom tradicijom kao što je Korčula nemoguće je doživjeti bez upoznavanja s njegovim terroirom, a imajući to na umu Black Island Winery posjetitelje vodi malim mjestima u kojima se još uvijek živi kao nekoć, baš kao i rodnim vinogradima na kojima se sunce i vjetar sastaju s plodnim tlom. Vinske ture završavaju u prostorijama vinarije gdje se s autohtonim sortama upoznaje čašama, uz lokalne delicije, ali i crticama iz povijesti vinogradarstva otoka te procesima proizvodnje za one koji žele znati više.

Black Island Winery Korčula - 10 Black Island Winery Korčula - 10 (Foto: Saša Prižmić)

"Gusto raspoređeni vinogradi zasađeni su na brdovitom terenu i terasastim poljima zbog čega ih lokalni vinari i danas obrađuju ručno, baš kao što su to nekad radili njihovi preci. Darežljiva smeđe-crvena zemlja Smokvice, zajedno sa svježom vodom iz lokvi te visokom insolacijom s više od 2880 sunčanih sati godišnje, čine ovo mjesto savršenim za uzgoj vinove loze“, objašnjavaju u vinariji, dodajući kako se lokalitet sa svježom vodom prozvalo Merga Victa, što znači put preko vode. Taj dar prirode, čuvena slatka voda u središtu otoka kojom se napajaju vinogradi u blizini Smokvice privukao je stanovnike još u antičko doba.

Black Island Winery Korčula - 18 Black Island Winery Korčula - 18 (Foto: Saša Prižmić)

U čast pošipa 

Osim stvaranja moderne kušaonice i vinske destinacije jedna od misija Black Island Winery bila je pružiti pošipu zasluženu slavu.
”Pošip je svjetski raritet za kojeg točno znamo gdje i kada je pronađen. Težak Marin Tomašić zvani Caparin pronašao je prvu samoniklu lozu pošipa u predjelu Sutvare kada je sjekao šumu pokraj svog vinograda, nedaleko od naše vinarije, prije otprilike 140 godina. Za to vrijeme pošip je od samonikle loze došao do toga da je u smokvičkim vinogradima zastupljen sa čak 90 posto“, kaže Igor Radovanović, dodajući kako u vinariji nastaju dva brenda pošipa: Merga Victa i The Dalmatian Dog, oba nastala kao spoj tradicije i suvremenih tehnologija i znanja, oba svježa i aromatična.

"U našim vinima Merga Victa i The Dalmatian Dog prepoznaje se i ljubav koju su svojim vinogradima nesebično davale generacije mještana Korčule. I zato kada kažete Korčula, mnogi prvo pomisle upravo na pošip“, kažu u Black Island Winery o sorti vrijednoj kušanja, promišljanja i pamćenja.

Nema politike u njegovoj butigi, samo ljubav: Brijačnica koju ne može nadmašiti niti jedan muzej Olivera Dragojevića Kod Brice - 16 Kod Brice - 14 Kod Brice - 13 +25 Kod Brice - 12

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju