• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Bezbroj razloga za posjet Jaski i Plešivici: Igra prirode, vina i fine dininga

Plešivička slikovnica čarobnih motiva, kako u prirodi, tako i u tanjurima te čašama ima dovoljno stranica da uvijek možemo pronaći nešto novo i zanimljivo, na samo pola sata od Zagreba...

Nika Borovac 6.11.2020 08:15 komentari
viber Created with Sketch.
Izlet na Plešivicu i Jasku - 3
Izlet na Plešivicu i Jasku - 3 (Foto:Josip Škof)

Galerija Izlet na Plešivicu i Jasku - 33 22 Izlet na Plešivicu i Jasku - 32 22 Izlet na Plešivicu i Jasku - 31 22 Izlet na Plešivicu i Jasku - 30 22

U trendu Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira

Slijedite li pogledom jastrebe iznad vinorodnih brežuljaka, nema sumnje, nalazite se u blizini Jastrebarskog, gdje ne nedostaje kutaka koje treba istražiti, kako gojzericama, tako i čašama ili tanjurima. Okolica Jaske neiscrpna je inspiracija za izlete biciklom po lijepim stazama ili pak osvajanje najvišeg vrha Samoborskog gorja, Japetića.

Osvajaju se i nezaobilazne stanice vinske ceste, kao i nešto manje poznate ceste sira. A upravo je mjesto duge tradicije, koje ime duguje moćnim pticama što su se nekoć uzgajale za lov, izvrsna polazišna točka za istraživanje okolice.

Odlučite li zastati u Jastrebarskom, prošetajte se perivojem dvorca Erdödy i podsjetite se na značaj kulturnog i gospodarskog nasljeđa te velikaške obitelji. Ne propustite pozdraviti stari gradski park, koji je proglašen hortikulturnim spomenikom, a navratite li prve subote u mjesecu, bacite oko i na Plac Mljac te nabavite domaće proizvode.

Izlet na Plešivicu i Jasku - 4 Izlet na Plešivicu i Jasku - 4 (Foto: Josip Škof)

Krenete li koju ulicu dalje, stići ćete i do mjesta kojim se Jaska osobito ponosi.

Rijetke se zemlje mogu pohvaliti vinom koje je njegovano u bačvama izrađenima od drveta iz vlastitih šuma, a Hrvatska je jedna od tih sretnica. Bačvarska zbirka obitelji Golub mala je radnja koja poput vremenskog stroja vodi u prošlost. Ondje možete naići na fotografije tradicionalnog načina izrade bačava i drvenog posuđa koje se koristi za proizvodnju vina, otkako je obrtnik Mirko Golub utemeljio radionicu 1962. godine.

Ta je zbirka od Ministarstva kulture dobila i status kulturnoga dobra Republike Hrvatske. Povodom 50. obljetnice obitelj Golub uredila je i za javnost otvorila bačvarsku zbirku s 233 izloška, a jedan od njih izrađen je u bečkoj tvornici alata J. Weiss&Sohn 1820. godine.

Među vinarima „Golub“ je dobro poznato ime i u Hrvatskoj i izvan granica Lijepe Naše. Kod bačvara Milivoja Ive Goluba, koji ne skriva entuzijazam kad je u pitanju njegov poziv, možete doznati da je za izradu samo jedne bačve potrebno i do 11 sati rada. Kod Goluba se bačve proizvode od hrvatskoga hrasta pa su vina koja u njima odležavaju "svoj na svome".

Izlet na Plešivicu i Jasku - 5 Izlet na Plešivicu i Jasku - 5 (Foto: Josip Škof)

Svega sedam kilometara udaljena od Jaske nalazi se najmanja vinska regija u Hrvatskoj – južne padine Plešivice jedno su od naših najpoznatijih i najuspješnijih vinogorja, s tradicijom uzgoja vinove loze koja se broji tisućljećima. Da se vina na Plešivici rade od davnih dana, to nije tajna, no kvaliteta se neumorno podiže – strpljivo, inteligentno i kreativno. Vinari mijenjaju fokus, širi se ponuda i sve je više popratnih turističkih aktivnosti zbog kojih se vrijedi otisnuti vijugavim cestama.

Cijenjena graševina, rajnski rizling, traminac, bijeli pinot i chardonnay, ali i šipelj, plavec žuti, kraljevina, belina te moslavac čine punokrvnu vinsku sliku tog čarobnog kraja, a vinski trojac koji čine Tomac, Šember i Korak predvodnik je pokreta izvrsnih etiketa koje znalci drže na policama rezerviranima za odlikaše iz svijeta pjenušaca i prirodnih vina.

Osim poruka iz boca koje se mogu satima otkrivati na sunčanim terasama s pogledom na vinograde i igru prirode koja fascinira bez obzira na listove kalendara, Plešivica može biti ponosna i na još jedno utočište gurmana – onih koji promišljaju nad zalogajima i spremno se prepuštaju osjetilnim uzbuđenjima što pruža sinergija izvrsne namirnice i vještih ruku.

Izlet na Plešivicu i Jasku - 12 Izlet na Plešivicu i Jasku - 12 (Foto: Josip Škof)

Restoranu u sklopu vinarije Korak, gdje glavnu riječ vodi mladi kulinarski virtuoz Bernard Korak, otvorila je novo poglavlje u kojem se tradicija isprepleće sa suvremenim gastronomskim znanjem. No krenimo redom...

Već prvi koraci prema vinariji s kušaonicom, restoranom, ali i sobama za sastanke daju naslutiti kako se ne radi o klasičnoj plešivičkoj adresi.

Da je netko prije tridesetak godina supružnicima Velimiru i Mirjani Korak te baki Katarini rekao da će se sir i vrhnje ili patka naći u odvažnim izdanjima koja bude dječju zaigranost otkrivanja sastojaka koji od arome do aftertastea pletu mrežu senzacija – možda i ne bi povjerovali jer bi im se takvo nešto činilo poput znanstvene fantastike.

Iako samouk, chef Bernard Korak naučio je puno od Dubravkina puta uz cheficu Prisku Thuring do slovenske Hiše Franko kod chefice Ane Roš te u Osteriji Francescani.

S obzirom na prikupljeno znanje, ne čudi stoga što u restoranu Korak vrijedi pravilo: ako nije u sezoni, nije ni na stolu. Kroz mrežu uzgajivača, lovaca, sakupljača bilja i gljiva Korak se vraća zdravom uzgoju i osluškivanjem sezone ispisuje nove stranice jelovnika. Korakovu smočnicu čine njihovi voćnjaci i povrtnjaci uz vinograde, kako vlastiti tako i susjedovi, a kupuje se i kod lokalnih malih proizvođača.

Iza minimalističkih naziva na jelovniku poput Buča, Tortellini ili Fritaja kriju se precizna jela pamtljiva po karakterističnom potpisu, neraskidivom od terroira, koji stvara vrsni chef. No baka Katarina, bez obzira na godine, i dalje daje svoj obol.

Izlet na Plešivicu i Jasku - 10 Izlet na Plešivicu i Jasku - 10 (Foto: Josip Škof)

Od Katarine s ljubavlju na stol dolazi svježi kravlji sir koji fementira četiri dana, a društvo mu pravi plešivički domaći chorizo, odnosno špekerica s puno crvene paprike pa budi asocijacije na dobru staru kombinaciju sira, vrhnja i mljevene paprike. I buča dobiva svoj „upgrade“ glaziranjem glogom, šumskim brusnicama koje pucketaju u ustima i otvaraju put do esencije jusa srnećeg gulaša.

Ovih dana glavnu ulogu na tanjurima igraju puževi, patke i pastrve, kao i kesteni, borovice i oskoruše – a odlučite li okusiti Korakovu slikovnicu okusa, imajte na umu da je kapacitet relativno malen, pa je poželjno rezervirati svoje mjesto.

Za meni od osam sljedova kreativnih jela valja izdvojiti oko 700 kuna i četiri sata vremena, a sljubljivanje s vinima dodatno se naplaćuje. Korakova vina su pak posebna priča u koju uvijek iznova vrijedi izdvojiti jedinu nepovratnu valutu – vrijeme.

  • #gdje sjesti
  • #korak
  • #jaska
  • #plešivica
  • #bernard korak
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
Varivo ili umak
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Može i s dječjim kolicima
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Oglas
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Keksi za doručak recept
Samo 4 sastojka
Želite jesti kekse za doručak? Ovo je idealni recept, a ponijeti se mogu i na posao
Piletina na lovački recept francuski chasseur
Tako slasno
Ovako Francuzi rade piletinu na lovački: Brzi recept za fino jelo na žlicu idealno za jesenske dane
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Užas na gradilištu: Poginula dva radnika, urušio se zid
Tragedija
Užas na gradilištu: Poginula dva radnika, urušio se zid
USKOK optužio 85 ljudi zbog nezakonitosti prilikom izdavanja uvjerenja za lovca
ZA 100 EURA
USKOK podigao optužnicu protiv 85 ljudi: Otkriveno kako su prodavali uvjerenja
Prosječna zagrebačka plaća 1623 eura
Objavljeni podaci
Ovo je prosječna zagrebačka plaća: Imate li i vi toliko?
show
Unuci Halida Bešlića izašli na pozornicu s gradonačelnikom Sarajeva na komemoraciji
''Puno ljudi te voli...''
Unuka Halida Bešlića rasplakala sve govorom: ''Mama nam nije rekla da si nas napustio, ali znali smo''
Sejda Bešlić zbog bolesti nije bila na komemoraciji za Halida Bešlića
nedavno puštena iz bolnice
Najtužniji prizor s Halidove komemoracije: Stolica njegove supruge ostala je prazna
Enis Bešlagić održao govor na komemoraciji za Halida Bešlića
''Svi su se hvalili, ali...''
Enis Bešlagić oštro o okupljanjima za Halida: ''Koliko vam je trebalo da shvatite da je otišao?''
zdravlje
Gripa tip B: Simptomi koji je razlikuju od gripe tip A, trajanje i tko je većem riziku od težeg oblika
Piše liječnik
Gripa tip B: Simptomi koji je razlikuju od gripe tip A, trajanje i tko je većem riziku od težeg oblika
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
zabava
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Urnebesno
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
tech
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
provedena velika analiza
Patite od sindroma iritabilnog crijeva? Jedna terapija pokazuje velik potencijal u smanjenju simproma, a ne uključuje nikakve lijekove
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Skromna vrsta gljive mogla bi liječiti ljudsko tkivo
Novo istraživanje otkriva
Skromna vrsta gljive mogla bi liječiti ljudsko tkivo
sport
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Srbiju tresu skandali: Stojković dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv albanije!?
znao je i prije
Pogledajte kako je izbornik Srbije dao otkaz u 83. minuti utakmice protiv Albanije
Najbolji stoper Bundeslige o Dalićevoj odluci: "To sam rekao izborniku"
nevjerojatan igrač
Najbolji stoper Bundeslige o Dalićevoj odluci: "Rekao sam izborniku..."
tv
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
SKRIVENA SUUDBINA
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Mario Sušinjak
POMEO POZORNICU!
Prvi nastup u životu i odmah je krenuo jako! Žiri dugo vremena nije bio ovako demantiran!
putovanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
novac
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
Savjet modne urednice Annette Weber kako izgledati kao bogatašica
TRIKOVI MODNE UREDNICE
Kako s malo novca izgledati kao da imate neograničen budžet? Evo pet zlatnih savjeta
Jednostavni kolač s višnjama i čokoladom
Nema dalje
Pripremite bombastični, a tako jednostavni čokoladni kolač s višnjama
sve
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Unuci Halida Bešlića izašli na pozornicu s gradonačelnikom Sarajeva na komemoraciji
''Puno ljudi te voli...''
Unuka Halida Bešlića rasplakala sve govorom: ''Mama nam nije rekla da si nas napustio, ali znali smo''
Sejda Bešlić zbog bolesti nije bila na komemoraciji za Halida Bešlića
nedavno puštena iz bolnice
Najtužniji prizor s Halidove komemoracije: Stolica njegove supruge ostala je prazna
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • DoBar - 6 Hrana i piće
    Izvan sezone

    DoBar doručak s pogledom na more: Mjesto na kojem ljubitelji glazbe, vina i hrane dolaze na svoje

  • Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21 Hrana i piće
    Jelovnik s potpisom

    Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

  • Posljednja večera Aktualno
    Nema reprize

    Što biste naručili na posljednjoj večeri? Neobična gozba u Zagrebu na koju vas pozivaju neki od najboljih hrvatskih chefova

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close