Da ste na dobrom putu prema Sljemenu, na glavnoj Gračanskoj cesti, pokazuje i žičara, simbol restorana Wirtshaus, koji je u Zagreb donio komadić Austrije. Kako mu i ime otkriva, radi se o mjestu na kojem će vas fino ugostiti. Gostionica na sjeveru grada nudi doživljaj austrijskih skijališta, i uređenjem, i jelovnikom na kojem glavnu ulogu imaju tipična jela koja ondje možete kušati. Da se Wirtshaus itekako sviđa gostima, uvjerili smo se ovog četvrtka kada smo ulovili jedan od posljednjih slobodnih stolova. Vatra u kaminu, živa glazba, mirisi domaće hrane i veseli žamor stvorili su lijepu, toplu atmosferu uz koju je lako zaboraviti na mračni siječanj i nemilosrdne minuse.

Vlasnik restorana obilazio je goste, kao da smo svratili u njegov dom, odgovarao na pitanja o jelovniku, pa i spomenuo kako je restoran otvorio sa suprugom, kojoj je ugostiteljstvo u genima. Dodao je i kako će jazz-bend biti redoviti gosti četvrtkom pa ako volite swing, gipsy music i jazz 30-ih godina, mogli biste uživati u štimungu. Vlasnik nam je najavio i posebne menije za 50 i 40 eura, a razlika u cijeni odnosi se na piće koje se poslužuje uz jelovnik koji čine: svinjski i pileći odrezak na bečki sa salatom i domaćim hrskavim krumpirom. U skupljoj varijanti na stol dolazi butelja sauvignon blanca, a u jeftinijoj dva velika Münchner Hell Paulanera. 

Tafelspitz Tafelspitz (Foto: Wirtshaus/Instagram)

Što ima na jelovniku? 

Prvi pogled na meni otkriva kako u Wirtshausu ljubitelji mesa dolaze na svoje, ali ni vegetarijanci neće ostati gladni. Neka od jela koje nude su bečki teleći odrezak s brusnicama, štajerski pileći cordon bleu, kao i bečki tafelspitz - kuhana govedina koja na stol dolazi poslužena u loncu za juhu s povrćem i prilozima. Neka od finih zimskih jela su i knedle s čvarcima i kiselim kupusom, ali možete se utopliti i vegetarijanskim rižotom od bundeve, knedlama od špinata s umakom od gljiva ili pečenim krumpirom s umakom od vlasca. Privlače i predjela: sirni namaz od buče s liptauerom i domaćim kruhom te juneća juha s okruglicama od griza ili narezanim palačinkama.

Mrs. Fogg - 2 Hrana i piće Pizzerija kakvu nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Posveta talijanskoj kuhinji i ocu znanstvene fantastike

Slatka strana austrijske kuhinje u Wirtshausu se otkriva carskim drobljencemkaiserschmarrnom, koji u klasičnoj varijanti dolazi s umakom od jabuka, ali tko želi, može se odlučiti na marmeladu ili linoladu, kao i germknede ili štrudle od jabuke s umakom od vanilije.

Strašni sud... 

Dok smo uživali u živoj svirci, stigao je lončić pun mesa i juhe s mrkvom i celerom, kao i prilozi: popečci od ribanog krumpira, bijeli umak od vlasca, kao i onaj od jabuke te kremasti špinat. Jelo za dvoje, nakon kojeg vam i ne treba puno da biste bili siti, a okusi: tipični Austrijski. Bogatoj, ali nježno začinjenoj juhi karakteristični okus daje fino meso, kao i kost sa srži – koju, ako volite, možete namazati na domaći kruh.

Zvijezda priloga bila je sočna, mirisna, slatka, ali i svježa jabuka koja se predivno nadopunjavala s krumpirom i mesom. Da možemo birati, voljeli bismo da je krumpir malo manje mastan, a špinat nas nije oduševio okusom, no kremasti umak od vlasca bio je ukusan. Najbolja stvar kod tafelspitza je upravo dijeljenje, istraživanje okusa i komentiranje jela. Cijena je sasvim prijateljska: 22 eura za jelo koje će jedna osoba teško može posjesti bez pomoći dragih, ili gladnih ljudi.  

Alegria - 8 Hrana i piće Kakva patka! Najveseliji kvartovski bistro u kojem ćete pojesti meso koje se u ustima topi kao maslac

Teleći gulaš s domaćim knedlama također je za preporuku: fino, sočno meso u umaku punom okusa i mekim knedlama koje su teksturom savršena protuteža gulašu. Cijena: 12,90 eura, što je itekako prijateljski s obzirom na kvalitetu namirnica i veličinu porcije. 

Iako smo bili već poprilično siti, od deserta nismo odustali: stigao je i kaiserschmarrn s jabukama. Topli i meki komadi tijesta, deblji od onog za palačinke, koji mirišu na vaniliju i jabuka s notama cimeta i limuna pokazali su se kao pun pogodak.

Restoran, ali i kafić

Topla zimska bajka na sjeveru grada funkcionira i kao kafić u koji možete navratiti i na kapuziner espresso sa šlagom, macchiato s okusom lješnjaka, kao i toplu čokoladu sa sljezovim kolačićem ili medom i okusom badema. Ili pak isprobati austrijsko pivo, za nagradu nakon šetnje šumskim stazama - samo nemojte zaboraviti prethodno rezervirati stol jer bi vam se lako moglo dogoditi da naiđete na pun restoran.  

Zimski raj za elitu: Kruh je triput skuplji nego u Hrvatskoj, a pola litre piva u kafiću košta 7,5 eura St. Moritz, Švicarska St. Moritz, Švicarska - 5 St. Moritz, Švicarska - 2 +1 St. Moritz, Švicarska - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju