Locro je svojevrsna verzija latinoameričkog gulaša koja se priprema od kukuruza, graha, krumpira, bundeve i junetine. On je nacionalno jelo Argentine u kojem se posebno uživa tijekom zime, a popularan je i u Boliviji, Peruu i Ekvadoru.

Ako ne živite u ovim zemljama, bit će vam teško replicirati autentične okuse locra s obzirom na to da se u jelu koriste posebne vrste povrća koje su karakteristične samo za određeno područje – od posebnih vrsta kukuruza do krumpira papa chola.

U trendu Tjestenina u umaku od vrhnja s piletinom Tjedni jelovnik 7 laganih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje vam ne treba puno vremena ni truda Luksuzno imanje u Sheffieldu, Massachusetts, SAD - 3 Uklopljen u okoliš Kuća je zakon, ali pogledajte bazen! Izgleda prirodno, no... Američke pogačice (eng. biscuits) Rahle i putraste Ne morate ih niti mijesiti: Recept za fine pogačice od tri sastojka gotove u 25 minuta


No to vas ne treba obeshrabriti da iskušate novo jelo. Za pripremu locra bit će vam potrebno oko 2,5 sati. Što duže kuhate meso, to će ono postati mekše i sočnije. Grah možete namočiti i samostalno skuhati ili skratiti postupak i upotrijebiti već kuhani iz konzerve.

Sastojci za locro:

  • 750 g junetine za gulaš (kocke)
  • 400 g bijelog graha
  • 400 g bundeve narezane na kocke
  • 200 g slanine
  • 150 g kukuruza
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 kobasice chorizo 
  • 2 luka
  • 2 čajna žličica kumina u prahu
  • 2 čajna žličica crvene paprike u prahu
  • 1 veliki krumpir
  • 1 poriluk
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje za prženje

Priprema locra:

  1. U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu pirjajte kocke junetine sa svih strana dok ne dobiju lijepu smeđu bolju. Stavite ih sa strane.
  2. U isti lonac dodajte još ulja pa prepirajte nasjeckani poriluk, luk i češnjak.
  3. Kad povrće omekša, dodajte nasjeckane komadiće slanine i choriza. Pirjajte sve zajedno oko tri minute.
  4. Začinite kuminom i slatkom paprikom te vratite pirjanu junetinu u lonac.
  5. Podlijte sve vrućom vodom. Upotrijebite toliko vode da prekrijete sve sastojke u loncu.
  6. Na laganoj temperaturi kuhajte gulaš 75 minuta.
  7. Tada dodajte krumpir i bundevu narezanu na kocke otprilike iste veličine te kukuruz pa nastavite kuhati još pola sata. Možete malo zgnječiti kuhani krumpir i buču da dodatno zgusnete jelo.
  8. Dodajte kuhani grah, posolite i poparite i kuhajte još 15-ak minuta dok se ne sljube svi okusi.
  9. Poslužite toplo. Dobar tek!