Locro je svojevrsna verzija latinoameričkog gulaša koja se priprema od kukuruza, graha, krumpira, bundeve i junetine. On je nacionalno jelo Argentine u kojem se posebno uživa tijekom zime, a popularan je i u Boliviji, Peruu i Ekvadoru.
Ako ne živite u ovim zemljama, bit će vam teško replicirati autentične okuse locra s obzirom na to da se u jelu koriste posebne vrste povrća koje su karakteristične samo za određeno područje – od posebnih vrsta kukuruza do krumpira papa chola.
No to vas ne treba obeshrabriti da iskušate novo jelo. Za pripremu locra bit će vam potrebno oko 2,5 sati. Što duže kuhate meso, to će ono postati mekše i sočnije. Grah možete namočiti i samostalno skuhati ili skratiti postupak i upotrijebiti već kuhani iz konzerve.
Sastojci za locro:
- 750 g junetine za gulaš (kocke)
- 400 g bijelog graha
- 400 g bundeve narezane na kocke
- 200 g slanine
- 150 g kukuruza
- 4 češnja češnjaka
- 2 kobasice chorizo
- 2 luka
- 2 čajna žličica kumina u prahu
- 2 čajna žličica crvene paprike u prahu
- 1 veliki krumpir
- 1 poriluk
- sol i papar po želji
- biljno ulje za prženje
Priprema locra:
- U velikom loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu pirjajte kocke junetine sa svih strana dok ne dobiju lijepu smeđu bolju. Stavite ih sa strane.
- U isti lonac dodajte još ulja pa prepirajte nasjeckani poriluk, luk i češnjak.
- Kad povrće omekša, dodajte nasjeckane komadiće slanine i choriza. Pirjajte sve zajedno oko tri minute.
- Začinite kuminom i slatkom paprikom te vratite pirjanu junetinu u lonac.
- Podlijte sve vrućom vodom. Upotrijebite toliko vode da prekrijete sve sastojke u loncu.
- Na laganoj temperaturi kuhajte gulaš 75 minuta.
- Tada dodajte krumpir i bundevu narezanu na kocke otprilike iste veličine te kukuruz pa nastavite kuhati još pola sata. Možete malo zgnječiti kuhani krumpir i buču da dodatno zgusnete jelo.
- Dodajte kuhani grah, posolite i poparite i kuhajte još 15-ak minuta dok se ne sljube svi okusi.
- Poslužite toplo. Dobar tek!
Pauza od sarme: Recept za savršeni mađarski gulaš od mesa i kiseloga kupusa +1