Britanski chef Paul Hollywood je trebao biti kipar, ali se predomislio i na veselje mnogih pridružio obiteljskom poslu i postao pekar. Prije nego što se proslavio televizijskim emisijama u kojima otkriva recepte za najfinija peciva, kruh i kolače, radio je u kuhinjama diljem svijeta, a danas mu mnogi tepaju da je „kralj pekara“.

Savjete dijeli šakom i (kuharskom) kapom, a konkretan je i kad je riječ o odgovorima na pitanje zašto nam kruh ne uspijeva onako kako bismo htjeli.

Imamo pogrešne sastojke – ili omjere

Ako je kruh tvrd poput cigle jedna od pogrešaka može biti u pogrešnom odabiru brašna ili previše soli, a ako je kruh kiseo i ima miris po alkoholu moguće je da ste pretjerali s količinom kvasca – ili je kvasac ustajao.

Nismo aktivirali gluten

Razvlačenjem tijesta se aktivira gluten i dobiva mekano i elastično tijesto. To ćete najlakše postići razvlačenjem i presavijanjem. Ponekad treba proći i deset minuta prije nego što postane dovoljno glatko.

Nismo dali dovoljno vremena tijestu da naraste

Nakon što izmijesite tijesto stavite ga u nauljenu posudu i prekrijte čistom krpom kako biste ga zaštitili od propuha – tako ćete spriječiti i stvaranje korice. Ostavite ga neka se diže dok se ne udvostruči. Nakon što naraste počet će se „gužvati“ na vrhu, a nakon što se nabora može se i urušiti.

Slatki kruh Slatki kruh (Foto: Getty Images)

Nismo izbacili zrak iz tijesta

Kako bi kruh imao ravnomjernu teksturu potrebno ga je premijesiti nakon što se digne. Stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite kako biste istisnuli zrak iz tijesta. Ako to ne učinimo kako treba tijesto bi moglo imati prevelike rupe nakon pečenja.

Požurili smo se s pećnicom

Nakon što se kruh premijesi i oblikuje tijesto valja ostaviti da se još malo diže prije nego što ga stavimo u pećnicu, a u toj ga je fazi dobro prekriti plastičnom folijom. Provjerite je li spremno za pećnicu tako da ga dotaknete prstom, ako udubina „odskoči“, odnosno vrati se na mjesto – tijesto je spremno. Požurimo li se s pečenjem mogla bi popucati kora kruha – ili se čak odvojiti.

Ručak za 15 minuta: Koji su komadi mesa najbolji na naglo? Meso - 2 Meso - 1 Pohana svinjetina +0 Tajne mekanog mesa

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju