Posuđe od lijevanog željeza, koja se naziva još i gusano posuđe, napravljeno je da traje cijeli život. U njemu možete peći i pirjati na štednjaku i u pećnici. No to ne znači da se ne može uništiti ako ga se ne tretirate na pravilan način. Hrđa je njegov najgori neprijatelj. Da biste je spriječili, posuđe treba često koristiti, dobro osušiti nakon pranja i često „uljiti“.

Ono se nikad ne smije staviti u perilicu posuđa jer će se tako uništiti. Smijete ga oprati blagim deterdžentom za pranje suđa i četkicom te nakon toga dobro posušiti – neki čak to rade i na štednjaku. Nakon pranja unutrašnjost posude treba premazati tankim slojem biljnog jestivog ulja.

Slika nije dostupna Hrana i piće Zapostavljeni sastojak od 1 kune koji će popraviti okus kavi i umaku od rajčice

Ulje održava gusano posuđe postojanim. Štoviše, što se tava češće ulji, to će se za dno sve manje lijepiti namirnice koje se termički obrađuju u njemu.

Ne preporučuje se termički obrađenu hranu dugo držati u posudi od lijevanog željeza. Ako se nešto i zalijepi za površinu, najbolje je uliti toplu vodu, zagrijati je i pustiti da toplina odlijepi skorene naslage. Nakon toga treba je oprati na gore spomenuti način.

Slika nije dostupna Hrana i piće Za jelo kao iz najboljeg restorana: 5 trikova s kojima ćete poboljšati okus bilo koje hrane

Što ne smijete staviti u posuđe od lijevanog željeza?
1. Delikatne namirnice

Kada je posuđe od lijevanog željeza novo, sva će se hrana lijepiti za površinu. Upravo zato ne smije se zaboraviti uljiti tavu na pravilan način, ali i izbjegavati pripremu delikatnih namirnica poput jaja, ribe i drugih sličnih sastojaka koji se vrlo lako mogu zalijepiti za dno.

2. Kisele namirnice
Željezo će uništiti namirnice s visokim postotkom kiselosti. Mišljenja su podvojena, ali bolje je biti oprezan nego kasnije razočaran. Izbjegavajte pripremu hrane koja iziskuje podlijevanje vinom, limunovim sokom ili prerađevinama od rajčica koje mogu biti iznimno kisele.

Slika nije dostupna Hrana i piće 8 kuna za pola kilograma: Trik sastojak za najhrskavije komade mesa i ribe

3. Namirnice izražene arome
Izbjegavajte i pirjanje namirnica s izraženom aromom poput češnjaka ili smrdljivih sireva. Miris hrane često se „zadržava“ u posuđu i nekoliko puta nakon korištenja, pa ne želite aromu luka dok pripremate desert za ukućane.

S druge strane, posuđe od lijevanog željeza izvrsno je za pripremu odrezaka jer omogućava izvrsnu karamelizaciju površine mesa. No možete ga koristiti i za pečenje kruha, kolača i pita, pripremu složenaca, pizza i drugih sličnih jela.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju