Vanilin šećer nezaobilazni je dio hrvatske kuhinje, odnosno tradicije pečenja kolača. On se najčešće dodaje pri pečenju biskvita i sličnih slastica. No može se staviti u brojna jela i pića te im poboljšati i produbiti okus.
Vanilin šećer zapravo je obični bijeli šećer koji je aromatiziran vanilijom, pa se može dodati pri kuhanju, odnosno u svim situacijama u kojima biste koristili običan šećer. Možete ga i sami napraviti u svojem domu ili kupiti u trgovini za oko 1 kunu po vrećici od 10 grama.
10 neočekivanih upotreba vanilin šećera:
1. Volite jesti slatke kokice? Stavite ga na pečene kokice koje ste ispekli s maslacem. Možete dodati i malo mljevenog cimeta.
2. Pospite ga po vrućoj čokoladi ili kakau.
3. Zasladite njime kavu koju pijete svaki dan.
4. Stavite ga u umak od rajčice kako biste neutralizirali kiselinu iz tih slasnih crvenih plodova.
5. Dodajte u mesne marinade.
6. Zasladite zobenu kašu vanilin šećerom.
7. Ubacite u dresing za salatu zajedno s uljem, limunovim sokom, solju i paprom.
8. Pospite ga po voću prije pečenja u pećnici. Ispecite ga s jabukama, breskvama i šljivama, koje imaju poseban dobar okus kada ih termički obradite u pećnici.
9. Začinite njime pohani kruh.
10. Pospite njime svježe pečene kekse, krafne i druge slastice od dizanog tijesta.