Koristite li kukuruzni škrob u domaćinstvu? Riječ je o finom bijelom prahu punom ugljikohidrata te dobivenom iz endosperma kukuruznog zrna koji pomaže u zgušnjavanju tekućina. S obzirom na to da nema izraženog mirisa i okusa, može se davati različitim slanim i slatkim jelima.

U profesionalnim i amaterskim kuhinjama koristi se za zgrušnjavanje umaka, variva i juha, sastavni je dio proizvodnje kukuruznog sirupa, ali i čest dodatak kod pečenja raznih slastica poput voćnih pita, pudinga i cheesecakea.

Slika nije dostupna Hrana i piće Zapostavljeni sastojak od 1 kune koji će popraviti okus kavi i umaku od rajčice

Povrh svega, ta relativno jeftina, a zapostavljena namirnica jamči hrskavost pečenog mesa i ribe. U trgovinama zdrave hrane, naime, možete je pronaći po cijeni od 8 kuna za kilogram.

Iskoristiti je možete i za prženje i pečenje komadiće povrća poput cvjetače i brokule, a čest je sastojak i veganskih jela na temelju tofua.

Meso Hrana i piće Trik kuhara uz koji meso više nikad neće biti suho, žilavo ili bez okusa

Što trebate napraviti?
Dovoljno je malu količinu kukuruznog škroba posuti po željnoj namirnici prije nego što ju stavite na termičku obradu na štednjak ili u pećnicu. Važno je napomenuti da će hrana biti hrskavija ako ju nakon posipanja kukuruznim škrobom ispečete s barem nešto ulja.

Hrana ispečena na taj način s dodatkom kukuruznog škroba neće imati hrskavi omotač kao ona panirana s mrvicama, brašnom i jajima, ali će fino krckati pod zubima. Ako pak želite onu neodoljivu hrskavost u krušnom omotaču, kukuruzni škrob dodajte u smjesu za paniranje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju