Koristite li kukuruzni škrob u domaćinstvu? Riječ je o finom bijelom prahu punom ugljikohidrata te dobivenom iz endosperma kukuruznog zrna koji pomaže u zgušnjavanju tekućina. S obzirom na to da nema izraženog mirisa i okusa, može se davati različitim slanim i slatkim jelima.
U profesionalnim i amaterskim kuhinjama koristi se za zgrušnjavanje umaka, variva i juha, sastavni je dio proizvodnje kukuruznog sirupa, ali i čest dodatak kod pečenja raznih slastica poput voćnih pita, pudinga i cheesecakea.
Povrh svega, ta relativno jeftina, a zapostavljena namirnica jamči hrskavost pečenog mesa i ribe. U trgovinama zdrave hrane, naime, možete je pronaći po cijeni od 8 kuna za kilogram.
Iskoristiti je možete i za prženje i pečenje komadiće povrća poput cvjetače i brokule, a čest je sastojak i veganskih jela na temelju tofua.
Što trebate napraviti?
Dovoljno je malu količinu kukuruznog škroba posuti po željnoj namirnici prije nego što ju stavite na termičku obradu na štednjak ili u pećnicu. Važno je napomenuti da će hrana biti hrskavija ako ju nakon posipanja kukuruznim škrobom ispečete s barem nešto ulja.
Hrana ispečena na taj način s dodatkom kukuruznog škroba neće imati hrskavi omotač kao ona panirana s mrvicama, brašnom i jajima, ali će fino krckati pod zubima. Ako pak želite onu neodoljivu hrskavost u krušnom omotaču, kukuruzni škrob dodajte u smjesu za paniranje.