Plantana banana (eng. Plantain) zeljasta je vrsta iz porodice Musa. Iako izgledom podsjeća na klasičnu bananu, razlikuju se od nje po okusu, teksturi i načinu pripreme. Kora plantana banana nešto je veća i tvrđa te je obično zelene boje kad je spremna za konzumaciju.

Ima vrlo neutralan okus, visok postotak škroba i manji udjel šećera, zbog čega se preporučuje termička obrada prije konzumacije. Zato je neki nazivaju i bananom za kuhanje.

Može se peći, pirjati, pržiti, pohati – štoviše, mnogi ju tretiraju poput krumpira. Popularna je u karipskim zemljama, Latinskoj Americi, u Indiji te Africi, gdje se poslužuje kao povrtni prilog jelima. Plantana banane uglavnom se ogule, narežu na kolutiće, posole i preprže na biljnom ulju.

Što je kora plantana bananama žuća ili čak tamnije smeđe boje, to unutrašnjost postaje slađa i sličnija klasičnoj banani.

Plantana banane rijetka su pojava u Hrvatskoj, ali ipak postoje neki OPG-ovi koji ih proizvode i na našem tlu, a prodaju i po 20 kuna za kilogram. Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte što se sve može napraviti s plantana bananama.

Njemačka krtica: Recept za genijalnu tortu od čokolade, banana i šlaga +0 Torta krtica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju