Kako bi došli do svoje destinacije iz snova, obično je potrebno provesti dosta sati vozeći se avionom, što je, osim ako ne putujete biznis klasom, u pravilu uvijek prilično naporno. E pa sad, zamislite da se vrijeme dolaska značajno smanji, te da od Londona do New Yorka dođete za dva sata. Nemoguće kažete? Čini se kako baš, i niste u pravu.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača aviona, Boeing, objavio je planove za hipersoničnu letjelicu koja bi u budućnosti trebala povezivati London i New York. Planovi su predstavljeni na konferenciji u Atlanti, a kako prenosi CNN, avion bi trebao prevesti putnika iz britanske prijestolnice u Veliku jabuku za ravno dva sata.

U pojašnjenju, Boeing navodi kako gleda u budućnost i sad je već planira, pa stoga, iako smo očito od ovih letova udaljeni još neko vrijeme, čini se izvjesnim kako će se u budućnosti odvijati.

Boeing je najavio kako ovaj avion neće možda imati samo komercijalnu upotrebu, već i vojnu. „Uzbuđeni smo zbog potencijala hipersonične tehnologije koja će pomoći u spajanju svijeta brže nego ikad prije“ – izjavio je Kevin Bowcutt, voditelj istraživanja u Boeingu. Ipak, nije htio reći kad bi ovi avioni ugledali svjetlo dana, ali se spekulira kako će za to biti potrebno 20 – 30 godina.

Ako se ovaj let ostvari i zbilja dovede putnika iz Engleske u Ameriku za dva sata, to će značiti kako je prepolovio let slavnog Concorda za točno pola, jer je ponos Francuske sve do 2003. godine spajao London i New York za četiri, najviše četiri i pol sata.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju