Iako se čini izuzetno zahtjevno i fizički naporno, gotovo svi koji se bave planinarenjem potvrđuju da se radi o aktivnosti koja revitalizira i ispunjava zadovoljstvom. Iskusni planinari, ali i početnici koji su odvojili malo vremena za pripreme, ovog će rujna moći uživati u jednoj od najljepših mediteranskih planina, a njihov put obilježit će netaknuta priroda i uzbudljive staze.

Planinarski klub Gorštak organizira natjecanje na stazi ukupne dužine 104 kilometra koja prolazi kroz nacionalne parkove Sjeverni Velebit i Paklenicu te kroz Park prirode Velebit. Natjecatelji će startati u Zavižanu, a krajnji cilj je Starigrad. Na šestodnevno natjecanjeod 9. do 14. rujna planinari trebaju doći s vlastitom opremom i osnovnim namirnicama, a s obzirom na to da će sudionici prohodati 25 kilometara dnevno, vrlo je važno znati što spakirati u ruksake i koju opremu ponijeti.

Za početak, svaki planinar bi trebao nositi opremu težine 17 do 20 kilograma jer se radi o višednevnom pješačenju. Obaveznu opremu čine šator, viseća mreža ili nepromočivo krilo, vreća za spavanje, podvreća, pribor za jelo, kuhalo na plin, benzin ili alkohol, mapa Velebita i kompas, zatim vreća za smeće kako ne bi ostavljali ostatke za sobom i zagađivali prirodu te prva pomoć (zavoj, samoljepljiva traka, flasteri).

Uz opremu, bitno je imati i odgovarajuću odjeću i obuću kako bi se zaštitili. Iskusni planinari savjetuju nošenje slojevite odjeće, vodonepropusne i čvrste obuće te kvalitetnih čarapa. Također, predlažu i lakšu hranu koja uključuje sušeno voće, integralni kruh produženog vijeka trajanja te hranu koja je bogata šećerom – datulje i suhe smokve ili čokoladice i kekse.

Orijentacija je u planinarenju gotovo najvažnija stvar, stoga je bitno paziti na to da je GPS na mobitelu uključen samo po potrebi kako bi baterija što duže trajala, a poželjno je znati i osnove orijentacije te pratiti obilježja na stazi.

Odavno je poznato da je planinarenje jedna od najboljih aktivnosti za zdravlje, stoga ne iznenađuje informacija da se u sat vremena potroši 500 kalorija, a noseći punu opremu i do 650 – 700 kalorija. Prosječna je brzina koraka 4 kilometra na sat, pa tako za 104 kilometara treba otprilike 26 sati planinarenja, što je oko 17.000 kalorija. Samo za usporedbu, jedna pizza ima 2.000 kalorija.

Planinarsko je pravilo da se za sobom u prirodi ne smije ostaviti ni jedan trag. Ipak, organizatori su ovaj put odlučili napraviti iznimku pa će tako svaki natjecatelj sudjelovati u ostavljanju jednog važnog traga – obnovi skloništa Vlaški Grad na Paklenici. Dio sredstava od svake kotizacije ići će u fond za obnovu skloništa koje zbog svoje trošnosti nije otvoreno već nekoliko godina.

Cilj je natjecanja promocija zdravog života kroz kretanje i boravak u prirodi te edukacija javnosti o sigurnom planinarenju. Organizatori žele ovu stazu pozicionirati na karti europskih pješačkih putova i listi svjetski priznatih godišnjih događanja. Broj je kotizacija za događanje ograničen, a zainteresirani se do 5. rujna mogu prijaviti na natjecanje putem službene stranice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju