Potato House
se nalazi u Masarykovoj ulici broj 19, odmah kod Hrvatskog narodnog Kazališta, i tek par minuta od Trga Bana Jelačića. U duguljastom, nevelikom prostoru, ima dovoljno mjesta za petnaestak ljubitelja velikih, čakovečkih krumpira, ali i dnevnih juha, salata i namaza kakve teško da ste kušali. Naime, majka od vlasnika i zaštitnika ove franšize, je - Ruskinja, a čovjek je u mladosti obišao pola svijeta, ponajviše zemlje bivšeg istočnog bloka, i općenito istočno od Hrvatske. Tako da vas na meniju svakodnevno očekuju čuda iz kuharica Rusije, Ukrajine, Uzbekistana, Gruzije...

Prostor je uredan, dotjeran, bez ikakvih zamjerki, osim što po zidovima ima malo previše parola (krumpirskih, i o hrani, ali svejedno), kuhinja mala i skockana, sve na jednome mjestu, kao u malo većem stanu. Na hranu se mora pričekati par minuta, ali već i od samih mirisa naćulite osjetila kao vuk pred parenje. Na susjednom brdu.

Kako sam maturalac proveo u Sovjetskom Savezu, tako sam jako uživao u obje juhe koje sam kušao, iako su dnevno na meniju njih četiri. Janjeći Harčo je gusti gotovo ragu od janjetine s rišom, inače karakterističan za Gruziju. Gazda Tomislav ponosno kaže da je to recept njegove mame, pa ovom prilikom majci skidamo kapu. Divno.

No, još je bolje legao Borš. Tvrdo č se na ruskom – ne piše, pa bilježimo tu činjenicu, i srčemo vrhunsku crvenu juhicu od cikle, kupusa, rajčica, i malo vrhnja. Tomislav sam brine o začinima, koje uzgaja sam, ili ih nabavlja odakle su najbolji. Sve skupa na meniju postoji 12 juha, koje se mijenjaju po danima, a poseban je naglasak stavljen na vegetarijance, nedjeljama nepravedno zapostavljene u centru Zagreba. Cijene su apsolutno prihvatljive, od 14-21 kune, a obje mi se čine kao idealan antimamurluk, no Tomislav me ispravlja da za takve slučajeve pripravljaju ruski Ši, juhu s vrganjima, kiselim zeljem i krumpirima. Zvuči obećavajuće!

A tada na red dolazi glavno jelo. Mrcina od krumpira pečena u foliji, i razrezana na vrhu, zgnječene unutrašnjosti koja je pomiješana s maslacem i sirom, preko čega se preliju tri umaka po vašem izboru. Nekoć sam to vidio po srednjoeuropskim sajmovima, ali eto, konačno prvi puta i kod nas. Svaki dan se sprema 6 umaka, od piletine, junetine, mesnih okruglica, s povrćem, kikirikijem i vegetarijanski (i oni se mijenjaju na dnevnoj bazi), a tu su i čudesni namazi poput gruzijskog Phalija od cikle, mahuna, špinata. U kuglici, poput sladoleda...

Krumpiri su naši, iz Čakovca, egzotični začini iz zemalja gdje najbolje uspijevaju, uz klasičnu ponudu sokova, ima i piva iz panonske pivovare, i vrlo ukusan domaći sok od šipka. Radno vrijeme je od 9-23, vikendom i do 1 ujutro, sve detalje i menije potražite na Potato House facebook stranici, a ako se stvarno želite fino najesti za male novce, te da nemate grižnju savjesti zbog previše maščobe – znate gdje trebate ići. Punjeni krumpiri u obliku pirea, za ljubitelje istančanih okuse – vidimo se u Potato Houseu!

P.S. Julienne od gljiva je divan...
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju