Marinaleda je ime andaluzijske općine na jugu Španjolske, koja se prostire na oko 25 četvornih kilometara, a koja svoju slavu zaslužuje neočekivanim prosperitetom i u teškim gospodarskim vremenima.

I dok se nezaposlenost u Španjolskoj popela na oko 23 posto, a u Andaluziji na 37 posto, u Marinaledi je gotovo nema. Većina populacije od oko 2800 stanovnika udružena je u poljoprivredni kolektiv koji obrađuje zemlju na farmi i proizvodi hranu u općinskoj tvornici za konzerviranje, što zajedno obuhvaća oko 1200 četvornih kilometara zemlje uz sam gradić.


Na farmi se proizvodi niz prehrambenih kultura, a najviše pšenica, grah, masline, artičoke, feferoni i brokula. Svi radnici dobivaju istu plaću u iznosu od oko 1200 eura za puno radno vrijeme.

U općini tako nema gladi, ali ni beskućništva – općina osigurava besplatno zemljište i materijal za gradnju kuće od oko 90 kvadrata svim zainteresiranima, a oni pak plaćaju općini mjesečni najam od 15 eura po osobi.



Sve važne odluke donose se direktnim demokratskim putem na tjednim sastancima kojima u prosjeku prisustvuje oko četiristotinjak mještana. Pod geslom 'Utopija za mir' ovom općinom upravlja načelnik općine Juan Manuel Sancheza Gordilloa zadnja tri i pol desetljeća.

Profesor povijesti član je Ujedinjene ljevice u andaluzijskom parlamentu, a u svakodnevnom životu smatra da bi nove generacije trebalo odvratiti od konzumerizma, te ih usmjeriti prema zajedništvu i solidarnosti.


U Marinaledi nema nezadovoljstva ni kriminala, pa čak nema niti službene policije. Cijeni se pošten rad i miran život. Mnogi Španjolci i stranci žele ovdje živjeti što svjedoči i dugačka lista čekanja za useljenje.

U videu pogledajte kako izgleda život u Marinaledi. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju