SAD ima minimalno zanimljivosti o hrani koliko i svojih saveznih država, a mi vam donosimo nama deset najzanimljivijih. 

Arizona
Okrug Yuma u Arizoni nosi titulu najsunčanijeg mjesta na zemlji. Upravo je zato zimi glavni proizvođač salate. Njome od studenog do ožujka opskrbljuje čak 90 posto SAD-a, a svake je godine i domaćin festivala povrća pod nazivom "City of Yuma's Lettuce Festival".

Arkansas
Amerikanci zaista vole prženu hranu, u duboko ulje bacili bi sve što im padne pod ruku, a jedna od najdražih stvari su im i prženi kiseli krastavci. Prvi koji su se sjetili kiseli krastavac pripremiti baš na ovaj način i takvog ga prodavati su oni u Duchess Drive-In u Atkins, u državi Arkansas, i to 1963. godine. Ako žudite probati original, to možete učiniti na Atkins Picklefestu svakog svibnja.

Connecticut
Prvu lizalicu izumio je George Smith davne 1908. u New Havenu, Connecticutu, a svoj je izum nazvao po trkaćem konju Lolly Pop za kojeg je navijao kao strastveni pratitelj konjskih utrka.

Georgia
Jedan od američkih sendviča, njihova najpoznatija dječja užina je ona od maslaca od kikirikija i džema. Bez ove savezne države obožavanog maslaca od kikirikija ne bi bilo za cijelu Ameriku. Georgia je najveći proizvođač kikirikija u SAD-u, a pola usjeva završi kao maslac od kikirikija, bio on gladak ili s hrskavim komadićima.

Kalifornija
Amerikanci će reći da su njihove krave sretne u Kaliforniji zato što su okružene plavim nebom i beskrajnim pašnjacima. Upravo je to država koja je najveći proizvođač mlijeka u SAD-u i svake godine izbaci na tone maslaca, mlijeka i, naravno - sladoleda. Važno je napomenuti i da je 99 posto kalifornijskih mliječnih farmi u obiteljskom vlasništvu.

Kolorado
Osim po gorju, Kolorado je poznat i po prvom cheeseburgeru. Vlanik drive-ina pod nazivom Humpty Dumpty Barrel, Louis E. Ballast, prvi je osmislio cheeseburger 5. ožujka 1935. godine. Doduše, nikad ga nije patentirao kao svoj zaštitni znak, a njegov restoran, u kojem je nastao cheeseburger, nažalost više ne postoji. Od njega su ostale kamene ruševine uz rub ceste pa prođete li onuda možete vidjeti mjesto na kojem je napravljen prvi cheeseburger.

Florida
Zanimljivo je da je prvo drvo avokada u SAD-u posađeno baš u Floridi i to davne 1833. godine. Američki taco zasigurno ne bi isti bez njega i guacamole umaka.

New York
Nakon što je posebno izbirljiva mušterija 1853. godine posjetila Moon's Lake House u Saratoga Springsu u New Yorku i pritom se požalila na debljinu pomfrita, njihov je kuhar George Crum narezao krumpir na debljinu papira i tako je nastao prvi čips od krumpira.

Texas
Čips i salsa umak od 2003. godine postali su službeni državni snack ove države koji se jede gotovo na svakom okupljanju. Nije loše!

Wisconsin
Američki burgeri ne bi bili potpuni bez sira pa ne čudi stoga što je jedna od država postala dom sira. Wisconsin proizvodi više od 600 različitih vrsta sira. Danas posjeduje preko 8 tisuća mliječnih farmi na kojima je više od 1,27 milijuna krava.

Svu ovu originalnu američku hranu i mnogo više možete isprobati ako od 18. listopada posjetite vaš Lidl. U tjednu okusa Amerike pronaći ćete sve za sočne burgere i palačinke na američki način. Vučenu svinjetinu ili puretinu, pikantne batačiće, muffine i ostale delicije u kojima rado uživamo, a dolaze iz daleke nam Amerike.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju