Predstavljanjem lokalne verzije međunarodnog vodiča Gault&Millau, autoriteta u svijetu gastronomije, Hrvatska ulazi u krug zemalja koje svake godine s velikim uzbuđenjem čekaju nagrade za najbolja ostvarenja u svijetu kulinarstva. Ove će nagrade biti dodijeljene na predstavljanju vodiča 5. travnja, dok će sam vodič biti dostupan od 6. travnja.

Noć kulinarskih Oscara

Osim prvog hrvatskog chefa godine po izboru međunarodnog gastronomskog vodiča Gault&Millau, bit će dodijeljeni trofeji u još šest kategorija:

• Veliki chef sutrašnjice 2018
• Chef tradicijske kuhinje 2018
• Mladi talent 2018 powered by Metro Cash&Carry
• Najbolji POP 2018 powered by Debic
• Payment Excellence Award restaurant powered by Mastercrad
• Payment Excellence Award POP powered by Mastercard

„Ova će priznanja nagrađenim chefovima koristiti kao kulinarska putovnica na temelju koje će njihove vještine i izvrsnost biti prepoznati i izvan hrvatskih granica. Naime, vodič Gault&Millau, trenutno prisutan u 28 zemalja, stekao je veliko poštovanje kulinarske struke širom svijeta“, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Hrvatska, i dodala: „Osim same dodjele nagrada, gala večera bit će jedinstvena prilika za druženje chefova iz cijele Hrvatske.“

Luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni


Dolaskom Gault&Millaua, Hrvatska je napokon dobila relevantan nacionalni gastronomski vodič te se tako upisala na svjetsku gastronomsku scenu. Anonimni, stručni i objektivni, inspektori Gault&Millaua obišli su u sedam mjeseci sve hrvatske regije u potrazi za restoranima i vinima koji ulaze u prvo hrvatsko izdanje vodiča. Rezultat je: 100 restorana, 50 POP lokala i 100 vina. To je samo početna selekcija koja će se stalno nadopunjavati pa će i ostali kvalitetni restorani imati priliku ući u vodič.

Inače, Gault&Millau ocjenjuje restorane svih cjenovnih kategorija uz moto koji glasi „luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“. Anonimni proces procjene jednak je u svim zemljama u kojima je Gault&Millau prisutan što omogućava chefovima da objektivno sagledaju svoje kvalitete u odnosu na domaće i strane kolege.

Restoran Alcyone Restoran Alcyone (Foto: Camille Moirenc)

Koliko su restorani u Hrvatskoj prilagođeni današnjim digitalno osviještenim posjetiteljima

Prvo hrvatsko izdanje vodiča Gault&Millau će, osim nagrađivanja kulinarske izvrsnosti, isticati i izvrsnost u nuđenju različitih mogućnosti plaćanja i komunikaciji tih mogućnost prema posjetiteljima. Naime, kako se sve češće susrećemo s medijskim napisima poput onih da turistima u Hrvatskoj smeta što se u ugostiteljskim objektima ne primaju kartice, Mastercard je – kao partner projekta – inicirao uvođenje nove nagrade Payment Excellence Awards s ciljem poticanja uvođenja elektronskih plaćanja u ugostiteljske objekte u Hrvatskoj.

Kad putuju u nove zemlje, turisti će radije trošiti ako je proces plaćanja praktičan i siguran pa je ova inicijativa zapravo usmjerena na poticanje rasta potrošnje na destinaciji.

Osim ove nove kategorije, Mastercard je pokrenuo projekt u kojem će dio restorana i POP mjesta iz vodiča nuditi pogodnosti za plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama od 1. travnja do kraja godine.

Vodič Gault&Millau Croatia 2018 bit će u prodaji od 6. travnja na odabranim Ininim benzinskim postajama diljem Hrvatske po cijeni od 90 kuna.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju