Osim što su skuplji nego domaći, kupovni preljevi obiluju aditivima i konzervansima koji štete zdravlju. Kako vam ne bi dosadio klasičan preljev od octa, ulja i soli, poigrajte se sastojcima i dobit ćete posve novi okus salate. Prema receptu za odličan preljev pomiješajte 60 posto ulja, 30 posto octa i 10 posto drugih dodataka prema želji kako biste dobili ravnotežu okusa i aroma.

Salata (Foto: Thinkstock)



Umjesto maslinovog ulja možete se poigrati i sezamovim ili avokadovim, a ocat će zamijeniti vino, sol limuna ili limete te rižin ili balzamički ocat. Preostalih 10 posto može uključivati svježe ili sušeno začinsko bilje, marmeladu, đumbir češnjak, sojin umak ili tahini. Kako bi se sastojci dobro povezali, ulijte ocat u posudu sa solju i paprom pa izmiješajte pjenjačom istovremeno ulijevajući ulje.

Salata (Foto: Thinkstock)



Slatko i kiselo
Pomiješajte dvije žličice marmelade, žlicu i pol balzamičkog octa pa dodajte 3 žlice maslinovog ulja, sol i papar.

Slatki preljev je odličan uz salatu od kelja, pečene cikle i oraha ili kombinaciju jabuka, orašastih plodova, gorgonzole i špinata. Iskušajte ga i s jagodama, bademima, rikolom i kozjim sirom.

> Recept za krumpirovu salatu koju obožavaju jesti "najzdraviji" Europljani


Francuski preljev 

Trebat će vam češanj češnjaka kojeg sitno nasjeckajte i pomiješajte sa senfom, žlicom i pol vina te 3 žlice maslinova ulja, soli i paprom.

Pripremite ga i dodajte salati od krastavaca, rajčica i matovilca ili tune, maslina, kukuruza, mahuna, rajčica i puterice.

Azijski miks

Nasjeckajte češanj češnjaka pa dodajte po žlicu sojinog umaka i rižinog octa s 3 žličice ulja.

Poslužite preljev uz salatu od piletine, paprike, mrkve, kupusa, kikirikija i radič. Dobra je i kombinacija kriški naranče, sira, celera i špinata.