Osim što su skuplji nego domaći, kupovni preljevi obiluju aditivima i konzervansima koji štete zdravlju. Kako vam ne bi dosadio klasični preljev od octa, ulja i soli, poigrajte se sastojcima i dobit ćete posve novi okus salate. Prema receptu, za odličan preljev pomiješajte 60 posto ulja, 30 posto octa i 10 posto drugih dodataka prema želji kako biste dobili ravnotežu okusa i aroma.

Umjesto maslinova ulja možete se poigrati i sezamovim ili avokadovim, a ocat će zamijeniti vino, sol limuna ili limete te rižin ili balzamički ocat. Preostalih 10 posto može uključivati svježe ili sušeno začinsko bilje, marmeladu, đumbir češnjak, sojin umak ili tahini. Kako bi se sastojci dobro povezali, ulijte ocat u posudu sa solju i paprom pa izmiješajte pjenjačom istovremeno ulijevajući ulje.

Slatko i kiselo
Pomiješajte dvije žličice marmelade, žlicu i pol balzamičkog octa te dodajte 3 žlice maslinova ulja, sol i papar.

Slatki preljev odličan je uz salatu od kelja, pečene cikle i orahe ili kombinaciju jabuka, orašastih plodova, gorgonzole i špinata. Iskušajte ga i s jagodama, bademima, rikolom i kozjim sirom.

Kremasti dresing zbog kojeg vam salata više neće biti mrska Kremasti dresing zbog kojeg vam salata više neće biti mrska (Foto: Sandro Sklepić)

Francuski preljev 


Trebat će vam češanj češnjaka, njega sitno nasjeckajte i pomiješajte sa senfom, žlicom i pol vina te 3 žlice maslinova ulja, soli i paprom.

Pripremite ga i dodajte salati od krastavaca, rajčica i matovilca ili tune, maslina, kukuruza, mahuna, rajčica i puterice.

Azijski miks

Nasjeckajte češanj češnjaka pa dodajte po žlicu sojina umaka i rižina octa s 3 žličice ulja.

Poslužite preljev uz salatu od piletine, paprike, mrkve, kupusa, kikirikija i radič. Dobra je i kombinacija kriški naranče, sira, celera i špinata.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju