Ljubitelji filma 'Istjerivači duhova 2' nestrpljivo iščekuju ovogodišnje Valentinovo budući da je proročica u ovoj adrenalinskoj komediji iz 1989. godine, za 14. veljače 2016. prorekla smak svijeta. Iako je riječ o scenarističkom štosu koji nema nikakvog uporišta u stvarnosti te su šanse da se proricanje ostvari ravne nuli, podsjetili smo se da filmovi uistinu mogu igrati ulogu proricatelja budućnosti.

Putovanje u budućnost još uvijek nije tehnički moguće, ali zahvaljujući filmovima možemo uživati u otkrivanju svoje budućnosti. Upravo zato prisjetili smo se pet kultnih filmova koji su sa zapanjujućom točnošću predvidjeli budućnost, odnosno našu stvarnost.

1. Androidi u 'Metropolisu'

Redatelj Fritz Lang je davne 1927. godine snimio 'Metropolis' u kojem ludi znanstvenik Rotwang stvara robota Mariju koja po svojim fizičkim karakteristikama nalikuje na ženu. Zanimljivo, o prvim androidima ili čovjekolikim robotima Isaac Asimov pisao je dva i pol desetljeća nakon spomenutog filma, a prvi takav robot – ASIMO –napravljen je tek 2000. godine.

2. Svemirsko putovanje u 'Ženi na Mjesecu'
Još je slavni film Le Voyage dans la Lune (Put na Mjesec) redatelja Georgesa Meliesa iz 1902. godine progovarao o mogućnosti putovanja u svemir. No, Langova 'Žena na Mjesecu' iz 1929. iznijela je detalje koju su takav zapanjujući pothvat pretvorili u možebitnu stvarnost. Između ostalog, opisano je na prilično točan način lansiranje svemirske rakete.

Treba imati na umu da je film snimljen gotovo tri desetljeća prije lansiranja Sputnjika 1, prvog Zemljinog umjetnog satelita te dekadama prije objave o komercijalnim letovima u svemiru posredstvom privatnih tvrtki poput Virgin Galactica.

3. Prvi tablet u 2001.: Odiseja u svemiru
Kultni film Stanleya Kubricka iz 1968. godine upoznao je svijet s cijelom lepezom zadivljujućih tehnoloških igračka, a između ostalog i tablet računala. Ne samo da tableti iz filma nalikuju današnjim spravicama, već i film okvirno proriče stvarno vrijeme u kojem će se isti pojaviti. Prvi iPad, naime, pojavio se na tržištu 2010., odnosno devet godina nakon radnje spomenutog filma.

4. Mobilni telefoni u 'Zvjezdanim stazama'
Megapopularna franšiza 'Zvjezdane staze' predvidjela je budućnost bolje nego svi ostali znanstveno-fantastični filmovi zajedno. Ne samo da su predvidjeli upotrebu video-konferencije, 3D printera i računalnog prepoznavanja glasa, već su i smislili ručni komunikator, koji uvelike nalikuje na prve preklopne mobitele. Izumitelj prvog mobitela, Martin Cooper, priznao je u intervju za magazine Time da su Zvjezdane staze utjecale na njegov rad i promišljanje o mobilnoj komunikaciji.

5. Pokretni automobil bez vozača u 'Totalnom opozivu'

'Totalni opoziv' Paula Verhoevena iz 1990. godine prepun je futurističkih gadgeta koji tek trebaju biti izumljeni, a koji su temeljeni na kratkoj priči slavnog autora Philipa K. Dicka. Automatsko vozilo bez potrebe za ljudskim vozačem mnogima bi olakšao život. Upravo zato, njih trenutno razvija Google, no po svojem izgledu i funkcionalnosti mnogo su bliži vozilima iz filma Ja, Robot (2004.), nego Verhoevenoj viziji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju