Kušanje će okupiti vinare Istre, Slavonije i Dalmacije koji će premijerno predstaviti netom punjena vina, berbe 2014., te nekoliko svojih odležanih vina. Kušanje će i ove godine biti podijeljeno u dva vremenska okvira; od 13 – 16 sati biti će otvoreno za profesionalce (ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i dr.), dok je degustacija za širu javnost predviđena od 16 – 19 sati.

Udruga Vinistra prvo je en primeur kušanje održala 2012. godine. Događanju se 2013. godine pridružila i udruga Graševina Croatica, a prošle godine pridružuje im se i udruga Vino Dalmacije. Na ovogodišnjem en primeur kušanju berbe 2014. karakteristike malvazija predstavit će Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba, karakteristike pošipa predstavit će Saša Špiranec, a karakteristike graševina Vlado Krauthaker.


Vinistra će za tu priliku okupiti 46 vinara, a Graševina Croatica i Vina Dalmacije predstaviti će po petnaest vinara.

Enprimeur degustacijama, tj. predstavljanjem mladih vina želi se profesionalcima u enogastronomiji prikazati potencijal berbe te im olakšati odluku o kupovini ili rezervaciji mladih vina, a zajedničkim nastupom vinara iz najznačajnijih vinskih regija želi se dodatno potaknuti kultura konzumiranja vina.

Neprestani rast broja izlagača i regija koja sudjeluju u ovoj manifestaciji govori u prilog važnosti degustacija mlade berbe i ovakvih događanja.
Svi zainteresirani za en primeur pozvani su registrirati se na stranicama Vinistre kako bi mogli sudjelovati na kušanju. Vidimo se!