Više od šezdeset vinara iz Istre predstavilo je malvazije istarske berbe 2022. na 11. En primeuru, manifestaciji koju je 2012. pokrenula Vinistra po uzoru na takva događanja u Francuskoj. 

"Prošla vinogradarska godina bila je vrlo izazovna i obilježena velikim sušama, ali istarski vinari imaju puno utakmica u nogama pa su ponovo odradili vrhunski posao. Siguran sam da ćemo nakon En primeura još jednom zaključiti kako imamo jako dobre mlade malvazije", ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, pred kojom je iznimno dinamična godina s atraktivnim vinskim manifestacijama. Među njima i važno domaćinstvo prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.

"Impresionira me kako Istrani savršeno spajaju proizvodnju vina i maslinova ulja s turizmom i u tom je smislu genijalna ideja da se Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri, gdje će se svijetu osim vinara iz Istre i čitave Hrvatske prezentirati i Istra kao turistička destinacija. Ovo je velika vrijednost za hrvatski turizam i hrvatsko vinarstvo", istaknula je Sandra Zokić, izaslanica ministrice poljoprivrede i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Boris Miletić istarski župan, također je potvrdio značaj Concours Mondial de Bruxellesa za istarski turizam i vinarstvo, a kao jedan od simbola Istre izdvojio je malvaziju istarsku, koja kvalitetom parira i mnogo većim vinskim regijama.

U sklopu En primeura održan je i Masterclass: Malvazija kroz različite terroire Istre, na kojem se uz stručno vodstvo sommeliera Filipa Savića i dr.sc. Kristijana Damjanića kušalo i razgovaralo o najboljim uzorcima malvazije istarske berbe 2022.

Vinistra En primeur - 2 Vinistra En primeur - 2 (Foto: Merlo De Graia)

Od 43 uzorka koji su stigli sa svih strana Istre odabrani su najbolji. Priznanje najboljoj malvaziji s juga poluotoka otišlo je vinariji Vivoda iz Rovinja. Mekana i dugotrajna malvazija čije se cvjetne, voćne i travnate arome ponavljaju na nepcu, a sorta prepoznaje po karakterističnoj, ugodnoj gorčini jako je lijepo zaokružena s obzirom na mladost. 

Malvazija istarska Laguna, kompleksnog i intenzivnog mirisa okarakterizirana je kao harmonično, mesnato i elegantno vino u kojem se osjete primorsko bilje, egzotični mango i banana.

Sa zapada Istre, na kojem je i koncentrirano najviše proizvođača, dolazi i Vinarija Kadum, smještena na mirnoj lokaciji u mjestu Buići, udaljenom svega nekoliko kilometara od centra Poreča. Kadumova malvazija mnogim je kušačima bila jedna od najboljih koje su ponuđene. Lijepi mirisi cvijeća, zelene jabuke, citrusa, limete, akacije, vinogradarske breskve mogu se osjetiti u Kadumovoj malvaziji izuzetne svježine, balansa i slasti.

Malvazija koju potpisuju Vina Franković iz Buja ima zrelije voćne note, tipične za bijelu zemlju, a oduševila se svojom trajnošću i potencijalom za odležavanje.

Vina Dešković, čiji su vinogradi također na bijeloj zemlji, našla su se među najboljima, a uzorak iz središnjeg dijela Istre koji je oduševio žiri jest puna, zaobljena, trajna i jako lijepa malvazija Valenta.

Malvazija Benazić također je za svaku pohvalu - trajna, balansirana i ugodna malvazija miriše na zrelo voće, ušećerene limune i breskvu, a okus fino prati nos. 

Kao i svake godine, s istarskim vinarima u Esplanadu je stiglo i dvadesetak kolega s Kvarnera sa žlahtinama te članovi Bregovite Hrvatske s mladim vinima autohtonih sorti. Kvarnerske vinare podržao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a član Upravnog odbora vinara Bregovite Hrvatske Marko Miklaužić istaknuo je kako su za razvoj te vinske regije zaslužne tri autohtone sorte - škrlet, pušipel i kraljevina, koje su se također mogle kušati u Zagrebu na En primeuru.

Vinart Grand Tasting: Čekaju vas 24 vinske radionice, 140 vinarija na festivalu i vinska poslastica - Petit Tasting Vinart Grand Tasting - 4 Vinart Grand Tasting - 2 Vinart Grand Tasting - 1 +1 Vinart Grand Tasting - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju