Ove godine Fuliranje na Strossmayerovu trgu raznovrsnije je nego ikada, a kad je riječ o slanim i slatkim specijalitetima, izbor doista nije lak. Od odojka do patke s mlincima, izdvojili smo 7 jela koje biste trebali probati na Fuliranju, a odlučite li se nakon slanih divotica zasladiti jednim od ovogodišnjih gurmanskih „izuma“, donosimo nekoliko prijedloga.

Poderane gaće iz Rougemarina

Omiljeno jelo iz djetinjstva chefa Marina Medaka nadahnulo ga je da se poigra sastojcima i tradiciju obuče u novo ruho. Osim klasičnih poderanih gaća, osmislio je i šest slatkih te slanih nadjeva tako da svatko može pronaći nešto po svojem ukusu, a cijene će biti od 26 do 38 kuna. Oni koji vruće prženo tijesto žele „pojačati“ drugim dodacima osim šećerom mogu kušati kombinaciju domaćeg pekmeza od šljiva ili marelica i tučenog vrhnja. Za ljubitelje čokolade na Rougemarinovoj kućici imaju i varijaciju s lješnjacima i bananom.

Fine tople krafne iz EL Tora

Chef Mario Mihelj povodom adventa odmaknuo se mrvicu od klasične južnoameričke kuhinje, po kojoj je prepoznatljiv, i na Fuliranju predstavio neodoljivu juneću šiš-kobasu u briošu, jedno od jela koje biste svakako trebali kušati na Fuliranju. Da mu dobro ide i slatko, možete se uvjeriti klasikom koji potvrđuje da je jednostavno najčešće i najbolje – ako se napravi kako treba. Prije nego što je stigla na Fuliranje, zimska krafna El Tora testirala se, kušala i mijenjala sve dok se glas naroda nije odlučio za najbolju varijantu, a ona glasi: slana karamela, 2 posipa prema želji (cimet s orahom ili lješnjakom) i slatko srce od čokoladne kreme s orašastim plodovima. Najbolje je to što krafna dolazi mlaka zahvaljujući posebnom uređaju koji je održava na idealnih 20 stupnjeva. Krafna košta 20 kuna.

Trdelnik Trdelnik (Foto: Sandro Sklepić)

Neodoljivi trdelnik

Jedno od najtoplijih mjesta na Fuliranju svakako je kućica s trdelnikom, gdje ljubitelji slastica dolaze zagrijati promrzle prste i zabaviti se promatrajući kako u „maloj tvornici“ nastaju zarolane divotice. Trake dizanog tijesta koje se namataju i peku na vatri svojataju Česi, Mađari, Rumunji, ali podrijetlo je manje važno od okusa. Oni koji nisu nikad probali trdelnik složili su se da izgled vara jer, ruku na srce, nismo očekivali da su tako mirisni, meki i slasni. Osim „originalnog“ koji košta 24 kune, probati možete i trdelnike s Nutellom ili džemom, za koje ćete izdvojiti 4 kune više.

Ljepljivi puding za odrasle

Ponuda Fuliranja obogaćena je autohtonim azijskim okusima zahvaljujući Kansui Ramen baru Vida Nikolića u suradnji s Cateringom Majetić. Osim pet slanih, tu je i jedno slatko jelo pa ako volite putovati okusima i istraživati egzotične kuhinje, na raspolaganju vam je ljepljivi kolač od datulja, naranče i đumbira s kremom od vanilije te umakom od karamele i viskija. Za njega će trebati izdvojiti 25 kuna. Desert za odrasle lijepo se kombinira s kuhanim vinom koje miriše na đumbir, cimet, anis, naranče i limun.

El Toro El Toro (Foto: PR)

Rolice s cimetom

Nadahnuti skandinavskom kuhinjom, dizajnom i lakoćom življenja Mr. Bjorg ove zime predlaže delicije s europskog sjevera. Osim slanih jela, imaju i rolice s cimetom, koje cijenom spadaju u kategoriju pristupačnijih slastica na Fuliranju – koštaju 12 kuna. U Švedskoj su rolice s cimetom nezaobilazan dio rituala uživanja u kavi i malim zalogajima, odnosno fiki, koja služi za resetiranje od napornog dana.

Više informacija o ovogodišnjem Fuliranju potražite na službenim stranicama manifestacije.
Pista usred oceana: Je li ovo najljepši ili najstrašniji aerodrom na svijetu? Aerodrom na Maldivima - 4 Aerodrom na Maldivima - 2 Aerodrom na Maldivima - 5 +1 Aerodrom na Maldivima - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju