Međunarodna zračna luka Male glavna je zračna luka na Maldivima i jedina koja nudi internacionalne letove u ovoj otočnoj državi južne Azije.

Smjestila se na otočiću Hulhule, u blizini glavnog otoka Male po kojem je dobila ime. Nekoć je nosila ime prema prvom maldivskom predsjedniku Ibrahimu Nasiru, a danas je nazivaju i Međunarodnom zračnom lukom Velana.

Na tom otočiću u Indijskom oceanu aerodrom je prvi put otvoren u listopadu 1960. godine. Tada je imao tek čeličnu pistu od 23 x 914 metara. Aerodrom u Indijskom oceanu Aerodrom u Indijskom oceanu (Foto: Profimedia.hr)
S godinama i s porastom turističkog interesa za tu rajsku destinaciju aerodrom se renovirao te se izgradila dodatna infrastruktura. Otok-aerodrom danas sadrži i meteorološku postaju te hotel Hulhule, koji je namijenjen putnicima u tranzitu.

I dok jedni uživaju u spektakularnom prizoru dok slijeću i polijeću s tog aerodroma, drugi su prestrašeni zbog same činjenice što se pista široka 45 i duga 3200 metara nalazi na nadmorskoj visini od tek dva metra, pa izgleda kao da uranja u Indijski ocean.

Kako izgleda glavna maldivska zračna luka, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju