MOVIA Wine & Gastro Experience, održat će se u vinoteci Bornstein u četvrtak 06. veljače 2014. s početkom u 20:00 h

Obiteljsko imanje Movia osnovano je 1700. godine, a vjenčanjem kćeri koja nasljeđuje vinariju 1820. godine prelazi u ruke obitelji Kristančič gdje ostaje do danas. Sama vinarija nalazi se u Ceglu, dok se vinogradi prostiru na preko 22 hektara zemljišta, od kojih oko polovice leži na talijanskoj strani Goriška Brda (Collio) a ostatak u Sloveniji. Prosječna starost vinograda iznosi između 35 i 40 godina. Tlo bogato mineralima, mediteranska klima umjerenih i blagih godišnjih doba i Alpe koje donose svježinu istodobno štiteći od prodora hladnih struja sa sjevera čine Goriška Brda idealnim podnebljem za proizvodnju vina. Od sorti prevladavaju rebula, chardonnay, sauvignon, tokaj, sivi pinot, crni pinot, merlot i cabernet sauvignon.



VINAR I NJEGOVA VINA
Pronaći riječi za dosljedno opisati lik Aleša Kristančiča gotovo je nemoguće. Strastven, nepredvidiv, karizmatičan i predan ovaj ekscentrični vinski genije cijelo svoje biće pretočio je u vino. Učio je od svojih predaka, brusio svoje vještine u Bordeauxu i u Burgundiji (Château Pétrus i Domaine de la Romanée-Conti) i obogaćen novim spoznajama vratio se kući s idejom o sasvim drugačijem konceptu proizvodnje vina. Na svjetskom tržištu danas Movia je sinonim za vina impresivnog karaktera i izvanredne elegancije. Ona pružaju uvid u vinogradarsku tradiciju, često prelazeći granicu općeprihvaćenih i važećih enoloških pravila. Vinska paleta kreće se od blagih i laganih klasika, preko niza zrelih vina izvrsnog potencijala odležavanja, do jedinstvenih i neponovljivih kreacija. Vina Movia proizvode s veliki poštovanjem prema prirodi i prirodnosti, bez umjetnih enoloških dodataka i agresivnih filtracija. Danas se jedna petina godišnje proizvodnje obitelji Kristančič prodaje na domaćem tržištu, dok se ostatak plasira u inozemstvo (SAD, Kina, Japan i gotovo cijela Europa).

ŽIVOTNA FILOZOFIJA

Movia je više od pukog vinskog brenda i imena imanja. Movia je način života, život u svoj svojoj slavi, čistoći prirode i iskrenosti autora. Movia je bezvremenska etiketa, oznaka standarda i garancija kontinuirane kvalitete u koju su se uvjerili brojni vinski znalci diljem svijeta. Vinska paleta kreće se blagih i laganih klasika, preko niza zrelih vina izvrsnog potencijala odležavanja, do jedinstvenih i neponovljivih kreacija.

Cijena ulaznice: 180 kn
Rezervacije na e-mail: bornstein@bornstein.hr, ili natasa.devic@net.hr

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju