U ogromnoj konkurenciji na ovim prostorima, danas je sve teže prodati svoje vino. Neki se vinari u tu svrhu znaju poslužiti vrhunskim govornicima i performerima (Degrassi, Kutjevo), a neki tu tešku ulogu prihvaćaju sami. Jedan od njih je i izbrijani Slovenac Aleš Kristančič MOVIA, čija je svaka prezentacija nešto između nastupa Dalibora Bruna i Mourinhove konferencije za štampu - jači performans.

MOVIA ispituje sugovornike, strog je kao zli profesor, svako vino ima svoj dekanter, drukčiju priču, poantu, točenje, sve. On skače po stolovima, maše sabljama, zakapa boce u snijeg, i skoro pa da mu vina i ne bi trebala biti nešto posebno - svi znaju za njega. Ali i vina su mu sjajna...

Na kušanju u Bornsteinu tako je predstavio Puro Rose 2005, Sauvignon 2012, Lunar Chardonnay 2008, Lunar Rebula 2008, Veliko Belo 2007, Modri Pinot 2008 i Veliko Rdeče 2003.

Pjenušac Puro je degoržirao u kibli s vodom, a drugu butelju i u - snijegu! Kvasci su potpuno divlji i vladaju čašom, boja plemenita, mahagonij, eksplozivno i lišeno ikakvog šećera. Lunar je pobijedio hrast u kojem se čuvao, lagana gorčina i fino kontrolirana kiselina ostaju zadnje u ustima. Pinot je divan, pun, s urlajućim taninima i divnim mirisom višnje. Plemenita gorčina karakterizira i Rebulu koju treba pustiti desetak minuta da odmori, tusko, jako, debelo i opet bez mrve šećera. Za kraj Veliko Belo i Veliko Crno, ne zato jer su velika vina, nego po imenu lokacije. Ali, u biti, baš i jesu Velika, s velikim V, pogotovo Rdeče, kupaža merlota, pinota i caberneta. Uglavnom, divan doživljaj skupih i kvalitetnih vina vođeno sjajnom palicom suludog vinogradara kojem ne možete maknuti pogled s ogromnih šaka kojima kao da čupa van sve čokote koji mu nisu po volji.

Chef Zdravko Andželevski bio je zadužen za gastronomski doživljaj večeri predstavivši kroz sedam sljedova u formi finger fooda ponudu gostilne Prinovec. Povod ovog cjelodnevnog druženja s MOVIJOM je prelazak tog brenda u ekskluzivno zastupstvo distribucijske tvrtke Bin 19 d.o.o. vlasnika Ivana Srpeka koji je ujedno i vlasnik vinoteke Bornstein. Eto, sad znate gdje možete po poklon za Valentinovo! Živjeli!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju