Međunarodni festival glazbenog dokumentarca Starigrad Paklenica Film Festival (SPFF), u okviru kojega će se prikazati tridesetak filmova tog filmskog žanra među kojima je i niz hrvatskih premijera, održat će se od 3. do 8. kolovoza u Nacionalnom parku Paklenica.

Među filmovima koji će se prikazati na otvorenom ističu se "Searching for Sugarman" Oscarom ovjenčanog redatelja Malika Bedjelloula o dvojici Južnoafrikanaca u potrazi za svojim glazbenim idolom Sixtom Rodriguzeom, te "Marley" još jednog Oscarovca, Kevina MacDonalda o životu, glazbi i ostavštini legendarnog jamajčanskog glazbenika Boba Marleya.

Glumac i glazbenik Hugh Laurie, popularni Dr. House, u filmu "Down by the river" istražuje korijene svoje omiljene glazbe, bluesa i jazza u New Orleansu, a režiser tog filma John Paul Davidson na festivalu će održati masterclass. Organizatori napominju da postoji mogućnost da se pojavi i sam Hugh Laurie koji, kažu, još nije službeno odbio niti potvrdio svoj dolazak.

Svjetsku premijeru imat će film Dušana Moravca "Damir Avdić: Pravi čovjek za kapitalizam" o tom underground muzičaru i umjetniku iz Tuzle, a prikazat će se i film Miloša Stojanovića "Šaban", o jednom od najpoznatijih balkanskih vokala, Šabanu Bajramoviću. Bit će tu i glazbeni dokumentarci o Freddyju Mercuryju, Coldplayu, grupi U2, klapi Cambi, Nicku Caveu, Maksimu Mrvici.

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Slovenija, iz koje stižu dokumentarci o Marku Brecelju, koji dolazi na festival, te o Toši Proeskom, Vladi Divljanu, Janu Plestenjaku i grupi "Otroci socializma".

Festival dodjeljuje nagradu Velika paklenica za najbolji film te nagrade za najbolju režiju, scenarij, kameru i posebni doprinos filmskoj i glazbenoj industriji. Mala Paklenica dodijelit će se najboljem filmu po izboru publike. U žiriju su scenaristica, redateljica i filmska kritičarka Rada Šešić te filmske redateljice Emma Westermann i Irena Škorić.

Ove godine bio je prijavljen rekordan broj filmova za festival, njih 148 sa svih strana svijeta i u kratkometražnoj i u dugometražnoj kategoriji, a zabilježen je i dosad najveći broj prijavljenih filmova hrvatskih autora.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Rundek Cargo Trio, Damir Kukuruzović i Gipsy Swing Quartet, Stephan Thaler Trio i Louise Bend.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju