Lavanda (na hvarskom - levanda) je biljka koja na Hvaru ima dugogodišnju tradiciju uzgoja i proizvodnje. Naime, otok Hvar poznat je po proizvodnji ekstrakta od lavande, od kojeg su brojni stanovnici toga kraja preživljavali dok nije zaživio turizam.

Kako je Velo Grablje bilo najveći proizvođač lavandinog ulja u Dalmaciji, cilj ove manifestacije je potaknuti uzgoj lavande i proizvodnju ulja od lavandina. Izvrsna je to prilika za oživljavanje kulturne ostavštine otoka Hvara, a za posjetitelje još jedna dodatna motivacija za posjetu otoku Hvaru i Velom Grablju, koje ima otvoren pogled na grad Hvar, Paklene otoke i netaknute prirodne ljepote, najavljuje Agroklub.
Ove godine festival će se održati od 26. do 28. lipnja 2014., a već tradicionalno imati će edukativno-zabavni karakter. Jedan dio programa rezerviran je za izlaganje domaćih izvornih proizvoda. Za zabavni dio programa ove godine će se pobrinuti grupa Stampedo.

Velo Grablje se nalazi desetak kilometara od grada Hvara, nastalo je u 15. st., obiluje arheloškim i kulturno-povijesnim spomenicima. Za zaštitu i revitalizaciju Velog Grablja brine se Udruga Pjover, koja je inače organizator Festivala levande.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju