Od meda potječe najstarije alkoholno piće na svijetu
Kineske keramičke posude koje datiraju 7000 gdoina prije Krista pokazale su da je u njima bilo ostataka meda. Kasnije je otkriveno kako se od meda mogu napraviti ukusna pića, tako da su „medicu“ radosno prigrlili Vikinzi, Rimljani, Grci, Maje...

Med kao piće bogova
Stari Grci koji su nektar nazivali pićem bogova, vjerovali su kako je njegov važan sastojak upravo med. Po njihovom vjerovanju, med su s neba slali bogovi a onda bi ga uzimale pčele. Povezivali su ga sa snagom i besmrtnošću, a unatoč što je u zadnje vrijeme izgubio na popularnosti, i dalje je vrlo važan u mnogim grčkim obredima.

Med kao lijek
Neke vrste meda sa začinskim biljem su se u Engleskoj koristile i u medicinske svrhe. Dodajući bilje u medovinu, vjerovalo se kako ta kombinacija poboljšava probavu, liječi depresiju i ublažuje hipohondriju. Ove vrste meda nazivale su se metheglin, što je velška riječ za medicinu.


Med ima veliki broj različitih okusa
Sladak, suh ili gorak, sve to mogu biti opisi meda. No ako odemo još malo u povijest, upoznat ćete još neke neobične okuse. Spomenuli smo već metheglin, ali što tek onda reći za melomel, med koji sadrži voće poput kupina i malina. Također, tu su onda med s jabukom, med javorovim sirupom, pa čak i onaj s pivom!

Med je omiljeno kraljevsko piće
Kraljica Elizabeta ima omiljeni napitak s medom, koji uz glavni sastojak uključuje još ružmarin, majčinu dušicu, lovor i šipak. Također, i kralj koji je dodirom pretvarao sve u zlato, Mida, volio je sve vezano uz med. Vjeruje se i da je med bio izbor kraljice od Sabe i kralja Salomona.


Medu možete zahvaliti medu na svom medenom mjesecu
Slatki med je izvorni afrodizijak, stoga, slobodno zaboravite na kamenice! Izraz medeni mjesec potječe iz srednjeg vijeka kada bi mladenci pili vino od meda za vrijeme punog mjeseca. To je navodno pomagalo u bračnoj sreći, ali i u plodnosti...

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju