Sastojci:
0,5 kg očišćenih škampa (mogu i jakobove kapice, kozice)
8 limeta (iscijeđenih)
2 rajčice (narezane na kockice)
5 glavica mladog luka (mljevene)
2 narezane stabljike celera
Polovica mljevene zelene paprike
Pola šalice nasjeckanog svježeg peršina
Svježi crni papar
1,5 žlica maslinovog ulja
1/8 šalice korijandera
Priprema:
1. Iscijedite sok limete i stavite je u zdjelu. U nju ubacite sirove i očišćene škampe tako da budu u potpunosti prekriveni sokom. Alu folijom prekrijte zdjelu i stavite je u hladnjak pola sata do sat vremena.
2. Kiselina u citrusu 'termički' će obraditi morske plodove, a ovisno o debljini proteina to će trajati od 5 do 10 minuta za Jakobove kapice ili narezane komadiće očišćene ribe, ili sat vremena za škampe i deblje rakove. Znat ćete da su škampi spremni za serviranje kad prozirno meso postane bijelo.
3. Imajte na umu da će predugo izlaganje kiseline ribi 'prekuhati' ribu, pa provjeravajte ribu dok se 'paca'. Isto tako, koristite samo najsvježije namirnice kako bi dobili ukusan i fin obrok.
4. Ostatak namirnica očistite, narežite na kockice i združite s morskim plodovima, a sve zajedno začinite maslinovim uljem i s malo limete preostale od marinade.
5. Poslužite u manjim čašicama s čačkalicom uz kakav krasan morski prizor. Dobar tek!