Prosper Montagne u francuskoj 'Bibliji gastronomije' Larousse Gastronomique je još 1937. godine savjetovao izbjegavanje ispiranje gljiva kako bi one zadržale njihov puni okus. S obzirom na spužvastu strukturu gljiva, logično je da iste mogu primiti dosta vode i tako razrijediti zemljastu aromu.

Oni koji četkaju
Za uklanjanje nečistoća poput zemlje s površine gljive može se koristiti čista kuhinjska krpa ili obična kuharska četka, a oni strastveniji kuhari služe se specijalnom četkom za gljive. Spomenutim predmetima prljavština se nježnim pokretima odstranjuje s gljive kako bi se očuvao oblik i okus ovog jesenskog ploda.

Oni koji gule

U narodnoj predaji postoji neka zabluda kako se dobar dio otrova u otrovnim gljivama nalazi u klobuku, zbog čega je dobro površinski sloj oguliti s gljive i tako se spasiti od negativnih posljedica konzumacije ovakvog tipa plodova. Ne čudi stoga što neki preferiraju ljuštenje gljiva, uključujući i poznatu kuharsku enciklopediju po imenu Escoffier Cookbook.

>> Jesen stiže gljivo moja: 3 recepta koja morate imati u malom prstu

Oni koji peru

Iako gljive uistinu 'popiju' vode prilikom pranja, Harold McGee je 1990. godine objavio knjigu The Curious Cook u kojoj je izvršio eksperiment s točnim količinama. Isti je, naime, potopio 252 grama svježih gljiva u vodi, te ih nakon pet minuta ponovo izmjerio. Gljive su upile zanemarivih 6 grama vode, odnosno 1/16 čajne žličice.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju