Aroma kuhanog vina, mirisa božićnih kolača i uživanja u predbožićnoj i prednovogodišnjoj atmosferi najbolje ćete osjetiti u Nürnbergu, Dresdenu ili Stuttgartu.

Svaki se grad doima začaranim jer, čim padne mrak, ta mjesta se pretvaraju u romantične svjetlucave priče, okićene mnogobrojnim ukrasima, od kojih je svaki na svoj način poseban, baš kao iz bajke.

Nürnberg

Photo: Deutsche Zentrale für Tourismus e. V., Author: Niklas - Uwe - Niklas, Source: Niklas - Uwe - Niklas Photo: Deutsche Zentrale für Tourismus e. V., Author: Niklas - Uwe - Niklas, Source: Niklas - Uwe - Niklas

Jedinstveni grad svetkovina vas poziva da posjetite Christkindlesmarkt, najpoznatiji božićni sajam na svijetu. Pokušajte stići na samo otvaranje sajma kad „Christkindl“ (Isusek) čita jedinstveni prolog koji se desetljećima ne mijenja, te kojim svake godine započinje božićni sajam na starom gradskom trgu. Samo u Nürnbergu imate priliku probati poznate kolačiće - Nürnberger Lebkuchen, medenjake zaštićenog zemljopisnog podrijetla koji se proizvode samo u gradu i okolici. Za one koji vole pravi zalogaj, tu je Nürnberški Bratwurst - kobasica sa svojom 700 godina starom recepturom. Za potpuni užitak treba se odazvati pozivu na probu tradicionalnog njemačkog pića Feuerzangenbowle, kuhanog vina koje se kuha na vatri u posebnom loncu kojem se na vrhu nalazi šećerna kapa natopljena rumom, koja se zatim topi i karamelizira. Za neke je svečanost važnija od samog pića, a slavi okupljanje prijatelja i prenosi pojam „Gemütlichkeita“, odnosno udobnosti ili opuštanja. Sajam možete posjetiti od 28. studenog do 24. prosinca 2018.

Dresden

Photo: Deutsche Zentrale für Tourismus e. V., Author: Prof.Jörg Schöner, Source: Dresden Marketing GmbH Photo: Deutsche Zentrale für Tourismus e. V., Author: Prof.Jörg Schöner, Source: Dresden Marketing GmbH

Najstariji božićni sajam Njemačke nalazi se u gradu kulture – Dresdenu. Sajam se spominje u zapisima još 1434. godine kad je po prvi puta održan, a do danas predstavlja praznik svjetiljki boja i mirisa. Božićna slastica, poznatija kao „Striezel“, pletenica ili božićni kruh, po kojoj je sajam dobio ime Striezelmarkt ponos je ove duge tradicije. Vrući bademi, božićna peciva i neizostavno kuhano vino dio su priče koja vas tamo očekuje. Sajam obiluje brojnim atrakcijama, nastupima i koncertima na kojima se možete zabaviti, a prednost dajemo panoramskom kotaču za najbolji pogled na sajam. Obavezno prošetajte Plavim mostom (Blaues Wunder, ili Plavo čudo) preko rijeke Labe, prvim mostom u Europi bez potpornih stupova koji predstavlja remekdjelo graditeljstva s kraja 19. stoljeća.

Vrijeme održavanja Striezelmarkta je od 28. studenog do 24. prosinca 2018.

Stuttgart

Photo: Deutsche Zentrale für Tourismus e. V., Author: Werner Dieterich, Source: Werner Dieterich Photo: Deutsche Zentrale für Tourismus e. V., Author: Werner Dieterich, Source: Werner Dieterich

Stuttgartski sajam ima posebnu čar zahvaljujući činjenici da je grad sačuvao svoju srednjovjekovnu arhitekturu i da je sve u duhu nekih prošlih vremena. Sajam se proteže kroz grad od Novog dvorca, preko Karls-Schillerplatza do gradske vijećnice gdje se nalazi ogromni adventski kalendar. Sa svojih tristotinjak predivno uređenih štandova, ovaj događaj privlači oko 4 milijuna posjetitelja iz zemlje i inozemstva, a sama svečanost otvaranja sajma je jedna od najzanimljivijih atrakcija. Tu je i spektakularni svjetlosni šou na Schlossplatzu koji uz posebno atmosfersko osvjetljenje Königstrasse stvaraju magični gradski sjaj u vrijeme adventa. Vrijeme održavanja: 28. studenog do 23. prosinca 2018.

Ono što se potpisniku ovih redaka dodatno sviđa kod Stuttgarta jest činjenica da, ako se nekim slučajem izgubite, gdje god se okrenete ili koga god zaustavite za pomoć, velika je vjerojatnost da ćete naići upravo na neko domaću osobu iz ovih krajeva spremnu pomoći u svakom trenutku.

Koji god od ovih sajmova posjetili, želja nam je da dane adventa doživite na jedan drugačiji način i da se u Novu godine krene sa jednim nezaboravnim i predivnim iskustvom. Ako odlučite posjetiti i neke druge gradove Njemačke, možda poput Dortmunda gde se nalazi i najveća jelka na svijetu, popis svih božićnih sajmova potražite na linku:

http://www.germany.travel/hr/specials/christmas/christmas.html

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju