Uzbudljiv je to mozaik sastavljen od raznolikih darova prirode i bogate kulturnopovijesne baštine, od smaragdne vode koja se preko sedrenih slapova prelijeva u dubine rijeke Krke do tisućljetnih hrastova koji opasuju njezine obale.

Fotografi:Dražen Stojčić i Mario Romulić Fotografi:Dražen Stojčić i Mario Romulić

Zbog svoje iznimne ljepote, nepresušno je nadahnuće glazbenicima, slikarima, glumcima, plesačima u njihovom izričaju. Želeći kulturni turizam integrirati u ukupnu ponudu nacionalnog parka, smanjiti opterećenost pojedinih lokaliteta i Nacionalni park „Krka“ predstaviti kao jedinstvenu cjelinu suživota prirode i čovjeka koji su ga oblikovali kroz tisućljeća, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ od lipnja do rujna organizira glazbene i filmske večeri, uprizorenja života iz antičkih vremena, izložbe, radionice i festivale na pozornicama u samoj prirodi, s najljepšim kulisama vode, drveća i otvorenog neba.

Fotografi:Dražen Stojčić i Mario Romulić Fotografi:Dražen Stojčić i Mario Romulić

Pregršt događanja i ove godine očekuje sve posjetitelje Nacionalnog parka „Krka“ na tradicionalnom kulturnom ljetu. LegendFest, festival je mitova, legendi i priča koji se održava na Roškom slapu u srpnju. Zvuci Krke, ugodne glazbene večeri u srpnju i kolovozu uz rijeku koje spajaju prirodu i glazbu, namijenjene su, prije svega, lokalnom stanovništvu, ali i njihovim gostima. Tu su i nezaobilazne Burnumske ide, uprizorenje života rimskih legionara u rimskom vojnom amfiteatru (13. kolovoza). Tema ovogodišnjih Ida, XII. po redu, je rimska mitologija. Posjetitelji će u antičkom ugođaju rimskog vojnog amfiteatra Burnum moći saznati u koga se zaljubio Apolon, tko je muza povijesti, tko je zaštitnik lopova, a tko veseljak među bogovima. Kako bi ukazala na posebnost šišmiša, najpoznatijih sisavaca s krilima, i važnost njihove zaštite, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ za one najmlađe organizira Noć šišmiša (posljednji vikend u kolovozu). Green Eye, filmski je festival posvećen temi zaštite okoliša i očuvanja prirode (rujan).

Fotografi:Dražen Stojčić i Mario Romulić Fotografi:Dražen Stojčić i Mario Romulić

Detaljnije o svim događanjima potražite na službenoj mrežnoj stranici Nacionalnog parka „Krka“: www.np-krka.hr

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju