Ako niste jedni od onih kojima je najvažnije biti tik uz more, već na godišnjem odmoru želite istražiti okolicu, dobra je ideja izabrati lokaciju u blizini zaštićenih parkova. Na specijaliziranoj platformi za oglašavanje jedinica obiteljskog smještaja PrivatniSmjestaj.hr nude se brojni apartmani i kuće u blizini parkova prirode i nacionalnih parkova koji imaju moć potpuno vas odmaknuti od svakodnevice i pružiti vam nezaboravni odmor u Hrvatskoj.

1. Kuća u Fažani iz koje ste ubrzo na Brijunima

Apartman Josipović u Fažani može primiti četiri osobe Apartman Josipović u Fažani može primiti četiri osobe (Foto: Privatni smještaj)

Jedan od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj definitivno su Brijuni. Krenete li iz Fažane, u kojoj se smjestio prekrasan Apartman Josipović, nakon kratke vožnje brodom dolazite na posebno mjesto. Na Brijunima žive mnogobrojne životinjske vrste, koje, iako imaju ogradu, žive praktički potpuno slobodno na velikim livadama. Poseban je doživljaj vidjeti životinje poput antilope, somalske ovce, ljame, stepske i planinske zebre, indijskog goveda i magarca u svojem prirodnom okruženju. Na Brijunima je smještena i popularna slonica Lanka.

Brijuni su dom brojnim životinjskim vrstama Brijuni su dom brojnim životinjskim vrstama (Foto: Getty Images)

Osim bogatog životinjskog svijeta na Brijunima se nalaze i raznolik botanički vrt, stara maslina, ali i lokalitet s nalazima iz razdoblja Rimske Republike i Rimskog Carstva, među kojima su Rimska vila u uvali Verige, Crkva sv. Marije i brojne druge zanimljive kuće u kojima su danas muzeji. Na Brijunima možete vidjeti i otiske dinosaura, pa je ovo pravo mjesto koje vas može odmaknuti od svakodnevice i pružiti vam odmor koji zaslužujete.

2. Iz smještaja u Lovranu krenite u Park prirode Učka

Apartman Bruk u Lovranu može primiti tri osobe Apartman Bruk u Lovranu može primiti tri osobe (Foto: Privatni smještaj)

Bujna šumska vegetacija, ali i blizina mora glavni su razlozi zašto biste za svoj godišnji odmor trebali odabrati smještaj u blizini Učke. Odmor i relaksaciju možete dobiti u Apartmanu Bruk s bazenom, koji se nalazi u Lovranu, a sve čari ovog dijela Hrvatske možete osjetiti u Parku prirode Učka. Ako vam prostranstvo zelenila nije dovoljno da se resetirate, susret s bjeloglavim supom i surim orlom mogao bi vam pomoći da potpuno zaboravite na obveze i dnevnu rutinu koju slijedite tijekom cijele godine.

U Parku prirode Učka možete vidjeti bjeloglavog supa U Parku prirode Učka možete vidjeti bjeloglavog supa (Foto: Getty Images)

Susreti s ovim posebnim pticama iznimno su rijetki, ali šanse da ih sretnete u Parku prirode Učka puno su veće. Smatra se i kako je otkriveno samo 40 posto od ukupnog broja vrsta koje nastanjuju Park, pa se možete upustiti u istraživanje bogate flore i faune.

3. Apartman u blizini Vranskog jezera

Apartman u Villi Jadranka u Pakoštanima može primiti osam osoba Apartman u Villi Jadranka u Pakoštanima može primiti osam osoba (Foto: Privatni smještaj)

Ako se nikada niste okupali u jezeru, taj će doživljaj sigurno biti poseban odlučite li to isprobati u Vranskom jezeru. Smještaj u blizini možete pronaći u Pakoštanima, u Apartmanu Villa Jadranka, koji može primiti čak osam osoba. Park prirode Vransko jezero zapravo je prirodni fenomen potopljenog krškog polja krcat životom.

Slatkovodna oaza u blizini mora, Vransko jezero Slatkovodna oaza u blizini mora, Vransko jezero (Foto: Getty Images)

Duboko je od dva do najviše pet metara, a zimi je i dom za više od 100.000 ptica vodarica. Kaže se kako je odmor u blizini Vranskog jezera za one neodlučne. No, to nije ništa loše, već je idealno za one koji žele biti u blizini Jadranskog mora i slatkovodne oaze prepune drugačijeg životinjskog i biljnog svijeta.

4. Smještaj u Šibeniku iz kojeg se možete uputiti u Nacionalni park Krka

Apartman Glorianita u Šibeniku može primiti dvije osobe Apartman Glorianita u Šibeniku može primiti dvije osobe (Foto: Privatni smještaj)

Sedam sedrenih slapova s ukupnim padom od 224 metra prirodni su fenomen. Kako biste istražili 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole, jedna od opcija je i smjestiti se u Apartmanu Glorianita u Šibeniku. Nacionalni park Krka ima puno lokaliteta koje vrijedi posjetiti, a budući da se na rijeci Krki ljeti moguće i kupati, u ovaj nacionalni park vrijedi se vraćati više puta. Rijekom Krkom možete ploviti i turističkim brodom, uz nju možete voziti bicikle, pješačiti stazama i razgledavati okolicu s brojnih vidikovaca, s kojih se pruža predivan pogled. Punkufer preporučuje i posjet Roškom slapu, uz koji možete uživati u jedinstvenom ambijentu koji vraća u prošlost.

Nacionalni park Krka Nacionalni park Krka (Foto: Getty Images)

Tamo možete vidjeti stare mlinove, stare zagorske kuće i prirodne perilice rublja koje su zapravo kameni bazeni kroz koje velikom brzinom protječe voda. Prava bajka i totalno nestvarni prizori sigurno će vas resetirati.

5. Apartman u Makarskoj nadomak Parka prirode Biokovo

Apartman Martina u Makarskoj može primiti dvije osobe Apartman Martina u Makarskoj može primiti dvije osobe (Foto: Privatni smještaj)

Odnedavno je Park prirode Biokovo postao bogatiji za još jednu atrakciju. Staklena šetnica polukružnog je oblika promjera 8,5 metara, zajedno s ravnim dijelovima izlazi izvan ruba litice oko 11 metara, a na visini je od 1228 metara nad morem. S ove šetnice pogled seže na more i otoke, a za vedrog dana vidi se i Italija. Cijelo biokovsko područje vrijedi detaljno istražiti jer ovu se planinu opisuje kao planinu koja izranja iz mora, a čelom dira oblake.

Zbog predivnog pogleda Bikovo je čest odabir planinara Zbog predivnog pogleda Bikovo je čest odabir planinara (Foto: Getty Images)

Smjestite li se u Makarskoj, u studio apartmanu Martina, imat ćete osjećaj kako vam ovaj planinski div cijelo vrijeme čuva leđa. Park prirode Bikovo čest je odabir planinara, a uputite li se u šetnju ovim jedinstvenim prirodnim primjerkom, uživat ćete u bogatoj flori i fauni te kulturnoj baštini čiji tragovi ukazuju na nekadašnji suživot čovjeka s planinom.

6. Smještaj na kontinentu u blizini predivnog Kopačkog rita

Studio apartman Olymp u Osijeku može primiti dvije osobe Studio apartman Olymp u Osijeku može primiti dvije osobe (Foto: Privatni smještaj)

Odlučite li svoj odmak od svakodnevice provesti u djelo na kontinentu, odlična ideja je Olymp studio apartman u Osijeku, iz kojeg možete posjetiti Park prirode Kopački rit. Baranja je sve popularnija turistička destinacija, a ravnica koja seže dalje od pogleda definitivno je odmor za um i tijelo.

Kopački rit Kopački rit (Foto: Getty Images)

U Parku prirode Kopački rit možete se odmarati tijekom cijelog dana ako odaberete vožnju brodom. Ploveći, odmor će vam pružiti pogled na zelene močvare, čut ćete koliko je to područje bogato ptičjim vrstama, a na balvanima možete vidjeti i dabrove, koji ili glođu ili se odmaraju.

7. Smještaj u blizini Nacionalnog parka Kornati

Apartman Zadar Borik može primiti dvije osobe Apartman Zadar Borik može primiti dvije osobe (Foto: Privatni smještaj)

Jedan od najposebnijih hrvatskih nacionalnih parkova je Nacionalni park Kornati. Park se razgledava turističkim brodom, a smjestite li se u Zadru, na primjer u modernom Apartmanu Zadar Borik, imat ćete priliku birati kakav turistički aranžman za posjet želite. U Nacionalni park Kornati spada čak 89 otoka, otočića i hridi. Najpopularnije su litice kornatskih otoka koje su okrenute prema otvorenom moru. Zanimljivo je vidjeti i brojne suhozide, koji su dokazi o mukotrpnosti ljudskog rada na teškom terenu, a služili su kao ograda za ovce.

Nacionalni park Kornati Nacionalni park Kornati (Foto: Getty Images)

Na otocima postoji oko 300 kuća, a kopneni dio ovog nacionalnog parka je privatni posjed. Praktički ogoljen teren, bez bujne vegetacije, nevjerojatan je prizor u golemom plavetnilu i svakako je jedan od načina da se na svojem godišnjem odmoru odmorite od vlastitih briga i uživate u nečemu što nemate priliku vidjeti svaki dan.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom PRIVATNI SMJEŠTAJ po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju