Temperature su ugodne, dani još uvijek dugi a jesen prirodu polako odijeva u svoje žuto ruho. Listopad će donijeti i prve obilnije kiše, ali one će Krku samo učiniti ljepšom, njezine slapove raskošnijima a doživljaj posjeta nezaboravnim iskustvom iskonske prirode.

Pored 29 km uređenih pješačkih staza, ljubitelji aktivnog boravka u prirodi od sada mogu uživati i u 470 km biciklističkih staza kroz Nacionalni park „Krka“. U Parku je ukupno četrnaest biciklističkih ruta, od toga pet MTB ili brdsko-biciklističkih ruta, tri Road ili cestovnih i šest Track ruta za ugodnu obiteljsku vožnju. Najduža je takozvana „kraljevska ruta“, 95,1 km duga staza koja počinje ispred ispostave JU „NP Krka“ u Skradinu, prolazi kroz mjesta Rupe i Kistanje a završava u Burnumu (rimskom vojnom amfiteatru). Na povratku u Skradin spušta se dva puta u kanjon rijeke Krke (na slap Brljan i Roški slap), te se poslije Laškovice istim putom vraća u Skradin. Najkraća biciklistička ruta, duga 8,6 km, od Skradina uz Krku uzvodno vodi do Skradinskog buka, najljepšeg i najposjećenijeg slapa na rijeci Krki. Na stazama je postavljena propisana signalizacija a posjetiteljima su dostupne i karte s detaljnim opisom, fotografijama, kartama i GPS koordinatama ruta.

PR PR

Novouređeni centar kretanja u Laškovici, iznad Roškog slapa, polazišna je točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku Krke, pa tako dijelom i za vožnju biciklističkim rutama. Posjetitelji tu mogu dobiti sve potrebne informacije o Parku, kupiti ulaznice ili se samo odmoriti. Nacionalni park „Krka“ idealan je prostor za aktivan boravak u prirodi, pa upravo taj oblik posjećivanja nastoji ponuditi posjetiteljima, pogotovo na srednjem i gornjem toku rijeke Krke, koji, zahvaljujući konfiguraciji terena i prirodnim fenomenima u okruženju, pružaju brojne mogućnosti za bavljenje sportom. Većina biciklističkih ruta obuhvaća upravo taj čarobni prostor kanjona koje je usjekla rijeka i vidikovaca na kojima se možete odmoriti i nagledati ljepote koja se oko vas pruža.

U okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine gornjeg toka rijeke Krke, na stazi od Eko kampusa Puljane do amfiteatra Burnum ovog proljeća održan je prvi Krka polumaraton, a 30. rujna, u organizaciji Mitas 4 Islands, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, održat će se Krka Trophy, biciklistički maraton zabavan za voziti, koji starta u Drnišu i penje se mističnim putovima planine Promine. Četiri su rute, različitog stupnja zahtjevnosti, kako bi se mogli okušati i profesionalci i rekreativci. Više informacija o maratonu možete pronaći na www.krka-trophy.hr

U Nacionalnom parku „Krka“ u jesen i zimu kreće se aktivno, pedalirajući po 470 km novouređenih biciklističkih ruta, udišući svježi zrak i osluškujući ritam prirode. Čovjek je biće dizajnirano za pokret – zato pozivamo sve posjetitelje da se pokrenu i Krku otkriju aktivno!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju