Jedni od najljepših vrtova svijeta smješteni su u Mysoreu, Brindavan Gardens. Terasasti vrtovi smješteni su ispred brane Krishnaraja Sagar, a njihovo uređenje počelo je još 1927. godine. Za njihov nastanak zaslužan je sir Mirza Ismail, 10. diwan Mysorea.

Brindavan Gardens - 6 Brindavan Gardens - 6 (Foto: Matea Vipotnik)

Htio je uljepšati prostor oko brane, nazvane po Krishnaraji Wodeyaru IV, koja je izgrađena na jednoj od najvažnijih rijeka južne Indije, rijeke Cauvery. Grandiozni vrtovi poznati su po svom simetričnom dizajnu i osvjetljenim terama, fontanama, vodenim kanalima, travnjacima, cvjetnjacima, a prostiru se na 24 hektara površine i na 3 terase, a zavšavaju u obliku potkove.

Brindavan Gardens javni je park i jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Mysorea, pa čak i čitave Indije. Duž čitavog prostora posađeno je raznoliko cvijeće, drveće i grmovi, a vrtovi su dodatno ukrašeni fontama koji se noću pretvaraju u pravu atrakciju.

Fontane su osvjetljene raznim bojama koje se izmjenjuju, a u igri svjetla posjetitelji mogu uživati od 19 sati, kada padne mrak. Rasvjeta je upaljena samo sat vremena, pa ako krećete u obilazak, to imajte na umu.

Ulaz u vrtove inspiriran je vratima u New Dehliju, a sa svake strane zasađene su ruže kao savršen ulazak u botanički vrt. Nakon ulaza (koji košta 20 rupija, odnosno 2 kune), nekih 50-ak metara dalje počinju vrtovi, a najbolje je krenuti na lijevu stranu i popeti se na najviši dio i uživati u pogledu na čitave Brindavan Gardens.

Potom se prošetati kroz središnji puteljak, diveći se pogledu s obje strane s kojih su smještene manje fontane i travnjaci prepuni Indijaca koji uživaju u pikniku na travi te cvjetnjacima raznolikog cvijeća. Ispred same brane je jezerce koje se može prijeći brodom ili pješke preko mosta do druge strane, koja je manje atraktivna.

Brindavan Gardens - 5 Brindavan Gardens - 5 (Foto: Matea Vipotnik)

Za obilazak vrtova dovoljno je sat do dva, a iako službeno postoji upozorenje da se ne smije snimati, nitko nije bio bez mobitela u ruci i okidao fotografije i selfije.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju