Da bi došli do popisa najpristupačnijih zemalja svijeta za posjet turista u 2017., World Economic Forum analizirao je dostupnost smještajnih kapaciteta u 136 država, njihovu ugostiteljsku infrastrukturu, razvijenost rent-a-car-usluga, pa čak i broj bankomata po broju stanovnika.

Na prvom mjestu ljestvice našla se Austrija, koja ima visoke ocjene u svim spomenutim segmentima. Ne samo da je u njoj prisutno svih sedam većih kompanija za najam vozila, već je treća europska zemlja po kvaliteti turističke infrastrukture te peta po broju hotelskih soba u odnosu na broj stanovnika.

Španjolska je zasjela na drugo mjesto ljestvice najpristupačnijih zemlja svijeta za turiste u 2017. godini jer nudi sve što je gostu potrebno, a zbog prirodnih i kulturnih ljepota ističe se kao odlično mjesto za odmor.

Top 3 zaključuju Sjedinjene Američke Države koje se smatraju izvrsnim globalnim primjerom kako bi zemlja s razvijenim turizmom trebala izgledati.

Na petom mjestu ljestvice našla se i Hrvatska, koja se izdvojila brojem hotelskih soba i bankomata po broju stanovnika. Lijepa Naša dobila je visoke ocjene i na području prirodnih ljepota te održivosti okoliša, čime je osvojila prednost pred drugim europskim zemljama poput Švicarske, Velike Britanije te Njemačke.

Top 10 najpristupačnijih zemalja za turiste u 2017. godini:

1. Austrija
2. Španjolska
3. Sjedinjene Američke Države
4. Portugal
5. Hrvatska
6. Švicarska
7. Velika Britanija
8. Australija
9. Njemačka
10. Kanada