Božićni sajmovi vrhunac su godine za mnoge putnike diljem svijeta. Prema jednom istraživanju, čak trećina Britanaca sprema se ovog Adventa na put u jednu od europskih prijestolnica, kako bi uživali u bogatoj ponudi božićnih sajmova. Postoji čak 157 sajmova diljem Europe koji se održavaju u prosincu. Prošle godine Zagreb je odnio titulu najboljeg božićnog sajma u Europi. Želi li ove godine održati tu titulu, organizatori će se trebati jako potruditi jer, konkurencija je jaka i žestoka.

Božićni sajam u Pragu

Prag u svako doba godine ima što za ponuditi svojim posjetiteljima. Božićno razdoblje nije nikakva iznimka. U doba adventa osvijetljene ulice i praški trgovi postaju čarobnim mjestom. Glavni božićni sajam odvija se na Starogradskom trgu. Od ponude ne možete ništa previše očekivati, s obzirom na to da je ista standardno srednje europska: kuhane kobasice i mesni specijaliteti, kuhano vino, topli čaj te dva češka specijaliteta: medovina i pivo koje se poslužuju i u kuhanom izdanju.

Drugi veliki trg, koji je poprište velikog Božićnog sajma, je Vaclavov trg. Ponuda je identična onoj na glavnom trgu, ali nikako ga ne smijete preskočiti zbog drugačijeg ambijenta. Ova dva trgu u pravilu su puna turista i s velikim gužvama. Ako želite doživjeti intimniji božićni ugođaj, svakako prošećite do trga Mira koji se nalazi 15-ak minuta šetnje jugoistočno od Vaclavovog trga.

> 3 ponude zbog kojih ćete već sutra spakirati kufere za Prag

Neizostavni Advent u Beču

Dugo godina najbolji Božićni sajam u Europi, ove će se godine posebno potruditi kako bi Zagrebu preuzeo prošlogodišnju titulu. Obzirom da se radi o još jednom srednjeeuropskom gradu, takva je i ponuda. Kuhano vino, punč, kuhane kobasice i mnoštvo suhomesnatih delicija. Diljem Beča održava se više sajmova po cijelom gradu, a najveći od svih je onaj ispred Gradske vijećnice.

Tradicija božićnih sajmova u Beču svoje korijene vuče još iz 13. stoljeća, kada je car Albrecht gradskim trgovcima dozvolio održavanje sajma za građane tijekom prosinca. Kroz višestoljetnu povijest, Božićni sajam u Beču godišnje bilježi preko 3 milijuna posjetitelja, od čega trećina dolazi iz inozemstva. Jedna od najpopularnijih atrakcija svakog Adventa u Beču je "pošta u oblacima", iz koje možete poslati pismo ili razglednicu s prigodnim poštanskim markicama.

> Doživite čaroliju Božića u jednom od najljepše uređenih europskih gradova u vrijeme adventa

Mađarski specijaliteti na božićni način

Za nas, jedan od najboljih božićnih sajmova u Europi, posebno što se tiče ponude hrane i pića. Tradicionalno Budimpešta nema razvikani božićni sajam, ali ono što smo doživjeli prošle godine, ostavilo nas je bez daha. Svakog vikenda u adventu, ispred katedrale u samom centru grada, održava se sajam na kojem se nudi raznolika hrana i piće. I to ne kobasice posvuduše, nego prava mađarska kuhinja i njeni specijaliteti na milijun načina.

Od kuhanih bunceka do mađarskog gulaša, ovdje možete isprobati sve što vam srce želi, pa čak i ribu. Od ukrasa nude se ručno rađeni predmeti, posebice od mirisnih začina koji će vaš dom obogatiti mirisima Božića. Još jedan sajam održava se kod ribarske palače, gdje ćete isto tako naći mnoštvo predmeta i suvenira koji vam mogu poslužiti kao dekoracije za bor. Samo jedno imajte na umu. Iako je hrana poprilično jeftina, suvenirima i ukrasima cijena drastično raste u vrijeme adventa.

Advent u Zagrebu

Prošlogodišnji laureat svih Adventa u Europi, ove će godine na čak 11 lokacija pokušati nadmašiti lanjsku ponudu. Od Adventa na Zrinjevcu, koji je rezerviran za ljubitelje klasične glazbe, do Adventa na Europskom trgu, koji je rezerviran za mlade i sve ljubitelje ukusne hrane. Ponuda ukrasa i suvenira biti će diljem glavnog gradskog trga i u okolnim ulicama, a nemojte se uplašiti kada čujete zvuk truba s starogradskih balkona. Organizatori su najavili do sada ne viđeni spektakl, a što nam točno spremaju, ostaje za vidjeti u narednim danima.

> Advent u Zagrebu: Pogledajte koje nas sve novosti očekuju ove zime

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju