Advent je pred vratima, pa je ovo dobra prilika da vam predstavimo 10 veličanstvenih gradova koji su i inače lijepi, ali u vrijeme adventa postaju naročito magični. Naravno, među njima se našao i naš Zagreb, koji je prošle godine, uostalom, proglašen i najljepšom europskom adventskom destinacijom. Rekli bismo potpuno zasluženo, a prema najavama, adventsko će doba ove godine biti još veće i raskošnije, pa se ne bismo čudili da glavni grad Lijepe naše ponovno bude TOP adventska destinacija.

No, ostavimo na trenutak Zagreb i pogledajmo u kojim se to još gradovima dobre stare Europe isplati biti u ovo predbožićno doba…

Strasbourg

Najstariji božićni sajam u Europi, Christkindelsmarik prvi put se održao upravo u ovom francuskom gradu davne 1570. Ove godine počinje 25. studenog, a na 12 lokacija diljem grada bit će postavljeno više od 300 raznih štandova. Božićni duh itekako se osjeti u Strasbourgu, tako da ćete u vrijeme adventa uživati u raznim koncertima i kulturnim događajima. Grad je zadržao i starinski štih, pa vam se dolazak ovdje može učiniti i kao put kroz vrijeme.

Aachen

Svake godine prije Božića, trgovi i ulice oko ahenske katedrale i vijećnice nalikuju na festival svjetla, mirisa i okusa. Naime, apsolutno sve je okićeno, na ulicama se jede i pije, a božićni sajam, kao i cijeli grad, oduševljava sve, od 7 do 77. Sajam počinje 18. ovog mjeseca, a o njegovoj popularnosti dovoljno govori činjenica da na njega dolaze ljudi iz svih krajeva Njemačke.



Colmar

Skijaše riječ Colmar vjerojatno najprije asocira na poznatu marku skijaške opreme, no znajte kako je i Colmar idealno adventsko odredište. Grad se smjestio u sjeveroistočnoj Francuskoj, a ako se odlučite na put tamo, užitak će vam biti prolaziti prepunim malim uličicama u centru grada. Ovdje je ukupno pet različitih sajmova, a svaki je svojevrsno mini selo. Jasno, i ovdje vas čekaju razni koncerti, a kad vam sve to dosadi, možete otići na vinske ture…

Bruxelles

Od kraja studenog pa do prvog dana Nove godine, posjetitelji uživaju u Bruxellesu. Ogromno klizalište, light show na sve strane, parade, koncerti; sve se to našlo u glavnom gradu Belgije. A tek slasni vafli koji vas mame iz mnogobrojnih kućica… A ako već uzmete vafle, red je da ih zalijete pivom, koje ovdje ima na pretek. I naravno, kad se zaželite slatkog, kupite neku dobru belgijsku čokoladu.

Leipzig

Grad koji se zadnjih godina budi, može se pohvaliti ne samo jednim od najljepših božićnih sajmova, već i jednim od najvećih. Više od 250 raznovrsnih štandova smjestilo se u srcu grada, a na njima vas čekaju razne delicije, potoci piva i nezaobilazne kobasice. Ipak je to Njemačka.



Rothenburg ob der Tauber

Ostanimo još malo u Njemačkoj, samo se spustimo do Bavarske. Miris kuhanog vina, tisuće svjetala i muzika lokalnih bendova prvo je što ćete osjetiti i primijetiti u Rothenburgu. Grad izgleda kao da je došao iz nekakve zimske bajke, pa nije ni čudo da u adventsko vrijeme pola Bavarske dolazi ovamo.

Nuremberg

Hm, čini se kako je predbožićno vrijeme najbolje provoditi u Njemačkoj. Rum, kuhano vino, kobasice miješaju svoje mirise u zraku, a cijela zabava ove godine počinje 25. studenog, kad će s crkvenog balkona mali Isus dati znak kako zabava može početi.

Lille

U srcu zime, ovaj francuski grad svjetluca i sjaji kao Las Vegas. Na trgu Rihour, u više od 80 drvenih kućica možete konzumirati tople napitke i hranu, ali i kupiti stvari poput raznih figurica, božićnih ukrasa. Ovdje vas čekaju i razni regionalni specijaliteti, a možete pronaći i umjetnička djela koja potječu iz Poljske, Rusije…



Dresden

Izreka kaže: "Ukoliko volite Božić, tada volite i Dresden". I zbilja, grad u ovo vrijeme izgleda nestvarno, a u njemu se održava čak jedanaest različitih sajmova, međusobno potpuno različitih. Božićni duh osjeti se posvuda, a u ovo vrijeme događa se i najviše koncerata. Također, u kazališta dolaze i predstave božićne tematike, a muzeji tada priređuju najspektakularnije izložbe.

I šećer na kraju: Zagreb

Prošlogodišnji pobjednik izbora za najbolju adventsku destinaciju odlučio je još nadograditi svoj imidž, pa će se tako ove godine obilježavanje adventa proširiti na Oktogon, nekoliko gradskih palača, Trg žrtava fašizma, Klovićeve dvore, Vranicanijevu livadu… Naravno, i dalje će se veseliti na Europskom trgu, jesti i piti na Fuliranju, klizati na Tomislavcu.

> Advent u Zagrebu: Pogledajte koje nas sve novosti očekuju ove zime

Advente, hajde konačno počni. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju