Romesco je ime umaka napravljenog od pečenih paprika i orašastih plodova poput badema, oraha ili lješnjaka. Prvi su ga napravili katalonski ribari kao prilog uz plodove mora, no danas se služi uz gotovo svu moguću hranu.

Maže se na kruh ili tost, servira uz janjetinu i piletinu, a poslužuje se čak i uz puževe.

Uz orašaste plodove i papriku u originalnom receptu mogu se naći i preprženi komadići kruha, pečeni češnjak i rajčice te začini. Izgledom pak podsjeća na ajvar, a s njim dijeli i neke zajedničke sastojke.

Otkrivamo vam jednostavan recept za umak romesco, koji se lako i brzo priprema od pet osnovnih sastojaka i nešto začina.

Sastojci:

3 veće crvene paprike
8 češnja češnjaka
200 g starog kruha
150 g prženih badema
50 ml sherry octa
100 ml maslinova ulja
1 žlica dimljene paprike u prahu
1 čajna žličica kajenskog papra
1 čajna žličica soli

Priprema:

1. Pecite paprike na plinskom štednjaku, roštilju ili čak u pećnici dok površina ploda ne dobije crnu boju. Ne brinite se, crna kožica na paprici jamči izvrstan okus umaka.

2. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se mrvicu ohlade.

3. Za to vrijeme u tavu ulijte sve maslinovo ulje i u njemu prepržite očišćene češnjeve češnjaka u komadu.

Pecite uz stalno miješanje oko tri minute dok češnjak ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Potom izvadite češnjak iz tave.

4. U isto ulje i tavu stavite kockice starog kruha i pržite ih dok ne postaju zlaćane i hrskave.

5. Odstranite crnu kožicu s paprika. Očišćene paprike stavite u blender zajedno s pečenih češnjakom i kruhom, prženim bademima te sa sherry octom. Sve zajedno izblendajte dok ne dobijete smjesu nalik na ajvar.

6. Umak romesco začinite solju, paprom te s nešto dimljene paprike u prahu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju