Romesco je ime umaka napravljenog od pečenih paprika i orašastih plodova poput badema, oraha ili lješnjaka. Prvi su ga napravili katalonski ribari kao prilog uz plodove mora, no danas se služi uz gotovo svu moguću hranu.

U trendu Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena

Maže se na kruh ili tost, servira uz janjetinu i piletinu, a poslužuje se čak i uz puževe.

Uz orašaste plodove i papriku u originalnom receptu mogu se naći i preprženi komadići kruha, pečeni češnjak i rajčice te začini. Izgledom pak podsjeća na ajvar, a s njim dijeli i neke zajedničke sastojke.

Otkrivamo vam jednostavan recept za umak romesco, koji se lako i brzo priprema od pet osnovnih sastojaka i nešto začina.

Sastojci:

3 veće crvene paprike
8 češnja češnjaka
200 g starog kruha
150 g prženih badema
50 ml sherry octa
100 ml maslinova ulja
1 žlica dimljene paprike u prahu
1 čajna žličica kajenskog papra
1 čajna žličica soli

Priprema:

1. Pecite paprike na plinskom štednjaku, roštilju ili čak u pećnici dok površina ploda ne dobije crnu boju. Ne brinite se, crna kožica na paprici jamči izvrstan okus umaka.

2. Kada su paprike pečene prebacite ih u posudu i prekrijte folijom da se mrvicu ohlade.

3. Za to vrijeme u tavu ulijte sve maslinovo ulje i u njemu prepržite očišćene češnjeve češnjaka u komadu.

Pecite uz stalno miješanje oko tri minute dok češnjak ne dobije lijepu zlatnožutu boju. Potom izvadite češnjak iz tave.

4. U isto ulje i tavu stavite kockice starog kruha i pržite ih dok ne postaju zlaćane i hrskave.

5. Odstranite crnu kožicu s paprika. Očišćene paprike stavite u blender zajedno s pečenih češnjakom i kruhom, prženim bademima te sa sherry octom. Sve zajedno izblendajte dok ne dobijete smjesu nalik na ajvar.

6. Umak romesco začinite solju, paprom te s nešto dimljene paprike u prahu.