Budućem biševskom mjesnom odboru za djelatnost je potreban zajednički prostor u kojemu bi se mogli sastajati. Takav je prostor nekoć nudila biševska osnovna škola. Jednoga su se dana Lada i Lucijo odvažili na istraživanje te u školi otkrili brojne starinske školske potrepštine, klupe, katedru, pa čak i nastavnikov nekadašnji krevet. U starom školskom ormaru otkrili su i pravo pravcato "blago"…

> Hrvatski otok koji polako umire: Svaki tjedan pratite život 13 preostalih stanovnika

Školu su 1939. godine sagradili tadašnji stanovnici Biševa. Prve je ratne godine u njoj bilo čak 48 djece školskog uzrasta. Prije toga, nastava na otoku odvijala se u dvije privatne kuće u biševskim zaseocima. Danas je školski krov propao zbog nemara te se urušio i strop škole. Lada i Lucijo u školskom su ormaru našli sanduk u kojemu su spremljeni osnivački dokumenti nekadašnje biševske poljoprivredne zadruge. U dokumentima su otkrili da je jedan od istaknutijih članova zadruge bio Lucijov djed. Iz tekstova se može razabrati da su Biševljani nekoć međusobno bili vrlo složni.

iOtok - 7 (Foto: iOtok)Zadruga je na otoku služila za proizvodnju i prodaju biševskog plavca, biljke dalmatinskog buhača koja je prirodni insekticid, te graška. Istovremeno, nekadašnji su se Biševljani u zadruzi okupljali i odlučivali o stvarima važnima za otok. Osnivačke dokumente i preostale zadružne predmete Lada i Lucijo će zaštititi kao dragocjen nalaz da bi otočanima pokazali kako je na otoku nekoć djelovala složna otočka zajednica. Ovdje pogledajte novu epizodu iOtok-a.