Naša je polazna točka Jablanac. To nije samo pristanište trajekta za Rab, kako mnogi misle, to je mjesto na kojem možete doživjeti neke od najljepših pogleda na naše otoke.

U blizini je i veličanstveni vidikovac s kojeg pogled puca ravno na modrozelenu uvalu Zavratnica. Pripada Parku prirode Velebit, a podsjeća na minijaturu norveških fjordova. Ne brinite se, strmina nije put do same uvale, ima i jednostavnijih načina, ali uključuju 20-minutno pješačenje od Jablanca. Osim predivnog prirodnog okruženja, ako se odlučite približiti uvali, uočit ćete ostatke potopljenog ratnog broda ili, kako neki izvori tvrde, potopljenu platformu iz Drugog svjetskog rata.

Uvala Zavratnica duga je oko 900 metara, a na nekim dijelovima široka tek 50 metara. Prema legendi koja je opisana na stranicama Turističke zajednice Ličko-senjske županije, Zavratnica je nastala u jakom potresu davne 615. godine, u kojem su potonula i tri starorimska grada na ovom području. No u stvarnosti je nastala uslijed tektonskih pokreta koji su razlomili karbonatne stijene, nakon čega su vode s Velebita produbile kanjon.

Najljepše ceste Hrvatske Najljepše ceste Hrvatske (Foto: Sandro Sklepić)

Na staroj cesti od Karlobaga do Gospića nalaze se Oštarijska vrata. Sat vremena vožnje i već smo visoko na Velebitu, gdje se vrijeme mijenja svakih nekoliko minuta. Trenutak smo u oblaku, a trenutak pod čistim nebom. No ne brinemo se jer je nova Mercedesova A-klasa testirana na četiri kontinenta i deset zemalja, od Finske do Južne Afrike. Mercedesovi test vozači napravili su više od 12 milijuna kilometara u dva ljeta i dvije zime. Uz dodatna ispitivanja aerodinamike, sigurnosti, zaštite od buke i vibracija u Mercedesovim laboratorijima, nova A-klasa ne može sakriti poseban dojam kvalitete. To je prvo što vozač i putnici osjete u novoj A-klasi.

  Mercedes A-klasa Mercedes A-klasa (Foto: PR)

Sigurne i u udobnosti automobila, stigle smo na vidikovac Kubus, gdje se nalazi spomenik gradnji ceste Karlobag – Gospić, a s 927 metara nadmorske visine vidi se Karlobag, otok Pag i cijeli Velebitski kanal.

Vidikovac Kubus Vidikovac Kubus (Foto: Sandro Sklepić)

Nakon svega nekoliko minuta vožnje stigle smo u Baške Oštarije, točnije sportsko-rekreativni centar u kojem je redakciju Punkufer.hr-a najviše zanimala domaća gastronomska ponuda. Svi okusi Like na jednom mjestu. Dočekala nas je juha od koprive, varivo od divljači i medvjeđeg luka, domaće kobasice, različite vrste domaćih sireva te svinjetina i teletina pod pekom.

Svi okusi Like na jednom mjestu Svi okusi Like na jednom mjestu (Foto: Sandro Sklepić)

Nakon dobrog objeda bile smo spremne i za posjet rodnom mjestu Nikole Tesle, koje je svega 20-ak kilometara udaljeno od Baških Oštarija. U Smiljanu saznajemo o životu i stvaralaštva velikoga genija. Vidjele smo popis Teslinih patenata, biblioteku, funkcionalne Tesline izume, najstarije fotografije kuće i okućnice iz 1904. godine. Mjesto je to za koje mnogi kažu da najbolje opisuje Teslin život i rad, stoga smo upravo njega ostavile za kraj ove rute – a putovanje najljepšim cestama Hrvatske nastavlja se i dalje.

Memorijalni centar Nikola Tesla Memorijalni centar Nikola Tesla (Foto: Nova Studio)

Po najljepšim cestama Hrvatske vozimo se u novoj Mercedes A-klasi koja je znatiželjna poput nas. Otkrijte kamo će nas dalje odvesti!

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju