Zagreb će se u subotu, 1. listopada ponovno pridružiti svjetskim metropolama u kulturno-umjetničkoj manifestaciji 'Bijela noć', čije će se drugo, zagrebačko izdanje od poslijepodnevnih sati do kasno u noć održati na čak osamnaest lokacija.

U šetnji gradom, Zagrepčani i sve brojniji turisti moći će besplatno pogledati niz kulturnih događanja priređenih za 'Nuit Blanche', što u prijevodu s francuskog jezika znači besana, neprospavana noć.

Zagrebački HNK svoj će program održati u dva dijela. U 16 sati izvest će se dijelovi Seviljskog brijača, Figarovog pira, Carmen, predstave Tri zime i baleta Labuđe jezero, a glumci će govoriti stihove. U večernjem dijelu programa, sa svjetlosnim instalacijama i mapiranjem zgrade, audiovizualnu intervenciju na pročelju zgrade HNK izvest će video umjetnik Ivan Marušić Klif, skladatelj i glazbenik Nenad Sinkauz te Hrvoje Nikšić, dok će se u zgradi paralelno održavati Tajna povijest kazališta: razgledavanje unutrašnjosti kazališne zgrade uz glumce Barbaru Vicković i Kristijana Potočkog.

Skriveni parkić kod Uspinjače, Art Park, bit će u programu 'Rabbit Hole' osvijetljen na poseban način; pedesetak radova raznih uličnih umjetnika dobit će novi izgled dizajniranim svjetlosnim instalacijama. Usto, odvijat će se likovne radionice na temu i crtanje uživo. Likovne radionice na zadanu temu bajke održat će udruga Praktikum - centar za djecu i mlade.

Bijelu noć će ponovno ugostiti i Plato Gradec s nekoliko programa. Francuski ulični umjetnik Etien', autor murala velikog kita na zgradi nekadašnjeg izložbenog prostora na Gradecu, sada će izvesti interaktivnu instalaciju, u sklopu koje će se gledatelji moći smjestiti na scenu na leđa morske kornjače, a kao i kod kita, sjena će naglašavati učinak realizma i lakoće.

U podnožju platoa akademski slikari Dominik Vuković i Martin Hrastić te ulični umjetnici Modul osam i Boris Bare oslikavat će mural s hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima.

Svjetlosno-zvučne instalacije razigrat će i Park Zrinjevac, s radom "Urban Lights Contacts" dvojca Scenocosme, kao i novootvoreni Tunel Grič.

Medijateka Francuskog instituta donosi instalaciju L.I.R., prvu digitalnu Babilonsku knjižnicu, u kojoj se poziva gledatelja da na nekoliko trenutaka pobjegne od stvarnosti uranjajući u snove pisaca; posjetitelj bira knjigu, skenira bar kod i pojavljuje se hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz knjige.Tehnički muzej Nikola Tesla omogućit će posjetiteljima besplatno razgledavanje interaktivne izložbe 'Molekule koje su promijenile svijet', a u ulaznom dijelu svjetlosne efekte vezane za molekule uz prigodnu 'molekularnu' glazbu Thierryja Delatoura.

Muzej za umjetnost i obrt počinje svoju 'Bijelu noć' kreativnom radionicom AmbaLAŽIRANJE i susretom s dizajnerskim dvojcem Bachrach & Krištofić, a nastavlja vodstvom Izložbom hrvatskog dizajna 1516 i izložbom u skrivenom vrtu Muzeja.

Uz izložbu 'Puna šaka brade' Etnografski muzej organizira plesnjak po uzore na nekad vrlo popularni način zabave u Zagrebu, organizira i plesne radionice swinga, rock'n'rolla i lindy hopa te promotivno brijanje i uređivanje brada i brkova.

Manifestacija će svoj prostor naći i u Studentskom centru, gdje će, u sklopu Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25FPS, američki umjetnik Bruce McClure izvest će u Francuskom paviljonu dva audiovizualna performansa za dva 16- milimetarska projektora.

U sklopu programa Pogonator 2016, u Pogonu Jedinstvo izvest će se predstava 'Pod staklenim zvonom' Vesne Mačković, u okviru Vintage Zagreb Festivala na Trgu bana Josipa Jelačića puštati francuske retro pjesme, održavati modna revija, plesna radionica, koncert grupe Swingers, dok će se u kinu Europa prikazati film 'Ludi Pierrot' Jean-Luca Godarda.

Na Europskom trgu će se održati 'Mozgaonica' s igricama Čovječe ne ljuti se, Reversi XXL, Križić Kružić, Nemoguća misija, Gospodar prstenova, Soma cube, Tangram, Hexi slagalica, Spin to win, Jenga, Crazy loops, koje će posjetiteljima objašnjavati dva edukatora.

Autorsko-izvođački tandem LIGHTUNE.G & BuntArt predstavit će luminoakustičnu vožnju Zagreb; svakih pola sata kombi će od Trga sv. Katarine voziti gradom, a javna rasvjeta, semafori, svjetla zgrada i parkova, automobili koji se kreću gradom, ali i izostanak svjetla, preko solarnih panela na krovu i računala na koje su spojeni, stvorit će jedinstvenu zvučnu kompoziciju.

Progam za 'besanu noć' pripremila je i Kuća za ljude i umjetnost, gdje je u tijeku izložba Plamena Dejanoffa te Klovićevi dvori, s izložbom 'Put u vječnost'.

Projekt 'Bijela noć' nastao je u Parizu kao jednodnevni besplatan obilazak grada u ritmu umjetnosti, a koncept su ubrzo preuzeli drugi svjetski gradovi, od Montreala preko Rige do Melbourna.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju