Kako bi se uvjerili u neku sasvim novu Istru, krenuli smo put Rovinja čija se okolica ujedinila i predstavila program na kojem su radili posljednjih nekoliko godina.

Prvi nam je na ruti bio Vrsar. Ovo je malo mjesto, ali puno predivnih vidikovaca s pogledom na more i okolne otočiće. Spominje se u memoarima najpoznatijeg svjetskog zavodnika Casanove koji se ondje našao 1743. godine. U memoarima Casanova Vrsar opisuje kao ružnjikav grad, ali mjesto na kojem je s uspjehom iskoristio svoje zavodničke vještine. Pronađeni gradski statut toga doba potvrđuje pojedine navode iz meomoara, pa je na temelju te istinite priče osmišljen odličan Casanova tour kroz koji vas vode profesionalni glumci u kostimima napravljenim prema slikama odjeće tog doba.

Tura je interaktivna, a Casanova svojim provokativnim dosjetkama poziva na replike - što ste vještiji u zgodnim odgovorima na provokacije, više ćete se nasmijati. Tura započinje na rivi, a završava u Casanovinom utočištu u kojem je boravio kad je prvi put posjetio Vrsar. U međuvremenu ga na ruti, dok vam priča svoje doživljaje i poziva na reakciju, susreću ostali likovi s kojima je komunicirao prilikom davnog boravka u Vrsaru.

Šetnja s Casanovom u Vrsaru (Dnevnik.hr) Šetnja s Casanovom u Vrsaru (Dnevnik.hr)

Za ljubitelje spoja prirode i sportskog života organizirana je vožnja biciklom po biciklističkim stazama. Na području Vrsara vozi se po prirodnim stazama različitih dužina. Tu su kratka, kružna i duga staza koja vodi uzduž Limskog zaljeva u blizini kojeg su, u jednoj pećini, nedavno pronađene slikarije stare 30.000 godina. Spomenuta biciklistička staza vodi kroz šumu Kontija i dalje. To je jedina staza u Istri koja cijelim putem vodi isključivo kroz prirodu.

U blizini je više mjesta koji nude razna zanimljiva i interaktivne doživljaje. Primjerice, tu su Bale prepune povijesne arhitekture. Rijetko gdje se tako šarmantno spaja bogatstvo arhitekture i kulturno povijesnih spomenika sa željom domaćina da vaš boravak učine savršenim. U blizini je i poznata obiteljska uljara Grubić u kojoj se proizvode vrhunska maslinova ulja, a često organiziraju i kušaonice u kojima bi ljubitelji gastronomije itekako mogli uživati.

Ako vam je draža sportska aktivnost, sjednite na bicikl i zaputite se na biciklističke staze. Pred vama će se smjenjivati prekrasne vizure - kamene uličice Bala, obrađena polja, maslinici, vinogradi... Ali cijelo će vas vrijeme pratiti miris mediteranskog bilja. Ako vam je nekolicina uređenih staza Bala premalo, uvijek se u svom istraživanju možete zaputiti do okolnog Kanfanara ili Svetvičenta.

''Mućni glavom'' u Svetvičentu

Genijalna ideja o rješavanju zakonetki na putu do cilja prava je poslastica za one koji osim sportskog uživanja vole i ''mućnuti glavom''. Kako su ispričali u tamošnjoj turističkoj zajednici, između srednjevjekovnog doživljaja kojeg nude kroz razne igre u tvrđavi ili virtualni doživljaj s vješticom Mare, tu je i izazov za logički vješte - Dinneridi trail. Na startu ćete dobiti mozgalicu koju morate riješiti, a ona će vas dovesti do prvog mjesta - smještenom u dvorištu lokalnog OPG-a. Ondje ćete dobiti sljedeću logičku zagonetku, a kada je odgonetnete dobit ćete jednu namirnicu i upute za sljedeći OPG, i tako dok ne dođete do cilja gdje će vam spremiti večeru od namirnica koje ste prikupili putem.

Tvrđava u Svetvinčentu u kojoj organiziraju razne igre s temom srednjevjekovnog života (Dnevnik.hr) Tvrđava u Svetvinčentu u kojoj organiziraju razne igre s temom srednjevjekovnog života (Dnevnik.hr)

Sasvim blizu Svetvinčentu nalazi se i tematski park Sveti Mihael sagrađen od drveta. Ali ni ondje ne izostaje moderne tehnologije, pa će vas u jednoj od kućica uplašiti svjetleća vještica, a u kulama tvrđave možete se također okušati u rješavanju mozgalica. Utvrdu je sagradila obitelj Otočan i za to im je trebalo svega godinu dana. Također, nakon igre na srednjovjekovni način, ondje možete pojesti i razne lokalne istarske delicije.

Sva su ta mjesta povezana biciklističkim stazama. Da bi doživljaj biciklom bio prikladan vašim preferencama, za rute, upute ili rentanje bicikla, možete pitati u uredima turističke zajednice. U Maistri također nude profesionalne savjete za bicikliste te osnovnu opremu za popravak bicikla ukoliko dođe do nekog kvara.

Predstavljanje Istre u novom ruhu održano je u luksuznoj vili Meneghetti, mjestu odmora kojeg za sebe bira krema hrvatskog društva. Predanost zaposlenika i luskuz koji pruža samo mjesto pokazuje zašto je tako omiljena među onima dubljeg džepa, ali i opravdava cijenu koju ćete ondje za smještaj platiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju