Kultura na dlanu

Umjetnička scena izrazito je snažna u Berlinu, to ni ne mora čuditi kada se u gradu nalazi jedno od najboljih učilišta za umjetnost i obrt. Prošuljajte se kroz galerije u ulici Auststasse ili posjetite muzej suvremene umjetnosti Daimler koji ne naplaćuje ulaz, a utorkom možete posjetiti Kunst muzej koji taj dan, u razdoblju od 15 do 17 sati, ne naplaćuje ulaz.

Iako je ukinut besplatan ulaz u muzej Island, isplati se kupiti Berlin pass karticu koja vam za 24 eura omogućava trodnevni ulazak u čak 50-tak muzeja. Također možete besplatno uživati u Knoblauchhaus muzeju koji se nalazi u elegantnoj zgradi izgrađenoj 1759. godine, a u čijem postavu možete istraživati povijest arhitekture i njezin razvoj.

Kušajte hranu iz kamiona

Ponuda hrane na ulici je toliko šarolika da možete isprobati sve svjetske kuhinje bez da bi prethodno opljačkali banku. Svakog četvrtka Markthalle IX pretvara se u ulicu hrane gdje možete od jutra pa sve do kasno u noć uživati u bogatoj ponudi jela iz svih dijelova svijeta pripremljenih na sve moguće načine.

Na svakom koraku u Berlinu možete pronaći nešto za gricnuti, dovoljno je da stanete u red pored kombija i već ćete moći uživati u ukusnim delicijama. Turska zajednica dva put tjedno na Maybachufer tržnici organizira prodaju falafela. A sve to neće vas stajati pravog bogatstva. Pošteni obrok na ulici možete dobiti već za 3 eura po osobi. Što i nije tako puno.

Besplatne vođene ture

Svaki grad, pa tako i Berlin, za svoje posjetitelje organizira besplatne vođene ture gradom. Ovdje vas vodiči vode pješice od znamenitosti do znamenitosti u detalje vam objašnjavajući povijest grada, ali i značaj svih atrakcija za stanovnike. Iako možete biti primitivac i nakon ture otići s figom u džepu i puni novih znanja, bilo bi dobro da vodiču date sitni bakšiš – ipak je frajer odvojio svoje vrijeme kako bi vas proveo gradom. Ako želite platiti turu onda možete birati neku od mnogih koje su u ponudi i čije cijene se kreću od 18 pa sve do 50 eura za osobu.

Besplatni koncerti

Zašto biste platili koncert kada možete uživati u Berlinskoj filharmoniji potpuno besplatno. Svakog utorka u 13 sati filharmonija organizira kratki koncert za svoje posjetitelje. Imajte na umu da su mjesta ograničena te ovim koncertima može prisustvovati samo 1500 posjetitelja.

Tijekom ljeta u zoološkom vrtu odvija se Konzertsommer, serija koncerata od švedske narodne pa sve do reggae glazbe. Mnogi klubovi svakodnevno organiziraju besplatne koncerte lokalnih bendova pa tako možete uživati u vrhunskom bluesu ili jazzu u potpunosti besplatno i uz pivo u ruci, naravno.

Uživajte u pogledu

Nemojte, kao drugih 1,2 milijuna posjetitelja godišnje, činiti istu grešku i plaćati 13 eura kako bi 'bacili' pogled na grad s televizijskog tornja. Iako je pogled spektakularan u istom takvom možete uživati ako se popnete na vrh vijećnice – besplatno.

Oni fizički malo bolje potkovaniji mogu se popeti na Teufelsberg. Jednosatna tura stajat će vas 7 eura a mat ćete prilike uživati u raznim grafitima i moći napraviti jako dobre fotke.



Jeftini smještaj

Jeftini smještaj u Berlinu ne znači da ćete spavati ispod mosta u kartonskoj kutiji. Za stvarno male novce možete se smjestiti u nekom od mnogih hostela koji su uredni i, ono što je najvažnije, većina od njih ima svoju malu pivovaru. Da, malu pivovaru u kojoj proizvode svoje vlastito pivo.

U Grand Hostelu sobu možete dobiti po cijeni već od 19 eura za osobu, a uz smještaj ćete dobiti mogućnost uživanja na prekrasnoj terasi uz samu obalu rijeke Spree.

>> 'Bella' Firenca: 10 načina kako jeftino uživati u gradu umjetnosti

Uživajte u tropskoj klimi

Iako Berlin nije poznat po blagom vremenu ipak je najpoznatiji po tome da zna stvoriti umjetne uvjete blažih klima. Ako ste dovoljno uštedjeli posjetite novi spa Vabali, koji je pravi je mali raj usred Berlina.

Ulaznica će vas stajati 31 euro, a za tu cijenu dobit ćete cjelodnevno maženje i desetak različitih sauna te upotrebu čak pet hektara površine vrta. U vrtu se nalazi 'Deck5', bar na krovu zgrade s palmama gdje će vam se činiti kao da se nalazite u oazi usred pustinje – no i cijena pića je takva kao da ste usred pustinje. Ako ste ipak za jeftiniju varijantu, opustite se u nekom od mnogobrojnih parkova.

Klubska scena

Berlin je prepun klubova u kojima se možete zabavljati do dugo u noć. Većina klubova naplaćuje ulaz, ali isto tako većina njih to počinje raditi tek nakon 23 sata. Stoga ako ne želite ostati bez nekih 10-tak eura u startu razmislite o malo ranijem odlasku na partijanje.

A izbor je stvarno šarolik. Bilo da ste raspoloženi za jazz ili za teški tehno i rock u Berlinu stvarno ima mjesta po svačijem ukusu. Trust, Suss War Gestern, Berghain, Cookies & House sam su neki od popularnih klubova u Berlinu.

Festivali, festivali i još festivala

U Berlinu se godišnje održava na desetke festivala. Bilo glazbenih, bilo glazbeno scenskih, ponuda je stvarno dostojna jedne prijestolnice. Prvi festival u godini koji bi vam mogao zapeti za oko je May Day koji se održava 1. svibnja.

Nakon njega slijedi Fete de la Musique, 21. srpnja, kada glazbenici okupiraju ulice i sviraju do dugo u noć. I tako sve do listopada gotovo svakog vikenda održava se jedan festival. Zadnji u nizu je Festival svjetlosti, 9. – 18. listopada, u kojem razdoblju većina povijesnih zgrada Berlina bude osvijetljeno šarenim svjetlima popraćenim glazbom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju