'Pozitivna energija koju trčanje kreira ne poznaje granice,' tvrdi pokretač projekta 'Run Croatia' Berislav Sokač, koji je unatoč zatvorenosti društva Sjeverne Koreje odlučio istrčati maraton u Pjongjangu.

U ovoj azijskoj zemlji zabranjeno je unošenje knjiga, a posebno Biblije. Hoteli su ozvučeni i prisluškuju se gosti, a voska prati ljude na svakom koraku zbog čega se ovaj inženjer iz Zagreba nije osjećao ugodno.

U Sjevernoj Koreji ne smiju se unijeti knjige, hoteli su ozvučeni, a vojska prati ljude na svakom koraku. 'Kad smo sletjeli u Pjongjang, trebali smo proći kompletnu provjeru. Tamo se predaju laptopi i mobiteli, i provjeravaju se sve fotografije. Zatim smo ušli u autobus u kojem su nam uzeli putovnice,' otkriva hrvatski maratonac.

Život u glavnom grad Sjeverne Koreje je uređen do posljednjeg detalja: na trgovima postoje obilježena mjesta na kojima ljudi trebaju stati, kao i točna udaljenost između dvije osobe. Vlada je propisala i odgovarajući način odijevanja, friziranja i ponašanja na ulici.

'U Sjevernoj Koreji možete nositi samo tri boje: tamnoplavu za svečane trenutke, a maslinastozelenu i sivu za ostale. Postoji 19 frizura za žene i 9 za muškarce. Znači, nema tu slobode i nema tu kreativnosti,' kaže pokretač projekta 'Run Croatia' koji je postao strastveni trkač prije šest godina.

U videu InMagazina pogledajte rijetke kadrove Sjeverne Koreje, te kako se u ovoj zemlji proveo maratonac Berislav Sokač.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju