Tko god da se uputio na Bali od prijatelja i poznanika, poželio se vratiti. Ponukani tim naputkom, ove godine odabrali smo Bali za našu ljetnu destinaciju kako bismo istražili što je to toliko posebno na tom indonezijskom otoku koji broji, poput Hrvatske, oko 4 milijuna stanovnika.

Nakon putovanja naš dojam Balija je ukratko - dobro došli na ringišpil gdje je sve moguće, gdje se nalazi rajska priroda, adrenalinske atrakcije, luksuzni smještaji, raznolike plaže, jeftina indonezijska klopa i piće. Otok vas svojom energijom, u trenutku kad sletite, isključi od svakog drugog realnog svijeta. U toliko se razlikuje od ostalih destinacija, a na vama ostaje da ga istražite i uživate.

Slađana na Baliju - 49 Slađana na Baliju - 49 (Foto: Slađana Trajković)


Bali je pionir u turizmu i hotelskim smještajima, tu su stvoreni pravi doktorati turizma, pa vam je sve prilagođeno, na usluzi, a ponuda je velika. Možete se smjestiti u privatnim kućama lokalnog stanovništva od 35 kuna dnevno, pa sve do 3500 kuna u luksuznim smještajevima koji su integrirani u prirodu i oduzimaju dah. Ljepota otoka je što na njega dolaze i backpackeri i elita, a svi podvučeni istim nazivnikom opuštanja i uživanja u atrakcijama Balija.


Otok je, generalno, u usporedbi s hrvatskim standardima, jeftin. Avio karte možete pronaći već od 4000 do 5000 kuna do Jakarte, pa zatim lokalnim letom (cca 560 kuna povratna) do Balija. Naša ruta je bila Seminyak – Ubud – Candidasa.


Seminyak se nalazi pola sata od aerodroma Denpasar. Probajte uvijek dogovoriti vozača, od smještaja kojeg ste rezervirali, tako je bilo u našem slučaju, a cijena vožnje je bila cca 60-ak kuna.

Slađana na Baliju - 42 Slađana na Baliju - 42 (Foto: Slađana Trajković)


Naš smještaj, Bale Seminyak, bio je svega 100 metara od plaže, što je dosta praktično jer ovdje se dnevni život odvija na plaži. Smještaj za 3 noći za 2 osobe, s doručkom, bazenom u dvorištu, koštao nas je ukupno 800 kuna. Za Seminyak vam je sasvim dovoljno 4 dana, ionako ćete ih uglavnom provesti od jednog do drugog beach cluba, uz piće, muziku, i turiste u prosjeku od 25 do 40 godina. Seminyak je party mjesto, no malo sofisticiranije od Kute gdje su većinom puno mlađi turisti, surferi i backpackeri, uz velik broj Australaca.

Seminyak je što se cijena tiče, malo skuplji od ostatka Balija. No, još uvijek pristupačno za naš standard. Poznato pivo s Balija, Bintang, u beach clubu, koji je u rangu hvarskog Carpe Diema, ovdje košta 35 kuna, a inače od 7 do 15 kuna. Plaža na kojoj se zbiva sva akcija u Seminyaku podsjeća na Miami beach ili Copacabanu. Nepregledne je duljine uz žuti pijesak, ocean i valove, te velik broje beach klubova u kojima se provode dani uz zabavu, bazen i odličnu muziku. Poznati klubovi koje morate vidjeti su Potato Head, La Plancha poznata po šarenim suncobranima, Ku De Ta, a i brojni drugi koji će vam se naći na putu.

Slađana na Baliju - 40 Slađana na Baliju - 40 (Foto: Slađana Trajković)


Večera za dvoje, uz piće, u mnogobrojnim, pitoresknim restorančićima, koštat će vas oko 100 kuna. Specijaliteti indonezije, poput Mie goreng ili Nasi goreng, podrazumijevaju rižu ili noodles uz kombinaciju piletine, svinjetine i ribe, uz povrće i začine. Vrlo često sve to pomiješaju uz jaje na oko na vrhu. Možda zvući konfuzno, no jako je fino i uistinu jeftino, od 30 pa do 50 kuna, ovisno o restoranu ili kako oni to nazivaju warung (lokalni restoran). Ukoliko taj specijalitet jedete na cesti možete ga pronaći već od 5 kuna i ne morate se bojati da ćete se otrovati.

Voda nije pitka, kupuje se i stojiod 2 – 5 kuna (1,5 l). Novac, Indonezijski rupij, možete promijeniti na aerodromu ili ovlaštenim mjenjačnicama bilo gdje na Baliju. Neke mjenjačnice uzimaju proviziju, a neke ne, 1 kuna je cca 2000 rupija. Kod suvenira, zaboravite na magnetiće, rukotvorine koje ćete ovdje vidjeti u rangu su prave umjetnosti. Virtuozi su u oblikovanju drvenog namještaja, slamnatih torbica, oslikavanja platna i slično.

Slađana na Baliju - 18 Slađana na Baliju - 18 (Foto: Slađana Trajković)


Temperature su ugodne tijekom cijele godine, od 25 do 30 stupnjeva, uz pokoju tropsku kišu. Špica turizma je, kao i kod nas, od lipnja do rujna, pa kažu da je idealno posjetiti Bali od veljače do travnja, kada su temperature ugodne, a nema još previše turista. Gužve koje ćete vidjeti na cestama su uistinu impresivne i pomalo zamorne. Razlog tome je velik broj skutera kojima s služe turisti i lokalno stanovništvo, za kretanje po otoku, no isto tako Bali broji sve više privatnih vozača. Pa tako od nedavno možete pronaći i aplikaciju Grab, inačica Ubera, uz koju sami možete rezervirati vozača.


Vozač kojeg smo na taj način rezervirali od Seminayka do Ubuda, "koštao" nas je 100 kuna. Vožnja koja bi inače trajala 45 minuta, u špici sezone, uz spomenutu gužvu, trajala je 2 sata.
Ubud se nalazi u centralnom djelu otoka, na brdovitom terenu, gdje se možete opustiti u zelenilu prirode. Jedna od najpoznatijih instagram atrakcija otoka je svakako Bali swing i nalazi se 20-ak minuta vožnje od Ubuda.

Slađana na Baliju - 51 Slađana na Baliju - 51 (Foto: Slađana Trajković)

Iako su otvoreni tek godinu dana, u brzom roku su postali poznati preko infuencera i travel blogera koji na ljuljačku dolaze u raznim modnim kreacijama kako bi fotka bila što atraktivnija. Pa smo tako i mi morali isprobati taj nezaboravni doživljaj. Bali swing park sastoji se od 10-ak ljuljački, a svaka nudi novi kut i pogled za fotografiju. U cijenu ulaza, od dvjestotinjak kuna, uključen je i ručak, pa se nakon što isprobate nekoliko ljuljački, možete odmoriti u lounge dijelu, uz rijeku, uz tradicionalne delicije.

Ljubazno osoblje vas pri dolasku pozdravlja sa „Bali swing welcome“, a na odlasku „Bali swing thank you“, i to svi radnici u isti glas, što bude stvarno smiješno i prekrasno od njih. Sigurnost je na prvom mjestu pa ste pri svakoj ljuljački u potpunosti osigurani konopima i upućeni u ponašanje kako se ne biste doveli u problem.

Slađana na Baliju - 3 Slađana na Baliju - 3 (Foto: Slađana Trajković)


Uz Bali swing, zabaviti se možete i u Monkey Forest, šumi u kojoj obitavaju majmuni, a vi pratite njihov život kroz šetnju šumom. Majmuni su vrlo pitomi, slobodno se kreću, pa se često dogodi da vam se pokoji približi u potrazi za hranom ili kako bi samo nešto ukrao, što ih jako veseli. Stoga budite na oprezu.


Ovaj dio otoka poznat je i po velikom broju vodopada koji su toliko atraktivni da možete provesti cijeli dan samo tuširajući se pod vodopadima. Mi smo odlučili posjetiti Tibumana vodopad i Tukad Cepung, i jedan i drugi dokaz su koliko priroda može biti čarobna.

Slađana na Baliju - 46 Slađana na Baliju - 46 (Foto: Slađana Trajković)


Svakako posjetite i Tegalalang, gdje se protežu nepregledne terase s rižinim poljima karakterističnim za taj kraj. U blizini Ubuda smjestio se i drugi najveći vulkan na otoku – Batur – pa ukoliko ne volite penjanje na vulkan, možete otići na vidikovac s pogledom na taj impresivan vulkan.


Mnoge reportaže s Balija pišu o ljepotama njegovih plaža, no ističu kako na otoku nema plaža prigodnih za kupanje poput onih na Tajlandu. Mnogi stoga savjetuju odlazak na Gili otoke ili Nusa Lebongan za uživanje u morskim radostima. Svakako će vam to biti dobar odabir, no ako se ne želite maknuti s Balija, postoji još turistički neeksploatiran dio gdje se nalazi komad raja s bijelim pijeskom i tirkiznim morem savršenim za kupanje.

Regija se nalazi na sjeveroistoku i proteže se oko mjesta Candidasa. Strategija te regije je da zadrži turizam koji se neće pretvoriti u partyijanersku Kutu i uistinu ovdje možete pronaći pravi mir, bujnu vegetaciju i prekrasne plaže. Najljepša plaža nalazi se ispred hotela Anom beach, a smještaj će vas za 5 noćenja s doručkom koštati tisuću kuna. Bungalovi su građeni u klasičnom bali stilu sa slamnatim krovovima i kompletno su integrirani u prirodu.

Slađana na Baliju - 36 Slađana na Baliju - 36 (Foto: Slađana Trajković)

Svaki smještaj, pa tako i ovaj, nudi i bazen uz kojeg možete uživati uz opuštajuću indonezijsku masažu. Ljubazno osoblje stoji vam na raspolaganju za sva pitanja i želje. Najveći dio godišnjeg odmora provedite uz ove palme, bijeli pijesak i tirkizno more. Pozicija Candidase idealna je i da istražite sjeveroistok otoka gdje se smjestio najstariji i najsvetiji hram na Baliju - Lempuyang. Poznat je i kao Vrata raja, a slike koje ćete napraviti na tom svetom mjestu izgledat će kao da su nestvarne. Na ulazu u sveti hram obavezan je sarong (pareo marama koja prekriva noge). Možete ga iznajmiti za 5 kuna, a možete ponijeti i svoj.

Slađana na Baliju - 32 Slađana na Baliju - 32 (Foto: Slađana Trajković)

Uz Lempuyang, zgodne atrakcije za posjetiti su i Tirta Gangga i Ujung, oboje su kraljevske palače, na vodi, uz predivne statute, mostove i hramove koje stvaraju opuštajuću atmosferu i savršenu pozadinu za fotografiju. Ulaznice na ove lokacije koštaju od 5 do 25 kuna, pa ukoliko imate vremena isplati ih se sve posjetiti. Što se vremena tiče, za opušteno istraživanje Balija potrebno vam je 12-14 dana.


Jedino vam još preostaje da se spakirate, i to s manje komada odjeće, jer sve šta vam treba za Bali su badić, japanke i ljetna haljina.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju