1. Jadranske lignje s palentom
Umjesto u dubokom ulju, jadranske lignje popržite na maslinovom ulju, uz luk i češnjak, nešto začinskog bilja i s bijelim vinom, pa poslužite na posteljici od kuhane palente.
2. Engleska riblja pita
Ideju za riblji obrok posudite od Engleza pa ispecite riblju pitu: komadiće omiljene ribe sljubite s korjenastim povrćem i začinskim biljem, stavite u vatrostalnu posudu, pa prekrijte krumpir pireom i naribanim sirom te tako zapecite u pećnici.
3. Salata od dimljene ribe sa žitaricama
Skuhajte leću, pa ju začinite maslinovim uljem, začinskim biljem i 'posolite' dimljenom ribom. Upotrijebiti možete sve od komadića lososa, preko domaće pastrve i sabljarke. Umjesto leće poslužit će i kus-kus ili kvinoja.
4. Grilani losos
Filete lososa ispržite na gril tavi, pa poslužite uz sezonsku salatu. Ako ste u posjedu svježeg lososa, od njega možete napraviti i tartar pa servirati uz umak od hrena i tostirani kruh.
5. Azijsko riblje iskušenje
Ako ste vješti s egzotičnim začinima i balansiranjem okusa – napravite riblji curry, ili curry od morskih plodova pa ga poslužite uz rižu, aromatični umak od jogurta i pogačice.
6. Riblji brudet
Napravite brudet od omiljene ribe s tjesteninom po želji. Za domaći brudet iskoristite više vrsti riba - od škarpine, ugora i grdobine. Na raspolaganju su vam i druge riblje juhe te variva.
7. Oslić ala bakalar
U konačnici, umjesto s bakalarom na Badnjak se možete 'poigrati' oslićem – pripremiti ga na bijelo ili na mornarski. Oslić je odlična riba i za pohanje pa vam uvijek preostaje i priprema klasičnog odreska s prženim krumpirićima.
U našoj fotogaleriji pronađite nadahnuće za blagdanski ručak ili večeru.